Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Отчет за рекламациите през 2010-та година

За втора поредна година ще се опитаме да запознаем читателите и клиентите си с дефектите на компютърна техника, която сме продали и обслужили през изминалата година.
Трябва да отбележим, че за разлика от 2009-та, през 2010-та година асортиментът и обемът на продажбите ни е значително нараснал и това ни дава възможност да обхванем значително по-представителна извадка от продадени модели.

Лаптопи
Безспорно продажбата и сервизът на лаптопи заемат основен дял в дейността на всяка компютърна фирма през последните 2-3 години.
Въпреки многократно нарасналия обем на продажбите, както и на предлаганият асортимент от лаптопи, дефектиралата техника е по-малко от тази през 2009-та година. Това до голяма степен се дължи на ориентацията ни към продажбата основно на професионални и бизнес модели от реномирани производители. Никакви лъскави потребителски лаптопи с камери, гланцови екрани, светещи клавиатури и най-вече техника с масово дефектиращите Nvidia видеокарти.
Най-честата ни “рекламация” за годината бе “синият екран”, в следствие на несъвместимост на RAM паметта с лаптопа или между различните памети. Този проблем е логичен предвид унищожаването на оригиналните памети и твърди дискове от изкупените корпоративни модели и комплектацията им с “каквото има”. Наша е вината, че се доверяваме на доставчиците и не тестваме всички бройки под ОС.
През 2010-та година заложихме основно на продажбата на Thinkpad сериите на IBM и Lenovo, при които процентът на дефектирали бройки почти клони към нула. Направи ни впечатление, че Thinkpad лаптопите много по-рядко са обект на софтуерни или драйверни “рекламации” в сравнение с тези от други производители.
Най-продавани за годината от Thinkpad серията бяха моделите: IBM Thinkpad T41/42/42 IPS/43/X41/X41/R50 IPS Tablet и IBM Lenovo T60. С изключение на подменен инвертор на дисплея и на дефектирала видеокарта на Thinkpad T42 (сменено дъно), нямахме хардуерни рекламации от тези модели..
Втори по продажби при нас бяха лаптопите на DELL, основно бизнес серията Latitude и по-малко от професионалните Precision. Рекламациите при тях също са много малко, но все пак имахме проблемни бройки откъм дисплей и захранване. Добрата софтуерна поддръжка от DELL, както и при IBM ни спести много фалшиви “хардуерни” рекламации. Специална похвала заслужават отличните батерии на всички модели на DELL, включително и на над 10-годишни ветерани като DELL Latitude C610.
Най-продаваните за 2010-та година модели на DELL бяха Precision M70, Latitude D610 и Latitude D620/630. Две бройки от DELL D610 имаха проблеми (с управление на захранването и дефектирал дисплей). От три продадени през 2009-та година бройки на DELL XPS M1330, две бяха обект на рекламация през 2010-та година. Проблемът на този модел е фабричен и е описан от в тази наша статия.
Не по-малки от тези на DELL бяха и продажбите на HP, които въпреки многократно по-ниският си дял като продажби спрямо IBM/Lenovo Thinkpad, осигуриха над 70% от всичките ни рекламации. Не бих казал, че дефектите на бизнес моделите на HP са толкова сериозни, че да заслужават заклеймяване на компанията (както правят много потребители), по-скоро това са проблеми в следствие на желанието на фирмата за иновативни и екологични решения – безоловни спойки, енергоспестяващо (но ненадеждно) управление на захранването и зареждането на батерията, нестандартни компоненти и за съжаление евтини дисплеи (с изключение на Mobile Workstation сериите). Сред моделите на HP има и отлични бизнес модели, запазили качествата на Compaq и неслучайно наименовани HP Compaq като най-доброто от двете слети компании.
Бизнес сериите на Toshiba – Tecra и Portege не могат да се “похвалят” с нито една хардуерна рекламация през 2010-та година. Причина рядко да продаваме тези отлични японски лаптопи са слабите батерии, с които се предлагат на пазара за употребявана корпоративна техника. Слабо място на някои модели са и дефектиращите оптични устройства. Европейският потребител (какъвто по-скоро е и българския) с мъка се справя с японските разбирания за драйвери и софтуерна поддръжка и често лаптопите на Toshiba се връщат при нас за софтуерна помощ. За разлика от бизнес моделите Tecra и Portege, изкупените малко бройки от клиенти (за ъпгрейт до бизнес серия модел) потребителски лаптопи Satellite ангажираха сериозно сервиза ни. Разбира се китайският Sattelite има толкова общо с японските Tecra и Portege, колкото А-класата на Mercedes с S-класата.
Сред най-продаваните модели на Toshiba бе крехко изглеждащия Tablet - Portege M200, който ни изненада с изключителната си здравина, надеждност и нетипична за Toshiba издръжлива батерия. Продадени бяха голям брой отлични като състояние Toshiba Tecra M2, сред които нямаше нито една рекламация (освен механичен проблем с панта на дисплея).
Продадохме и няколко Fujitsu Siemens лаптопа, но какви?! Таблети с AFFS дисплеи и работни станции Celsius H230 с невероятни IPS матрици. Нулев процент рекламации за всички Lifebook модели на германо-японската компания.
Продадохме и няколко бройки модели на Sony, Panasonic Toughbook, MPC (Micron/Gateway), които нямаха рекламации.
Ще изброя списък на лаптопите от сервизната ни книга за годината. Повечето лаптопи са заведени със серийни номера, а не с модели, затова ще пропусна описанието на около 30% от приетите за сервиз лаптопи.
• HP 6715 – смяна на дисплей;
• HP Compaq 6910p – смяна на батерия;
• HP Probook 4510s – извънгаранционна смяна на захранващ адаптер;
• HP Compaq nc4400 – проблеми в работата, свързани с некачествен захранващ адаптор;
• HP Compaq nc8000 – смяна на дисплей;
• HP Compaq nw8240 – проблем със зареждането на батерията, който се явява фирмена “екстра” за ограничаване на заряда до 80%, с което се увеличава живота на батерията;
• HP Compaq nc4200 – управление на захранването;
• HP dv8000 – подмяна на дисплей;
• HP Pavilion dv9000 – дефектирало видео, доплащане от клиент за друг модел (бизнес клас);
• HP dv6000 – дефектирал чипсет, невъзможен ремонт и възстановяване на заплатена сума;
• HP Compaq nc6220 (3 броя) – дефектирал чипсет;
• Compaq EVO N800c – смяна на дисплей;
• IBM Thinkpad T42 – дефектирала видеокарта ATI Radeon 9600 и LCD дисплей;
• IBM/Lenovo Thinkpad X60s – сменена батерия;
• IBM Thinkpad X41 Tablet – “син екран” и подмяна на памети, което реши проблема;
• IBM Thinkpad T41 – въпреки отводнителният канал на модела, заливането с течност и дългият престой преди влизане в сервиз, направиха извънгаранционният ремонт невъзможен;
• IBM Thinkpad R50 – “син екран” и смяна на несъвместима памет;
• IBM Thinkpad X40 – заключен от клиент BIOS и извънгаранционно отключване;
• DELL Latitude D610 – смяна на дисплей;
• DELL Latitude D600 – отказал твърд диск;
• DELL Latitude D600 – дефектирал захранващ блок;
• DELL XPS M1330 – проблем с видеокарта;
• DELL XPS M1330 – проблем с видеокарта;
• Toshiba Tecra M2 – проблем с дисплея, в следствие на дефектна панта.
Изводи за лаптопи. Най-много и най-сериозни рекламации имат лаптопите на HP. От друга страна има някои масово продавани модели като HP Compaq nc8230 (модел, ползван основно за игри), които нямат нито една рекламация.
Рекламациите на Thinkpad също изглеждат много, което се обяснява с големият им процент на продажбите ни (над 60% от всички продадени лаптопи). Но тези рекламации за разлика от HP са свързани не със самите лаптопи, а с несъвместима памет, слаба батерия или са извънгаранционни дефекти по вина на потребителя.
Лаптопите на DELL са любимците на всеки сервиз – изключително лесни за диагностика и ремонт, стандартни и достъпни резервни части. Дори и проблемните XPS серии, базирани на проблемния Nvidia хардуер се подава на успешен и сравнително евтин ремонт за разлика от аналогичните HP Pavilion.

Компютри
На фона на значителният брой продадени компютри и работни станции, рекламациите са малко:
• DELL Optiplex GX270 (3броя) – фабричен дефект на дънната платка;
• HP Compaq dc7600 Tower – дефектирал чипсет и смяна на дънна платка;
• HP Compaq dc7600 Tower – токов удар по LAN;
• HP Compaq dc7600 Tower – токов удар на захранващия блок (оцеляло дъно);
• Lenovo Thinkcentre M52 – дефектирала дънна платка.
За разлика от лаптопите, при настолните компютри най-продавани бяха машините на HP. Най-масово продаваният модел за 2010-та година е HP Compaq dc7600 SFF, който нямаше нито една рекламация. Tower варианта на същия модел също бе сред най-продаваните компютри за 2010-та година, най-често комбиниран с мощна видеокарта и ползван активно за игри.
Компютрите на DELL също бяха много добре продавани – мини-компютри, Tower, сървъри и работни станции с отлично качество и дизайн. Най-продаваният Tower компютър за годината бе DELL Optiplex GX620, който въпреки че се купуваше за тежка работа, не показа нито един дефект (дори и извънгаранционен). Друг масово продаван модел DELL Precision 380 също показа безкомпромисно качество и никакви дефекти.

Монитори
Професионалните монитори, които предлагаме рядко дефектират и ако го правят това се дължи основно на дефектна серия или партида, пример за което са:
• NEC 1970NX (S-IPS) – 6 броя с дефект на дисплея (след загряване се получава ивица по дисплея). Не подлежи на ремонт;
• DELL 2001fp (S-IPS) – 3 броя със същият проблем;
• DELL 2005fpw – управление на матрицата;
• Fujitsu Siemens P20-2 - 2 броя от партида, претърпяла смяна на компоненти (някои не са сменени качествено);
• Fujitsu Siemens P19-2 – управление на матрицата;
• HP 1502 – брак, сменен с друг.
Най-продавани и с отлични отзиви бяха мониторите на Fujitsu Siemens с S-PVA дисплеи, като P17-2, P19-2, P19-3, P20-2.
Най-много доволни клиенти имахме от мониторите на DELL – ”железният” DELL 1905fp (PVA), невероятният като дизайн и картина DELL 2007fp (S-PVA) и вероятно най-добрият масов 17-инчов модел DELL 1704fp (PVA).
Професионалните модели на HP също бяха желана покупка, но за съжаление нямахме достатъчни количества от HP L2465 (S-PVA) и HP L2065 (S-IPS).

EIZO се продаваха добре, най-вече на ценители и професионалисти. Най-реномираните в света монитори, произвеждани само в Япония не показаха нито един дефект.
През 2010-та година предложихме и отличните професионални монитори на Philips – 190P7ES (P-MVA), 200P6IG (S-IPS), 200P7 (S-IPS), които впечатлиха клиентите ни с отличен дизайн, качествена картина, множество екстри.

Видеокарти
През 2009-та и особено през 2010-година продадохме голямо количество видеокарти (основно нови) и то от реномирани производители – PowerColor и Gainward.
Дефектите бяха следните:
• GeCube ATI Radeon 2600 XT – 4 броя сменени видеокарти;
• Gainward Nvidia GeForce 6600GT (AGP) – възстановена сума;
• Gainward Nvidia GeForce 6800GT (AGP) – артефакти, сменена;
• Gainward Nvidia GeForce FX5200 (PCI) – не изкарва картина, сменена;
• Gainward Nvidia 8600GT – не изкарва картина, сменена;
• Gainward Nvidia 8400GS – несъвместимост с компютър HP Compaq dc7600, изправна на друга машина;
• PNY Nvidia Quadro FX1100 (втора употреба) – сменен вентилатор;
• PowerColor ATI Radeon X800GT – не изкарва картина през единия DVI, сменена;
• PowerColor ATI Radeon HD4650 – некоректна работа (рестарт при натоварване в 3D) с HP Compaq dc7600, изкупена на по-ниска цена и заменена с по-стар модел, който не е на PCI-E 2.0.
Както при мобилните видеокарти, така и при настолните, видеокартите на ATI сред продадените от нас бяха по-надеждни от тези на Nvidia. От друга страна по-новите видеокарти на ATI не работят коректно на по-стари компютри с първата версия на PCI-E слота, за разлика от аналогичните поколения видеокарти на Nvidia, които освен че се “разбират” със старият хардуер, са значително по-малко процесоро-зависими от картите на ATI. Важна особеност, когато отчитаме рекламациите на видеокарти е, че клиентите които купуват видеокарти на Nvidia са в повечето случаи геймъри (които с часове всеки ден подлагат картите си на максимално натоварване), докато ATI се купува за мултимедия и професионална работа с цвят.

Заключение. Сравнявайки последните два отчета за рекламациите ни през 2009-та и 2010-та виждаме, че голяма част от проблемната техника, описана като проблемна и продадена през 2009-та година фигурира в очета за 2010-та година, поради по-късната си дата на дефект. През 2010-та година нямахме нови "звезди" в дефектирането.
С нарастването на търговският ни и сервизен опит, все по-рядко предлагаме склонна към дефекти или некачествена техника.
Въпреки малкият брой хардуерни проблеми, поради масовата "мода" да се купуват лаптопи, дори и от хора без компютърни познания, ние сме затрупани от софтуерни или фалшиви рекламации (като например "неработещ" WiFi при преместен селектор в Off, "мътна картина" при липса на драйвер за видеокартата и т.н.). Често бързата диагностика на тези "проблеми" е затруднена от "компетентната" помощ на клиента, който носи техниката за сервиз с готова (според него) диагноза.

3 коментара:

Анонимен каза...

Прочетох отчета ви за рекламации за 2010 и искам да попитам за вашто мнение кои от двата модела hp nw8240 или hp nc8230 е по качествен?

кен каза...

Здравейте,
двата модела nw8240 и nc8230 са почти еднакви, разликата е основно във видеокартата - при първия това е ATI Fire GL V5000 (аналог на Radeon X700), при втория картата е ATI Radeon X600.
Nw8240 е и с по-висока резолюция обикновено.
По-качествения и скъп модел безспорно е nw8240, но откъм надеждност аз бих заложил на по-опростения модел - по-малка консумация и оттам по-тиха работа, по-малко грееща видеосистема, по-дълга автономна работа.

Анонимен каза...

Благодаря ви за отговора.

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни