Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Deja Vu с IBM/Lenovo Thinkpad X60

Има техника, която остава в спомените ни за цял живот – за някой това е Athlon компютър с GeForce Titanium видеокарта, за друг това е професионалният фотоапарат Canon EOS, трети цял живот с умиление си спомнят за Nokia 6220. И всяка нова придобивка сравняваме с този  свой еталон за качество и производителност.
При мен такива чудесни спомени носи лаптопът IBM Thinkpad X31 – феноменално здрав, невероятно надежден и изключително удобен. Покрай работата в R-Mania смених десетки лаптопи и таблети за лична употреба, но никога не съм срещал толкова балансирана и качествена техника като компактният IBM Thinkpad X31. С този лаптоп изкарах най-динамичните си младежки години – проекти, научна и преподавателска дейност, обществени изяви, протести, начални стъпки в компютърният бизнес.
IBM Thinkpad X31 има историческа стойност не само за мен – това е лаптопът, озвучил, съхранявал информация и координирал събитията пред Народното събрание през студената зима на 2009-та. Подробно за неговото участие на 14-ти януари 2009-та година може да видите в тази наша статия.
С увереност мога да споделя, че точно Thinkpad X31 положи началото на успешният ни бизнес с компютри, защото остави след себе си множество доволни клиенти и никога не е бил обект на сериозна рекламация.
Преди да се запозная подробно с Thinkpad X60 не съм предполагал, че съществува лаптоп, който толкова да се доближава като усещане до моя "еталон за лаптоп" Thinkpad X31. X60 има същият стилен (според някои “дървен”) дизайн, здрав и надежден композитен корпус, отлична ергономика, бързина и безпроблемна работа под Windows XP (и не само). Сравнявал съм X31 и с неговите приемници – X40, X41 и дори X61, но нещо винаги не им е достигало за да бъдат равностойна замяна на любимият лаптоп - прекомерно заграване, ненадежден 1.8" твърд диск, не толкова солидна изработка.
Често сме обсъждали с колеги и клиенти следният феномен – лаптопите от Thinkpad серията работят видимо по-бързо, по-стабилно и почти без софтуерни проблеми в сравнение с напълно аналогичните като процесор и платформа лаптопи от DELL, HP, Toshiba и други производители. Желанието ми да бъда обективен игнорираше този очевиден факт, отдавайки го на своето пристрастие (фенщина) към Thinkpad серията.
Веднъж познат, работещ като в голяма чуждестранна фирма ми сподели, че старите им служебни IBM Thinkpad T42 работят по-бързо и по-надеждно от новите Lenovo Thinkpad X61 под Windows XP. Не му повярвах разбира се, но случайно разполагах и с двата модела – проверих работата им под нови инсталации на Windows XP и… той се оказа прав! Отдадох тази “аномалия” на не добрата работа на 64-битовият Intel Core 2 Duo T7100/7250 под стара 32-битова операционна система.
И ето, че сега тествайки и работейки с Thinkpad X60 си спомням отново за този “феномен” на лаптопите Thinkpad.
Моделът X60 според съвременните разбирания притежава по-скоро скромен хардуер, а Intel Core Duo T2300 и GMA950 се срещат при толкова други лаптопи, че първоначално се бях отказал от хардуерните тестове, които ще бъдат публикувани в следваща статия. Thinkpad X60 ме изуми със скорост под Windows XP (по-късно и под Windows 7). Бързина и стабилност, които са нетипични дори за значително по-нов хардуер. Още едно доказателство за невероятната хардуерна оптимизация на X60 е, че колегата по работа, който далеч не е фен на Thinkad, след неколкочасов тест на X60 бе принуден да изостави любимият си (дотогава) мини лаптоп на HP (надявам се да не му липсват честите рестарти, преинсталация на драйвери и и нерядко използваният Image на системата).
В нашите ревюта има лаптопи, които показват тестови резултати в пъти по-добри от “скромният” хардуерно Thinkpad X60, но се затруднявам да открия в спомените си техника, която да работи толкова пъргаво под Windows XP. Сещам се само за два аналога по бързодействие – лаптоп Thinkpad T60 и настолен компютър с AMD Athlon X2 6000+.
Хубавите спомени от Thinkpad X31 и първият ми лаптоп Thinkpad T42 до голяма степен се дължат и на отличната клавиатура, при която всеки натиск върху бутона носи удоволствие и желание за още работа. Тач-падът и трак-поинтът (джойстика) на Thinkpad лаптопите също са на ниво, недостижимо за конкурентите. Thinkpad X60 напълно е запазил тези усещания, за разлика от по-новите Thinkpad модели, при които липсва “мекотата” на натиска върху клавиатурата и стабилността на позиционирането на курсора при работа с тач-пада.
Thinkpad X60 ме върна и към усещането от X31 за тиха работа без неприятното (особено лятото) загряване на корпуса, от които страдат всички мини лаптопи на DELL и HP (дори и с Low Voltage процесори). Единственото нагряване идва от wireless картата в дясната част под клавиатурата, което според мен е единственият “проблем” на модела.
Някога бях подбрал за любимият Thinkpad X31 нова оригинална батерия, с която той работеше почти 3 и половина часа, който показател трудно достига и нов лаптоп с low loltage процесор. Thinkpad X60 обаче с лекота надминава този показател и с усилената си 8-клетъчна батерия и ниската консумация на процесор и видеокарта с лекота достига почти 5 часа автономна работа!
Thinkpad X60 ми напомни и една позабравена “дреболия” – LED лампичката под горният ръб на монитора, която осветява комфортно клавиатурата, докато вечер си работите с лаптопа в леглото без да е необходимо да притеснявате някой с външно осветление.
Вероятно на много потребители на компактни лаптопи им липсва оптичното устройство или други екстри на стандартните като големина мобилни компютри. Thinkpad X60 и  в този свой "недостатък" е значително пред своите конкуренти, защото докинг станциите за модела се отличават с компактни размери и изключителна функционалност - вградено охлаждане, допълнителни стерео-колонки, COM порт, регулиране на наклона на станцията и други екстри. За разлика от неугледните "съоръжения" на други производители Thinkpad X-серията изглежда като едно цяло със своята докинг станция.
С удоволствие предлагаме на клиентите си този отличен модел, защото от една страна сме сигурни в надеждността му и нямаме притеснения за гаранцията, която даваме, от друга страна печелим доволни клиенти. С наличностите от Thinkpad X60 може да се запознаете в нашата ценова листа, където можете да направите и он-лайн поръчка и то със значително намаление за много от моделите.

Добави в Svejo

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни