Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

ThinkPad R61e - качество и производителност на достъпна цена

Lenovo Thinkpad R61e не е "звезда" в продуктовата линия на китайската компания, но въпреки това моделът заслужава внимание, поради отличният баланс между качество, производителност и цена.
За разлика от модела Lenovo Thinkpad T61, за който написахме това не много позитивно ревю, неговата опростена версия, Thinkpad R61e ни впечатли с
качество, ергономика и колкото и да е странно - с по-надеждната си конструкция.
ThinkPad Т61 безспорно е по-висок клас от R61e, но явните предимства на по-скъпия модел са магнезиевата външна обвивка на дисплея и масивната метална охладителна система. Пластмасовият капак около малката метална пластина, охлаждаща процесора на Thinkpad R61e за нас е най-големият явен недостатък на модела.
Недостатък за много потребители вероятно ще бъде и липсата на тач-пад при ThinkPad T61e. Това умишлено "осакатяване" на по-ниския клас от страна на Lenovo в никакъв случай не пречи на ергономиката на модела, дори напротив - качествената клавиатура и отличният джойстик са основните средства за управление на лаптопа от всеки потребител на ThinkPad.
R61e видимо има по-добра защита на шасито и отводнителни канали за клавиатурата (в сравнение с Т61), които изцяло копират тези на по-стария, но по-удачен модел ThinkPad T60/R60.
Lenovo не успя да запази качеството на пантите (липсата на луфт) на IBM в своите модели, но Thinkpad R61e успява чрез удачно конструктивно решение (трета панта) да се справи с този проблем.
Въпреки своята достъпност, моделът R61e притежава почти всички екстри на топ-моделите от Т-серията - активна система за защита на диска чрез акселерометър, комбинирана и с пасивни гумени уплътнители, водоустойчива клавиатура, LED осветяване, магнезиево шаси, платформа поддържаща Core2Duo процесори.
 
Основен конкурент в тестовете за производителност на ThinkPad R61e се явява... Thinkpad R61e. Това е така, защото това ревю има за основна задача да сравни производителността на Celeron M550 срещу Core2Duo T7100. На пръв поглед сравнението между тези процесори е като състезание между Seat и Lamborgini, но по-добре да направите своите изводи след като разгледате всички тестови резултати.
В сравнителният тест участват също така Lenovo ThinkPad T61 (с често дефектиращата, но значително по-производителна от вградените видеокарти, NVidia Quadro NVS140), DELL Latitude D830 (чиито параметри съвпадат с тези на Thinkpad R61e с Core2Duo T7100), IBM/Lenovo Thinkpad T60 (съвременна легенда сред лаптопите, участващ с базовият си Core Duo процесор), IBM ThinkPad T43 (последният истински IBM ThinkPad).
Виждаме, че в PCMark 2005, Celeron M 550 отстъпва от еднакво представящите се Core2Duo T7100, но по-новата му архитектура явно му помага при работата с паметта и дисковата система. Производителността на Celeron M 550 е съизмерима с тази на Intel Core Duo T2300 и сериозно изпреварва тази на Pentium M на 1.86GHz.
PCMark 2002 не прави разлика между едно или две процесорни ядра, затова резултатите са толкова близки, а победител е Celeron M 550, който има най-висока тактова честота (2.00GHz).
В по-новите версии на Everest, Celeron M 550 видимо изостава от Core2Duo и дори от Core Duo, но след феноменалните резултати на Intel Atom в тези процесорни тестове, загубихме доверие в тяхната достоверност.
Сами виждате от графиката, колко добре се представя Celeron M 550 в Super Pi и то в компанията на Core2Duo. Изненадващо ThinkPad R61e при еднакви процесори и платформи е по-бърз от топ-модели като ThinkPad T61 и DELL Latitude D830.
Повече от отлични резултати за Celeron M 550 в математическия тест Science Mark. Отново ThinkPad R61e с C2D T7100 е малко по-бърз от бизнес моделите от по-висок клас.
Fritz Chess е безразличен към новата архитектура на Celeron M 550 и демонстрира значително предимство на двуядрените процесори.
Виждаме сериозно предимство в OpenGL (в зелено) на Quadro видеокартата, много близки резултати при рендериране в едноядрен режим (в червено) и демонстрация на мощта на многоядрените процесори при рендериране с няколко ядра (в синьо).
Излишно е да коментираме огромното предимство на Quadro видеокартите спрямо вградените, в професионалният пакет SPECViewPerf, а изненадата в този тест са отличните резултати на Radeon X300, които в някои под-тестове са по-добри от тези на NVS140. Celeron M 550 се представя напълно равностойно на C2D T7100, което отново демонстрира отличната производителност на този непретенциозен процесор.
За "десерт" - най-очакваните резултати - тези от 3Dmark. Отлична преднина за Quadro NVS140, но с цената на сериозен риск от дефектиране на NVidia видео-чипа. Отново незначително изоставане на Celeron M 550 от Core2Duo, дори и в процесоро-зависимите 3DMark 2005 и 3Dmark 2006.

Воден тест. Конструкцията на Thinkpad R61e ни впечатли много и ни напомни за отличният корпус на Thinkpad T60, който подложихме преди време на този воден тест.
В началото на статията виждате видео-демонстрация от заливането с вода и на Thinkpad R61e в работещо състояние.
След разглобяване на лаптопа се вижда, че течност не е проникнала в корпуса на Thinkpad R61, тоест удачните отводнителни канали се справят със задачата си. Капките вода, които виждате на снимките по паметта и долната част на магнезиевата обвивка на шасито се образуваха при свалянето на мократа клавиатура след теста.


Изводи. ThinkPad R-серията е единственото качествено продължение на традициите на IBM, което ни предлага Lenovo. Моделът ThinkPad R61e предлага отличен баланс между качество, производителност и цена. Приятна изненада е процесорът Celeron M 550, който е добро продължение на "неостаряващите" Pentium M - в повечето тестове този процесор успява с да съперничи на двуядреният Core2Duo T7100.
ThinkPad R61e е отлично проектиран като дизайн и ергономика модел, който обаче има и някои недостатъци. Това са липсата на тач-пад (съществена за някои потребители) и евтината охладителна система, съдържаща пластмасови елементи. Това според нас обаче са "изкуствени" недостатъци, целящи да оправдаят голямата ценова разлика с Т-серията на Lenovo.



В ценовата ни листа може да потърсите всички тествани в тази статия модели.

1 коментар:

Асен каза...

Имам този лаптоп и го ъпгрейтнах с процесор Т7500 и 4 гигабайта рам памет. Това, което се получи е нещо страхотно. :)

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни