Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Пазарът на компютърна техника втора употреба - август/септември 2010г.

Пазарът на компютърна техника втора употреба за месеците август и септември 2010г. бе по-динамичен дори от лятото на "без-кризисната" 2009-та година. Търсенето определено надхвърли предлагането на качествена компютърна техника.
Как това кореспондира с финансовата криза, нарастващата
безработица и по-ниските доходи на населението?
Първо бих искал да отбележа, че кризата не е финансова (финансови средства в България има предостатъчно), а икономическа - това е една перманентна криза, която е следствие на умишленото, некадърно управление и непазарното циркулиране на публичните и по-голяма част от частните капитали.
"Няма работа, на море съм" - това често чувахме от наши доставчици, клиенти или познати. Въпреки "кризата" това лято отбеляза бум на екскурзии, почивки, разходи за ремонти и др. нетипични прояви за икономика, която е в състояние на криза.
Лятото на 2010-та изкара наяве една тенденция, официално премълчавана през последните години - голяма част от средствата в страната ни са постъпления от българските емигранти в чужбина. Тоест българската псевдо-икономика функционира до голяма степен с пари, заработени в чужди действащи пазарно икономики от реално работещи българи.
Особено силно изпитахме тази тенденция тези летни месеци, защото основните ни крайни клиенти бяха българи, работещи в чужбина, които купуваха лаптопи от висок клас за себе си или за подарък на своите роднини в България. Не мога да пропусна да отбележа, че хора, които в България обикновено се оприличават на Бай Ганьо, след известен период на гурбетчийство в нормална държава изкарват прикритите преди това човечност и здрав разум. Тоест, както описах в предишните статии за Бай Ганьо (статия 1, статия 2), това поведение е по-скоро приспособяване към нормите на една ненормална васална държава, отколкото генетично увреждане.
Работещите в чужбина български граждани са добре запознати с качествените бизнес-модели, които явно се използват в нормалните държави. Затова най-търсени от тях бяха IBM/Lenovo Thinkpad, DELL Latitude, по-рядко HP Compaq. Основен критерий при избора бе качеството и параметрите, а не цената.
Както отбелязах, българският гражданин масово почиваше от "липсата на работа" на море, затова лятото се открои една незабележима през стандартен пазарен период група купувачи, тази на заминаващите за чужбина - основно студенти и по-рядко работещи. Изборът на тези потребители отново бе качеството, но също така и разширените графични възможности на техниката. Търсени от тази група потребители бяха таблети и графични станции с мощна графична система и висока резолюция.
Лятото е период на невероятни оферти от големите фирми, рециклиращи компютърна техника. Това се знае от родния компетентен (в истинския смисъл) клиент, който е заделил средства за уникален лаптоп с S-IPS дисплей, професионален монитор, мощна настолна графична станция. Признавам си, че не успяхме да задоволим голямото търсене на такава техника, отличаваща се с изгодна цена и несравнимо по-добро качество от предлаганите нови "аналози" на родния пазар. За първи път това лято имахме налични модели лаптопи като Thinkpad T61p, Thinkpad T60p, Thinkpad T43p, Thinkpad T42/43/60 - IPS, Thinkpad Z61p, Thinkpad X41 Tablet, Thinkpad X61 Tablet, HP Compaq nw8440, HP Compaq nw8240, DELL Precision M70, DELL Latitude D430/630/830, DELL Latitude ATG D620 и много други. Налични и бързо изчерпани бяха професионални монитори с P-MVA, S-PVA и S-IPS дисплеи (влючително 20" и дори 24").
Сравнително голямото търсене на специализирана и сравнително скъпа техника втора употреба може да си обясним с пренасищането на пазара от стандартна евтина компютърна техника. Почти всеки наш клиент, закупил специализиран лаптоп или монитор, има преди това наличен стандартен аналог на тази техника. Често наши клиенти ни предлагаха за изкупуване по-скромният си лаптоп дори и на ниска цена, за да могат да се сдобият с лаптоп с висока резолюция и/или S-IPS дисплей, професионална Quadro или FireGL видеокарта.
Голям обем компютърна техника бе консумиран от частни лица и фирми за поддръжка и осигуряване на технически решения за бизнес-клиенти (търговски обекти, офиси, авто-сервизи и др.). Интерес за тях представляваха компактните, актуални и достъпни мини-компютри като DELL GX620/745/755 и HP Compaq dc5100/7600, 15"-17" LCD монитори с високо качество и голям жизнен ресурс като DELL 1703fp/1704fp и всички модели на EIZO, сървъри и работни станции като DELL PowerEdge, IBM eServer, DELL Precision 470/670.
Пренасищането на пазара от евтина компютърна техника доведе до оттеглянето или свиването на обема на продажбите на доскорошните вносители-монополисти на компютърна техника втора ръка. Всъщност големите фирми, натрупали солидни капитали от масова продажба на евтина техника пренасочват интересите си към по-печеливши за тях отрасли (сервиз и подръжка, спедиция, рециклиране и др.).
Значителен брой малки фирми и търговци, които не притежаваха необходимата хардуерна и софтуерна компетентност, умения за работа със специфични клиенти, бърз и качествен сервиз, желание за подбор на по-скъпа, но с по-добър статус и параметри техника, закономерно бяха изхвърлени от пазара, най-вече благодарение на развитието на интернет-търговията и коректните куриерски услуги в България.
В следствие на освободената пазарна ниша се появиха няколко разрастващи се фирми за внос на компютърна техника втора ръка.
Пожелаваме им (си) успех в снабдяването на свития и все по-взискателен български пазар на специализирана компютърна техника.

Изводи:
1. Пазарът ни е пренаситен от евтина и морално остаряла компютърна техника. Дори и закупените като нови компютри и лаптопи, не са достатъчно производителни - евтин дисплей с ниска резолюция, слаба графична система, посредствена изработка и материали, кратък жизнен ресурс;
2. Големите доскоро вносители на масова компютърна техника втора употреба, пренасочват дейността си в други отрасли или запазват основно дистрибуторските си канали, без да извършват собствен внос. Сравнително малки, специализирани фирми и търговци се заемат с качествен, а не масов внос, за да отговорят на новите пазарни потребности. Не добре специализиралите се търговци бяха отхвърлени от пазара, което е един оздравителен ефект на "кризата";
3. Българският потребител на компютърна техника преживя периода на необходимост от "някакъв" компютър, лаптоп или монитор и все повече се ориентира към закупуването на качествена, производителна и ориентирана за работа техника.

Очаквайте от нас все по-голям асортимент от високо-качествена и професионална употребявана или ремаркетирана компютърна техника (често с нови компоненти). Следете ценовата ни листа, която все по-често ще се допълва и разширява с нови и интересни позиции.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни