Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Latitude ATG D620 - ревю на военно-"полевият" лаптоп на DELL

DELL Latitude ATG D620 е един от най-интересните лаптопи, които сме тествали. Това е лаптоп от “всъдеходен” клас (ATG - All-Terrain Grade, тоест предназначен за всякакви условия на работа). Според информация от производителя, DELL ATG D620 отговаря на военния стандарт за
влаго-, ударо- и водо-устойчивост MIL-STD-810. Безспорно лаптопа изглежда повече от солидно, но на пръв поглед това е козметична модификация на известният със своята здравина и надеждност DELL Latitude D620.
“Усиленият” модел на DELL вероятно няма такива претенции за здравина като Toughbook серията на Panasonic, но и цената на DELL ATG D620 е значително по-достъпна от тази на “бронираните” японски лаптопи, за които направихме следната видео-демонстрация.
Моделът ATG D620 е направен много качествено, но чак да отговаря на сериозни военни стандарти за влаго- и ударо-устойчивост, според нас е по-скоро реклама (въпреки, че военните действия напоследък се водят по-скоро от офиси и командни пунктове, отколкото на кално и влажно бойно поле).
Пряко сравнение със здравия и много качествен модел IBM Thinkpad T60 не бе в полза на DELL ATG D620 (наше мнение, след разглобяване и оглед на моделите). Затова и не посмяхме да подложим лаптопа на DELL на този “воден” тест, с който Thinkpad T60 се справи без проблем.
DELL Latitude ATG D620 е по-скоро имиджов, отколкото модел за военно-полеви условия. Това е модел, в който почти всички недостатъци на стандартния Latitude D620 са отстранени. Ще опишем накратко основните подобрения:
- На първо място основната особеност на DELL ATG D620 е рекордно яркият дисплей с анти-рефлекторно покритие. При стандартни 180-250 cd/qm (нит) за повечето дисплеи, екранът на ATG D620 има рекордните 500 cd/qm! Дори и на пряка слънчева светлина, DELL ATG D620 е способен да покаже ярка и контрастна картина. Това е най-добрият дисплей за работа на дневна светлина, виждан от нас;
- Второто интересно и много ефектно нововъведение в модела са LED-лампите за осветяване на клавиатурата, които в Thinkpad присъстват от десетилетия, но за останалите производители бяха скъпо удоволствие, предвид необходимостта от закупуване на лиценз от IBM. Двата ярки червени свето-диода са много полезни при работа в тъмнина, освен това с тях DELL ATG D620 като визия се доближава до имиджовите DELL XPS;
- В много рекламни материали за ATG серията, клавиатурата се описва като водоустойчива. Действително клавиатурата е добре капсулована и има вероятност да устои на влага, но при без отводнителните отвори, които има Thinkpad серията на IBM, влагата неминуемо ще проникне чрез страничните нехерметизирани хлабини към вътрешността на лаптопа. Искаме обаче да отбележим нещо, което други сайтове за ревюта, покрай хвалбите за влаго-устойчивост не споменават. Клавиатурата на DELL ATG D620 е НАЙ-ДОБРАТА клавиатура на DELL – значително по-отзивчива от тази на “цивилната” Latitude серия. По-качествени от стандартните са и трак-пойнта и тач-пада на ATG модела;
- Покритието (боя и пластмаса) на DELL ATG D620 е значително по-устойчиво на драскотини и износване от това на стандарните модели. Горният капак на лаптопа удачно подчертава “military” имиджа на ATG D620.
Вътрешността на DELL Latitude ATG D620 с нищо не се различава от тази на DELL D620. От друга страна, благодарение на качествената сглобка, здравото магнезиево шаси и качествено охлаждане стандартната Latitude серия и без подобренията от ATG D620, със сигурност би покрила повечето военни стандарти.
Наличната за тестове бройка на DELL Latitude ATG D620 е с доста внушителни параметри – мощният Intel Core2Duo T7200 и изпитаният “боец”, платформата Calistoga (Intel i945GM). При лаптоп от подобен клас разбира се и дума не може да става за рисковите видеокарти от Nvidia, заради масовите дефекти на които DELL претърпя огромни загуби. Надеждният, икономичен и достатъчно производителен вграден графичен чип Intel GMA950 е възможно най-добрият избор за военно-полеви лаптоп.
Интересна е конкуренцията на DELL ATG D620 в лицето на почти цялата цивилна Latitude серия – D620, D820, D420. DELL Latitude D630 за първи път в нашият блог ще ни покаже интересната битка между Core2Duo T7200/Core2Duo T7250 и Intel GMA950/Intel GMA X3100.
 
 
 
Резултатите нямат нужда от коментар - DELL Latitude ATG D620 е достатъчно производителен за да е равностоен с по-новият модел DELL Latitude D630.
Заключение. DELL Latitude ATG D620 е достъпен лаптоп за екстремални условия. Въпреки това цената му като нов е около два пъти по-висока от тази на стандартен лаптоп от бизнес клас. Ако намерите добра бройка от този модел втора употреба (гледайте батерията, едва ли ще намерите лаптоп с износен корпус от този модел), това би могъл да бъде вашият лаптоп за пътувания, риболов, почивка (особено на открито със силна слънчева светлина). ATG D620 е подходящ и за инженерна дейност във влажна и прашна средна, например за  автодиагностика (наличен е порта RS-232).
С почти същата степен на здравина и надеждност са последните IBM Thinkpad (T60, R60), особено ако са с логото на IBM, а не на Lenovo (които биха били мечта за всеки инженер при наличие на RS-232).
DELL Latitude ATG D620 има по-добра защита от външни влияния от стандартен лаптоп, но ако искате наистина екстремален лаптоп, издържащ на реална влага, прах, удари и вибрация (а не на стандарти, написани на хартия), изборът ви е единствено Panasonic Toughbook.
Заключението досега в никакъв случай не е толкова възторжено, както в ревютата на модела в  големите комерсиални сайтове. 
Но има нещо, в което тествания в статията лаптоп е уникален - това е свърх-яркият дисплей, с който може да работите пълноценно на открито дори и в най-яркият слънчев ден .

В ЦЕНОВАТА НИ ЛИСТА може да откриете тези и други качествени и здрави лаптопи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни