Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

10 съвета за по-дълъг живот на всеки лаптоп. Втора част

Първата част на статията можем да обобщим в следните четири проблема (риска):
1. Охлаждане - проблеми и профилактика;
2. Заливане с течност - "първа помощ", избор на сервиз;
3. Токов удар по LAN - защита, избор на сервиз;
4. Токов удар по
електрическата мрежа - защита, сервиз.
Преди да продължим със следващите, ще припомним тези четири основни проблема (рискове) чрез следния фото-материал:

Тази дънна платка е "почерпена" от собственика си с бира
Дънните платки на лаптопите не си падат и по натуралния сок
Дефектирал мрежови контролер в следствие на токов удар по LAN по време на гръм. буря
 Още един повреден от токов удар по LAN лаптоп. Невъзможна за ремонт дънна платка
"Овъглена" от токов удар по захр. мрежа дънна платка на лаптоп. Ремонт? Едва ли!
Както виждате, тези повреди са лесни за диагностика, дори и визуално. Всеки сервиз прави снимки на дънната платка, които предоставя на клиента. Издава се и констативен протокол.
Диагностиката на проблема винаги се заплаща, а точно такива проблеми не се покриват от гаранционни задължения, а по-скоро от застрахователи (в нормалните държави). Така, че ако знаете за токовия удар или заливането и се надявате "номера да мине" (тоест да няма никакви следи от НЕ-гаранционния проблем) и да ви възстановят щетите в гаранционния сервиз безплатно, със сигурност ще бъдете разочаровани. Може да спестите пари за диагностика, ако обясните в сервиза какво се е случило с лаптопа ви.

Продължаваме със следващите съвети за добра експлоатация на лаптопа ви.

5. Некачествена периферия и USB устройства.
Колкото и да е здрав, скъп и с добра гаранция лаптопът ви, той лесно може да дефектира в следствие на некачествена или дефектна периферия (докинг-станция, USB аксесоари, PCMCIA устройства, свързана чрез RS-232 техника и др.).
Най-използваната периферия, свързана към лаптоп са USB устройствата (флашки, Bluetooth, ТВ-тунери, външни хард-дискове, Card Reader и др.)

Чипсет, разрушен от дефектно USB устройство. Следва сложен и скъп ремонт, свързан със смяна на чипсета.
Дефектите на лаптопа, свързани с периферни устройства също са лесни за диагностика от сервизите и също така не са обект на гаранционните задължения на никоя фирма.

6. Избор на сервиз.
Основния проблем на много потребители е изборът на сервиз. Проблем е, защото този избор определя съдбата на лаптопа.
Често "сервизът" е познат човек, който не се занимава професионално с ремонт на лаптопи. Има малки сервизи, които не работят качествено, както и малки сервизи, които работят по-професионално от оторизиран сервиз на голям вносител или дистрибутор.
Изборът на евтин и некачествен сервиз често е фатален за лаптопа и след некомпетентна интервенция дори малкия проблем може да прерастне в непоправим дефект.
Опит за ремонт в домашни условия чрез презапояване на "каквото падне" и голям разход на колофон. Загуба на време за "майстора" и многократно по-скъп ремонт след "ремонта" за собственика на техниката
Много голям риск при избор на некоректен сервиз е връщането на техниката ви в напълно неработно състояние, като от лаптопа ви са откраднати компоненти или заменени с неизправни (памети, твърд диск, процесор, оптично устройство, дисплей или дори поменена цяла дънна платка). Обяснението е, че техниката не подлежи на ремонт.

7. Преотстъпване на лаптопа на други потребители.
Почти всички собственици на лаптоп (дори и трета употреба) се отнасят изключително грижовно към техниката си (особено, ако са го купили със собствени пари, заработени с честен труд).
Често обаче лаптопите се преотстъпват на приятели, деца, родители за временно ползване. И точно след това временно ползване лаптопът се връща в неработещ вид с обяснението "амиии... той, както си работи и спря".
Всъщност преотстъпеният за временно ползване лаптоп в ръцете на нов и неопитен временен ползвател е подложен на огромен риск. Точно тогава лаптопа най-често се полива с течност, изпуска се, не се изключва при гръмотевична буря и т.н.
Дори и временния ползвател на лаптопа да е в много добри отношения със собственика на лаптопа, като правило проблема се премълчава. Виновникът за проблема е на мнение, че по този начин собственикът по-достоверно ще "представи" в сервиза "спонтанния" дефект на техниката и номерът може да мине. Следват разправии в сервиза, който ако е на добро ниво веднага ще установи причината за дефекта и ще покаже доказателствата.

8. Транспортиране на лаптопа.
Неправилното транспортиране на лаптопа може да доведе, както до дребни козметични проблеми (петна по матрицата, драскотини по корпуса), така и до тежки  дефекти в следствие на сътресения и удари (повреден хард-диск, спукана матрица, деформация на дънната платка).
Важен е изборът на чанта или раница за транспортиране, като тя не трябва да бъде ефектна, а ефективна. Това трябва да бъде чанта или раница със солидни протектори, които могат да поемат удари и сътресения.
Протекторите на оригинална чанта за IBM  и DELL. Чантата на DELL от естествена кожа е с много висок клас на защита, което се вижда от внушителните протектори
Важно правило при транспортиране е лаптопът да бъде в напълно изключено състояние (хибернация и спящ режим не са желателни).
Винаги има вероятност течност да попадне върху и след това в чантата или раницата (например дъжд или разливане на течност от друг багаж). Въпреки, че има водонепропускливи чанти, по правило те са скъпи и рядко са с най-висок клас на защита от проникване на влага. Затова при дълги пътувания транспортирайте лаптопа си със свалена батерия, защото дори и попадане влага, последствията за техника, през която не протича ел. ток ще са минимални. Липсата на батерия ще изключи и вероятността за неволно стартиране на лаптопа.

Лятото е особено опасно за транспортиране и съхранение на лаптоп. Повечето чанти са черни, и оставени на слънце значително покачват температурата на техниката. Има и масивни чанти с добра термоизолация, но като правило никой не използва такива. Високата температура е опасна най-вече за акумулаторната батерия - освен, че батерията може да се повреди напълно, тя също така може да предизвика пожар и експлозия.



9. Информацията.
Само няколко месеца след ползването на лаптопа, информацията в него става по-ценна за притежателя му от цената на самият лаптоп. Фотографии, домашно видео, документи, проекти - често тези материали не се архивират и се разчита на надеждността на техниката. Но когато лаптопа дефектира, повечето потребители съжаляват не толкова за финансовата загуба (лаптоп винаги може да се купи и то по-нов модел), но информацията често не може да се възстанови с никакви пари.
Ние предлагаме възможност за възстановяване на информацията и в повечето случаи това е възможно.
Притежавайки обаче лаптоп от висок клас със защита на твърдия диск хардуерно (гумени протектори, защитна кутия или др.) или софтуерно (чрез акселерометър, както при IBM Thinkpad), вероятността да имате проблем със загубата на безценна информация е минимална.
Много важни са модела и производителяна твърдия диск. По правило дисковете с по-високи обороти (7200rpm) са по-качествени и надеждни, защото са предназначени за лаптопи от най-висок клас. Лидери сред производителите на мобилни твърди дискове са WD, Seagate, Hitachi и Toshiba. Лично наше предпочитание е към дисковете на WD, особено от синята, да не говорим за черната серия.
Информация често се губи и от зле поддържана операционна система или атака на зловреден софтуер. Но това е тема за друга статия.

Информацията и по-точно нейното възстановяване отново са свързани с избора на сервиз. Ако тя ви е особено ценна, избирате услугите на качествен сервиз, ако не съхранявате нищо особено, просто намерете работа на някой познат, който има поне средни софтуерни познания.



10. Позитивното мислене.
Много потребители постоянно се притесняват, че лаптопът им ще дефектира, че търговецът им е продал некачествена стока със скрити проблеми или въобще, че са хора без късмет (каръци).
От опит знаем, че лаптопите на такива потребители дефектират много по-често от нормалното. Странно, но е факт!
Мислете позитивно - имате работещ лаптоп, следвайте елементарните правила за профилактика, защита и експлоатация и техника ви няма как да дефектира. Особено, ако сте избрали техника втора употреба от най-висок клас като IBM Thinkpad.

Всички снимки са от нашият сервиз сервиз на оставени за диагностика или ремонт лаптопи.
 

Ако имате необходимост, може да се запознаете с цените и услугите на нашият сервиз или условията за изкупуване на дефектирали лаптопи. В нашият сервиз работи персонал с над 10-годишен опит в ремонта на компютърна техника, използваме наши канали за внос на части (ако нямаме налични). Няма да се поколебаем и да ви съобщим "лошата новина", че лаптопът ви не подлежи на ремонт и че прословутият (агресивно рекламиран) "реболинг" (BGA Reballing), наричан неправилно от някои лаици и "сервизи" (включително и най-шумните в рекламата) - "ребоулинг" е скъпа и излишна инвестиция (въпреки, че разполагаме с необходимата техника и опит за тази процедура). 
Добави в Svejo

2 коментара:

Анонимен каза...

Ремонта на елементи по дъното на лаптоп си е тегава работа,ценна статия.

Анонимен каза...

С гаранционната карта обикновено трябва да върви и описание на продукта. Няма как да се направи описание за всеки продаден лаптоп или десктоп, та сме направили едно общо за всички продадени компютри Ръководство на потребителя. На едно място в него с удебелен шрифт сме написали: Всяка част от Вашия компютър има цена. Изгубената информация е безценна.
Но като питаме клиент дошъл да рекламира изгубените снимки от морето "Вие запознахте ли се с ръководството на потребителя, което е в компекта с издадени документи?", отговора е: "А? Кво ръководство?"
Та българина си е "българин" в по-голямата част, а за мангалите пък да не говорим...

Честито!

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни