Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Windows XP for Refurbished PC - изрядност по време на криза

С тази статия нямаме за цел да се плашим, а да дадем ценни съвети как по време на криза (временна икономическа и перманентна политическа) можем да бъдем изрядни и спокойни за своето имущество и бизнес.
Софтуерът за не добре запознатите с компютърните технологии потребители е абстрактно понятие и в богатият бял свят той се предлага заедно с хардуера (компютър, лаптоп или дори смартфон). В България обаче, за да се постигнат по-ниски цени, съобразени с пазара на най-бедната бяла държава, се предлагат или внасят компютърни системи без софтуер или с безплатния Linux.
Много от потребителите в България дали поради недоброто ни образование или подведени от балканските ни нрави не могат, а в повечето случаи не искат да разберат, че компютърният софтуер и в частност операционните системи на Microsoft е авторски продукт, за който се заплаща. Лошата потребителска култура намира благодатна почва за развитие в нашата, живееща все още в социализма държава, в която се смята едва ли не за дълг на всеки гражданин да се краде от богата, капиталистическа Америка, която ни е “виновна”, че сме бедни, корумпирани и най-вече, че сме с изостанало мислене.
Въпреки снизходителното до скоро отношение на държавните органи към явно незаконното ползване на авторски продукти, в България настъпва сериозна промяна към това престъпление, което се дължи:
1. На първо място това е финансовата криза, която задейства непроменените тоталитарни похвати на държавните органи. Не, че силовите служби трябва да толерират престъпления като кражбата на интелектуална собственост – напротив, трябва да бъдат строги към подобен род законови нарушения. От друга страна обаче да се третират нарушителите на авторското право като терористи и криминални престъпници, срещу които се пращат тежко-въоръжени, маскирани барети си е чист тоталитарен похват. Ако си нарушил авторско право срещу теб денонощно могат да бъдат изпратени елитните силови структури, които да те арестуват, да ти конфискуват имущество и да те унизят пред камерите на измислените ни медии. Ако обаче, продаваш развалени хранителни продукти, извършваш фалшиви технически експертизи на явно дефектни транспортни средства, строиш некачествено и вършиш други дейности, в следствие на които загиват хора, най-много да си докараш посещение в работно време на инспектори, които в най-лошият случай те глобяват;
2. България има много неспазени препоръки и ангажименти към Европейския съюз, правозащитни и търговски организации. Една чудесна възможност за замазване на очите на тези институции е да залавя нарушители на авторското право. Тези нарушители са обикновени хора, без роднински или други връзки, каквито например имат кредитните милионери, извършителите и поръчителите на поръчкови убийства, злоупотребяващите с власт политици.

Не трябва да се заблуждаваме, че наистина крадем от Microsoft техните продукти. Със сигурност, ако те наистина не одобряваха ползването на продуктите им, без те да бъдат платени, нямаше да има толкова елементарни защити. С риск да се отклоня от темата в статията, мога да ви дам пример с конзолите на Microsoft (XBox) и тези на Sony (Playstation): перфектната защита на Sony, доведе до пробив на лесно поддаващите се на “хакване” Xbox, на пазар дълго доминиран от Sony. Microsoft отлично знаят, че по-добра защита би означавало предизвикателство към пазара и вероятна загуба на монополното положение.
Потребителите на нелицензиран Microsoft софтуер всъщност са откраднали малка част от продукта на Бил Гейтс, защото включената в цената на продукта поддръжка на операционната система, както и автоматичните ъпдейти, коригиращи умишлено заложените “бъгове” явно не могат да бъдат откраднати от всеки, а човек с достатъчно познания, обикновено има пари за легален софтуер. Всъщност Microsoft пестят доста от персонал за поддръжка на нелегалния си софтуер, а като прибавим и голямата изгода от запазването на монополното положение са си направо на печалба от изглеждащата на пръв поглед неизгодна за тях ситуация.

Разбира се тези разсъждения са неприложими в който и да било съд по света, да не говорим пък ако при вас нахлуят маскираните служители на НСБОП.

 Имаме ли алтернатива?

За бедни пазари като българският, Microsoft предлага отлична възможност за притежаване на легален софтуер и полагащата се поддръжка към него. Това е програмата Microsoft Registered Refurbisher. Общи рекламни и сухи материали за тази програма може да намерите предостатъчно в Интернет. Като регистрирани “рефърбишери” ние ще се постараем накратко да ви запознаем с тази програма:
1. Най-важното за всеки читател, стигнал до тук, вероятно е цената на Refurbished OS пакета, както и "далаверата" спрямо закупуването на обикновен Windows XP пакет. Цената, на която ние предлагаме Windows XP Professional for Refurbished PC e около 70лв. (по-малко или повече, в зависимост от курса долара) и около 55лв. за Windows XP Home for Refurbished PC. За сравнение пазарната цена в момента на Windows XP Professional е около 360лв., а на Windows XP Home – около 185лв. Всички, посочени по-горе цени са с ДДС;

2. Windows XP for Refurbished PC не може да се постави на лаптоп или компютър, който няма оригинален COA стикер за операционната система. Най-често това са маркови компютри (IBM, DELL, HP, Toshiba, Fujitsu или други), а COA стикерът им носи логото на производителя на хардуера. Windows XP по тази програма може да бъде поставен и на машина със стикер-лиценз за Windows Vista или Windows 7. Грешка няма как да стане, защото кодът за активация се генерира на базата на номера на старият COA стикер и новият Windows XP for Refurbished PC стикер и системата на Microsoft не би приела невалиден номер или недопустима за програмата операционна система;
3. Закупуването на Win XP Ref. може да стане само от оторизиран дилър на тези продукти, сред които сме и ние. Всички регистрирани Microsoft Registered Refurbifer дилъри за България може да откриете в сайта на Microsoft. Регистрираният партньор по тази програма има свой акаунт в сайта на Microsoft, от който управлява активацията на Windows пакетите и генерирането на серийни номера за активация. По-горе виждате пример за генериран от нас документ и сериен номер за активация на Windows XP Professional. Както виждате в документа се съдържа информация за старият сериен номер на COA лиценза, номерът на стикер-лиценза за Win XP Pro Ref., генерираният ключ за активация, както и общи условия и определения. Документът може да се отпечата на няколко езика, сред които обаче не е българският и затова ви го показваме на руски език, който за съжаление все още е най-разпространеният "чужд" език в България;
4. Закупувайки Windows XP for Refurbished PC, получавате оригинален CD носител с холограмно покритие, стикер-лиценз, разпечатано копие с активиращият ключ, касов документ (фактура или касова бележка). Изрично трябва да упоменем, че полученият по този начин лиценз е валиден само, когато двата стикера (старият и новият) са поставени на видно място по корпуса на вашият лаптоп или компютър;
5. При евентуална проверка за нелицензиран софтуер, представянето на оригиналният носител, касовият документ и показването на лиценз-стикерите потвърждават, че сте законен собственик на операционната система Windows XP. Освен това, притежавайки законен лиценз, имате пълното право да ползвате официалната поддръжка на Microsoft;
6. За разлика от застоялите в нашите вносители Windows XP пакети със стария SP2, Windows XP for Refurbished PC са с вграден SP3 и последните ъпдейти;
7. Официално Windows XP ще се поддържа до 2014-та година, но имайте предвид, че дори и в цивилизованият свят всеки краен срок е предпоследен, особено за най-ползвания и все още най-качествен продукт на Microsoft.

Заключение. Ако искате да имате спокоен бизнес, безпроблемни пътувания с лаптоп в чужбина, официална 24-часова подръжка от Microsoft, достъп до последните "кръпки" и ъпдейти, най-евтиният вариант е Windows XP for Refurbished PC. Едва ли спестяването на 55-70лв. ще ви направят по-богат, но със сигурност ще ви направят много по-спокоен за бизнеса и имуществото си. Не на последно място спестяването на време и нерви от подръжка на софтуера многократно надхвърлят вложените средства.

Възможно е за някои лаптопи и компютри да предлагаме по-ниска от обявените по-горе цени, затова вижте нашата ценова листа.

24 коментара:

Анонимен каза...

Някой май още се буди нощем, избил студена пот, сънувал поредния кошмар с другаря Сталин...

Анонимен каза...

Така е, всеки АНОНИМЕН гражданин на Съветска Република България нощем се страхува да не бъде събуден при "спец-акция" на ниджи. И повечето предпочитат да сънуват Сталин като другар, а не като враг.
Смелчаците могат да си напишат имената и да се похвалят каква хакната операционна система на Microsoft ползват.

Анонимен каза...

Ползването на пиратски софтуер с НЕ комерсиална цел не е криминализирано в ЕС. Факт. Пред фактите и либертарианец трябва да замълчи. Сталин ми е другар, колкото и Хитлер ми е фюрер :P
Според мен е престъпно(не престъпление) да подлъгвате хората, които искат да ползват компютър за всекидневни нужди. Възползвате се от тяхната неинформираност.
За протокола - ваш клиент съм и съм изключително доволен от хардуера, който предлагате.

Анонимен каза...

Що за идея ?! Два пъри да се продава едно и също нещо. Човека от който сме купили рефърбишед ПЦ-то дали си е запазил виндовса и ще си го ползва на др компютър? или пък от МСофт са му изпратили едно копие безплатно с нов Виндовс за да го зарадват за новата покупка ?
Подобна ГЛУПОСТ разбира се можеше да се очаква от МСофт само дето се възмутих за пореден н-ти път като прочетох тази нова за мен

Анонимен каза...

Поредната лобистка статия - какво значи за бедни пазари, колко е изгодно да се плати за нещо повторно, нима немския пазар е беден след като там лиценза на Windows XP for Refurbished PC струва цели 13 Euro...
Поставянето на стикер за рефърбишед уин автоматично прави оригиналния стикер невалиден, т.е. ти вече не можеш да ползваш кода който имаш - е какъв е смисъла да даунгрейдваш лицензна операционна система с нещо на 10 години, което след 2-3 години вече няма да го има
Нещо от 6та точка не разбрах смисъла, какво значи застояла операционна система, всеки лицензен уиндоус може да се ъпдейтва абсолютно безплатно на сайта на майкрософт.
Следващото нещо за което трябва да се вмъкне и за което на нито една конференция майкрософт не мошаха да отговорят смислено е защо трябва да се плаща повторно за нещо което притежаваш - този лиценз е валиден само за машини, които са имали оригинална операционна система ХР, т.е. - някой е платил на Майкрософт лиценз
И още един въпрос на който майкрософт не може да отговори - според законодателството в бг касова бележка се пази до напускане на магазина а данъчна фактура 5 години, това е операционна система която е на пазара от преди 10 години, защо аз трябва да пазя документа с който съм я закупил през 2000та година

кен каза...

Уважаеми читатели на блога, разбираме вашето желание всичко да е безплатно, но като собственици на фирма предпочитаме юридическите, а не форумните консултации за авторско право, а те за съжаление далеч не съвпадат с обичайната логика за "справедливост".
Ако знаете закон или наредба, които ни позволяват да предлагаме безплатно софтуерен продукт и това да не нарушава ничии права, с удоволствие ще разгледаме тези юридически положения.
Описаните в статията лицензи се ползват от фирми, които при проверка от държавните институции им се изискват не философски разсъждения, а фактура за софтуера (и хардуера) и оригинален оптичен носител.
Повечето физически лица разбира се ползват нелегален софтуер и често изпадат в недоумение, защо биват блокирани от сайтове или игнорирани от специализиран софтуер.
Aнонимният автор по-горе е прав, че ползването на нелегален софтуер не е криминална проява, но повечето хора препочитат да си полежат на топло 1-2 месеца, че и доста повече за криминално деяние, отколкото да ипотекират дома си за да платят санкция за не-криминална проява, свързана с нарушаване на авторски права.
Microsoft е достатъчно голяма корпорация и като такава има отлична информационна поддръжка, която може да се прочете преди да се занимават дежурните оператори с "интересни" казуси.
Aко някой не е доволен от продуктите и поддръжката им - може да ползва MAC, Linux, DOS или да си напише собствена ОС.
Не знаем какви слухове се носят за цените в Германия, но Microsoft продават Refurbished пакетите си само на фирми и то в пакети по 3 лиценза. Това може да се провери в сайта на Microsoft.
Блога ни и специално тази публикация са доста посещавани - ако някой наистина има знания за заобикаляне на "несправедливите" условия на Microsoft, може да остави имената и телефона си за консултации и с това да се подпомогне финансово.

Unknown каза...

Харесвам блога ви и чета статиите с интерес.
Пиша по повод това, че в магазина ви видях няколко работни станции
и един не лош двупроцесорен сървър.
Има доста безплатни платформи за виртуализация, които в последствие
позволяват инсталирането на ОС.
Бих бил доволен да прочета статия (най-вече, защото разполагате с
необходимия хардуер) с тестове и мнението ви за това как се държат
виртуалните платформи на хардуера, който предлагате.
Тъй като виртуалните платформи навлизат все повече и не само в
професионалните среди (ЗЕН, СЪН и т.н.) мисля, че подобна статия
с тестове ще е полезна не само на по-специализирано насочените
потребители.
Благодаря предварително за отделеното внимание.
С уважение:
С. Стоянов

кен каза...

Благодаря за предложението за тестове и предоставяне на нова информация на читателите на блога.
Ще ни бъде по-лесно, ако ни предложите начин и вид на тестовете, тестови пакети или аналогична чуждестранна статия. Това може да го направите на нашият мейл.
Сървърните машини наистина са много интересни за подобни тестове, но разбира се с много, много... оперативна памет, каквато не винаги имаме на разположение.

Scum каза...

Абе купи си Виндос. След време си го купи пак.
Купи си и офис, който след време пак ще трябва да си го купиш...
Вярно е че един средно статистически български потребител ползва пиратски софтуер на стойност хилядим просто заради необразованост и дезинформация-MSwin, MSoffice, Photoshop, Autocad, CorelDrall, SonyVegas и тн. са на компа на всеки тийн... да не говорим за игрите(всеки втори е хакер и ползва по 5 серийни кода с 10 крака).
На Майкрософт политиката на продаване е за американци(кретени). Хора които си купуват Ипад, Ипод, Имак, Хбокс и дават безумни пари за Виндос, само замо заради някакъв техен си патриотизъм и понеже като е бесплатно сигурно е правено от терористи... Кой нормален ще си купи компютър за 400$ и ще плати 500$ за пълен МС пакет? Или пък ще даде една камара пари за алуминиев МАК с хардуер от преди 2 години.
Както и да е... Ако ви е страх от нинджи или просто не ви се занимава с глупости, пробвайте Линукс. Линукс ще ви образова, ще ви освободи от проблемите на съвременния български пират (потребител). Даже можете тайничко да си крадете игрите, да ги имолирате, даже цял Виндос можете да си имолирате иии едва ли някой ще ви хване в крачка да ви арестува за това...
http://www.linux-bg.org/

Анонимен каза...

Mного интересно...Значи ще си купя лаптоп втора ръка, който е вече с лицензионен стикер за WindowsXP Professional и по вашата логика трябва да си купя WindowsXP Professional отново.
Извинявайте, но нещо няма логика.
Компютърът вече има лиценз за Windows, за който вече е платено. Няма ли преносимост на лицензите между потребителите?
И въобще-Щом някой ми продава лаптоп, то ако има лиценз за Windows, то той продава и него като част от окомплектовката.
И не, при условие, че лаптопчето има вече лиценз, нищо не би ме накарало да купя WindowsXP Pro отново, това е идиотско.

Анонимен каза...

Аз пък не мога да разбера какво е това хленчене - да не би хората, писали статията да са измислили тази програма? Има си линк към сайта на Microsoft - пишете им на тях, събирайте подписки, протестирайте пред американското посолство.
И на кой всъщност му дреме за келешите като вас какъв пиратски софтуер ползват, след като тази програма е предназначена за фирми и комерсиални цели, които нямат тъпата ви логика и ако им се изтърси проверка с качулки, ще разчитат на официално закупен лиценз, а не на анонимни хрумки на форумни спамери.
Я да ви питам като си купите лаптоп втора ръка, смешници такива, кой ви издава фактура и документ за лиценза и къде ви е носителя на този софтуер?
То по малоумната ви овча логика, ако си купите хард-диск на старо с инсталиран на него Autocad, Photoshop, Office, 3DSMax... от западни компании за рециклиране, то имате и правата за тези програми и техните лицензи - хаха.
Че по този начин ще продавате тези лицензи и ще сте милионери до месец. Но тъй като явно не сте такива, то и логиката ви е повече от грешна.
Или пък разбирачите си мислят, че стикера за лиценз е право на собственост? Познавам хора с цели албуми такива стикери, които имаха същата тъпа логика, но и 5лв. не изкараха от тях.
Това не е като да продаваш Трабант с винетка за инвалид. Или да си купиш полицейска Астра и да караш без ограничения на скоростта и с буркан.

Анонимен каза...

Така, драги ми, не е необходимо да имате физически носител, за да имаш легален Windows.
Някои лаптопи пристигат с Recovery дял, от който може да се възстанови/преинсталира Windows.
Сещате ли се? NetBook-ците с диск с Windows ли идват?
Или само със стикерче с лиценза и кода му?
Моят ThinkPad пристигна с лицензионен стикер за WindowsXP Pro. Не, не бих платил за него повторно, при условие, че старият собственик, от когото съм го закупил вече е сторил това.
Също така, единствената овца, която виждам тук-това сте Вие. Такава липса на елементарна култура е просто уникална...

Анонимен каза...

"Не, не бих платил за него повторно, при условие, че старият собственик, от когото съм го закупил вече е сторил това."
Толкова плитки разсъждения са просто невероятни за човек претендиращ, че има компютърна грамотност.
Типично по български някои хора се опитват да оправдаят тарикатщината си с някакви глупави доводи, без да си направят труда да се запознаят със законите и най-вече с това, каква информация за лицензите и собствеността дава самият Microsoft. Типично по български те са и анонимни.
Защо я има тогава тази програма - едва ли за да се пенят няколко малоумни пуберчета и да дават съвети на милионите честни клиенти на тази програма?

Анонимен каза...

Аз пък ползвам всичко пираткско, и ще ви обясня защо. Първо да вметна,че предпочитам Линуксн, но тук идва голямото НО
1-во Ползвал съм какви ли не бози (уиндоус) лицензирани на лаптопи, в момента не. Ами те до една за нищо не стават и са супер бъгави, да не говорим, че ги пишат от вече над 20г. Няма да коментирам офиса и експлоръра им.
2-ро И основната причина поради която все още ползвам уиндоус са Адоби продуктите понеже не ги пишат за Линукс (опън соурс) понеже искат пари и ги разбирам. За некомпетентно създаден продукт толкова и пари.
Основно въпроса за авторското право, ще ви напомня, че музикантите и артистите в миналато не са правили милиони от тъпи песни благодарение на реклама и ниско интелектуална публика. Който може и иска пее на живо и прави пари, това, че свалям пираткса музика не означава, че не съм подкрепил любимите ми изпълнители като съм си купил тяхна музика. В тоя ред на мисли ако някой иска да изкарва големите пари от боклук, нека си го продава на големите корпорации който да плащат. И защо всички забравяте че Майкрософт изкуствено завишават изискванията на все по-новите си ОС защото имат договорка с пройзводителите на хардуер, в интерес на истината те от повече от 10 години не са показали нищо ново, всичко е на основата на Уиндоус НТ, даже и новата седмица. Не мисля, че трябва да плащам за пребоядисана 15 годишна кола като за нова. Не забравяйте, че законите ги определя обществото, сега съществуващите са определени от тази част с повече пари, заради възможността да правят повече пари, това, че се оповавате на неправилни закони не ги прави реални и те не са с еднаква тежест например в Америка и Африка, поради ред причини. Така, че с вашите приказки за това как трябва да сме честни и т.н. не минавате, когато постигнем стандарт при който човек може да отдели по-малко от половината си месечен доход за софтуер(софтуера не сфършва с уиндоус, има и периферия доста скъпа) тогава в България, ще е актуално да се говори за авторски права на големи корпорации. За качестово - просто няма какво да говорим, истински ме боли когато трябва да заредя уиндоус. А дали ще позлвате XP, NT, 7, Vista зависи от това колко искате да си товарите машините с графика.

кен каза...

Уважаеми читатели, разберете ни, че ако имаше законово положение, което да ни позволи поставянето на максимално евтин или безплатен софтуер, ние имаме най-голям интерес да го използваме за клиентите си.
За съжаление нито в България, нито в която и да било цивилизована държава няма такова.
Относно Recovery дяла, за който се спомена по-горе, наистина както бе обяснено в коментар в друга статия, всички фирми приемащи такава техника са длъжни не само да премахнат информацията, но и да унищожат физически твърдите дискове. Затова и предлагаме повечето лаптопи с малки дискове или с нови от нашият пазар, защото оригиналните са унищожени.
Преди старта на тази програма, рефърбишерите бяха задължени да унищожават и OEM лицензите.

Анонимен каза...

Подарете ми някой друг диск, дето е за унищожаване.
Нещо така към 200 гиги за лаптоп.
Обещавам да не се хваля на никого.
Така ще го забърша, че и КиберЯвор няма да намери Recovery дял по него. :))))

кен каза...

Благодарим за комплимента, но не сме сред десетте топ-рециклиращи компании, които осигуряват техника за хилядите фирми като нашата по целия свят.
Дори и в малката ни държава използваните компютри (или поне твърдите им дискове) от банки, военни, големи компании се унищожават под строг надзор или се пращат в чужбина до същите тези компании.
Продаваме лаптопи, използвани в правителства, банки, университети, армия на държави като Германия, Англия и Франция... някак си е наивно дори на някой да му хрумне мисълта, че би могъл да се добере до информация от такива организации.
Вероятно по-лесно и евтино ще се сдобиете с бракувани ракети земя-въздух от германската армия, отколкото с употребяван твърд диск от швейцарка банка. Между другото доскоро продавахме IBM Thinkpad T42 IPS, точно с лого и маркировка на швейцарска банка.
Много са забавни претенциите за собственост на софтуера от евентуални купувачи на техника втора ръка. Ок, след като смятате, че трябва да има трансфер на софтуерно право, обадете се на чуждестранната фирма собственик на корпоративните лицензи и им дайте данните си за да ви прехвърлят официално лиценза.
Значи купувате лаптоп, струвал нов 4000 долара за 300-400лв. и претендираде за лиценз, струващ 330-380лв. и то често придобит без никакви документи и точно никога без фактура за софтуера.
Е това, ако не е пример за нахалство и глупави разсъждения :)

Анонимен каза...

ще купувате и ще питате дали да го платите още веднъж - това е положението, а който нямал пари да плаща ... като едно време - в интернет клубчето. Ай много ви здраве саднати

Анонимен каза...

Още веднъж да платите? Че кога са плащали и първи път? :)))) Ей, станахте по-бетер от мангалите бе - да претендирате за неща които не са ваши.
Но така е в държава на безделни некадърници - все искат всичко да им е безплатно, все някой им е виновен. Искате да сте като белите хора по света, които си купуват софтуер - ами работете като тях, печелете пари и тогава давайте акъли. И стига сте крали и публично се хвалили с това - това не е гордост, а срам! И не е срамно, че сте крадци, срамното е че сте нещастници с претенции, които не могат да изкарат дори 50-60лв. за един легален софтуер.

Анонимен каза...

Предлагате ли все още лицензи за Windows XP? На он-лайн магазина излизат само резултати за Windows 7.

Даниел Г. каза...

Аз си купих Адидас /втора ръка/ и му бяха изчегъркали надписите - нямал съм лиценз... Що за простотия е да плащаш два пъти за един и същ продукт??? Като си купя от битака компютър с лицензен стикер, значи някой вече е платил лиценза. Щом не си го е отлепил за новото си ПС, значи ми го е подарил. Касовата и фактурата не са атрибути, доказващи истинността на софтуера. И какво ще стане ако двегодишния ми син счупи "лицензния диск"? Ще пиша писмо на Бил с обяснението, че "виждаш ли диска се повреди, моля изпратете ми резервното копие" или ще си го сваля от сайта на Майкрософт и ще си го регистрирам със същия ключ.

Анонимен каза...

Това по-просто и нагло същество от българина няма! Маратонки и лиценз - хаха.
А бе мозък като купиш кола 50-та употреба и намериш шофьорска книжка в нея що не се пробваш да обясниш на полицая, че тя си върви с колата и човека си е платил шофьорския курс за тази кола и за всеки който я ползва? Не се изисква много мозък да се осъзнае, че лиценза на марковите машини е фирмен и е придобит по специални условия, които не важат за Сульо и Пульо. А и наситина ли някой с трицифрен КИ си мисли, че фирмите като си сменят машините всеки път плащат за нов софтуер към тях? Айде бе :)

кен каза...

Хора, опитайте се да разберете, че:
-хардуерът е материален актив, който подлежи на амортизация и съответна обезценка;
-софтуерът е интелектуален продукт, който до момента на прекратяване на поддръжката си не се амортизира и обезценява.
Корпоративните лицензи не са безкрайно плащане всеки път за нещо вече придобито. Това не е държавна администрация, където се пилеят пари :)
След като фирма обнови техниката си, старите номера на стикерите стават невалидни и се заместват с нови.
Сам по себе си стикерът няма стойност, ако зад него не стои право за ползване от първоначалния собственик. Единствената му стойност е възможността за ползване на описаната в статията програма, която дава възможност на всеки да ползва много по-евтин лиценз.
Ако някой иска да докаже друго нека опита проверката за легалност на Майкрософт на продукт, който му е "подарен".

Анонимен каза...

Съгласен съм с всички,които пишат тук и мисля,че за авторското право проблемът трябва да бъде решен единствено и само с компанията Майкрософт на Бил Гейтс.Тези,които имат ключ за дадената си ОС от Майкрософт би трябвало да го използват винаги и само на една машина,а не на няколко както правим Ние - Българите.По този начин аз мисля,че всеки ще си има легален Windows за своите цели и няма да му се налага да плаща за една и съща операционна система два пъти.Тези,които преинсталирват компютри на приятели и близки с тяхна легална ОС на Майкрософт ползват същият продуктов ключ,което аз мисля,че се явява единственото пиратство като изключим свалянията на операционни системи от различни торент тракери или чрез търсачката на Google,които също имат ключ или са пачнати по някакъв начин,което пак също е пиратство в широкия смисъл на думата.На кратко с няколко думи искам да кажа - Ползвайте оригинален софтуер с оригинален Genuine ключ само на една единствена машина,иначе нарушавате законите и разпоредбите на нечии физически и юридически лица,което е наказуемо според действащото местно и чуждестранно законодателство.Човек купил лаптоп или компютър втора ръка с оригинален Windows инсталиран на него не е длъжен да плаща за лиценза му.Лицензното право следва да се предаде на новия собственик,така че старият е единственият длъжник да го направи.Ако той не го напорави,новият не е виновен,че получава машина с оригинален софтуер,лицензът на който вече е платен на Майкрософт.Винаги ползвайте един диск с определена ОС само на един компютър,а не на няколко,за да нямате проблеми с авторското право и произтичащите от него законови разпоредби.Всеки,който притежава такъв оригинален диск с оригинален продукт на Майкрософт е длъжен да го пази само и само за себе си,а не да го преотдава и по такъв начин да се стига до множество коментари за авторското право и най-важното - хората,които са полойили труд да създадат един продукт за своите потребители също имат нужда от пари,защото малко или много и те имат деца и семейство,за които са необходими финансови средства за издружка и добър начин на живот.Така,че уважавайте всеки положен от човека умствен труд и не го ощетявайте или пренебрегвайте.Бъдете разумни,защото ние не сме животни,а разумни същества(за което трябва да сме благодарни на господ) и разумът е онова единствено нещо,което ни отделя от това да сме на едно с животните!!!

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни