Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

IBM Thinkpad T42 с IPS дисплей срещу Crysis Warhead

Вероятно сте чели много от нашите статии за Centrino (Pentium M) IBM Thinkpad - лаптопите с все още актуална производителност и ненадминато качество, максимална надеждност и удобство при работа без аналог.
Накратко ще споменем, че IBM Thinkpad T42 е последният истински надежден и отлично проектиран лаптоп от IBM. Това е така, защото малко по-новият като хардуер Thinkpad T43 в почти всичките си серии има проблем с охлаждането на "горещата" Sonoma платформа, както и необясними "странности" с контролера на твърдия диск. Thinkpad T60 е отличен като производителност, надеждност и здравина лаптоп, който е добре проектиран от инженерите на IBM, но е произведен в заводите на Lenovo. Лично на мен ми е тъжно да гледам и ползвам Thinkpad T60, защото това реално е последният истински качествен лаптоп, докато малко по-старият IBM Thinkpad T42 излъчва оптимизма и силата на една компания в разцвета на силите си, както и на пазарната ориентация към качеството, а не към масовостта и посредствеността. Необходимо е да уточним, че IBM се оттеглят от производството не поради финансови затруднения, а точно напротив. Печалбите от производство не могат да се сравнят с тези от продажба на иновации, ноу-хау и технологии, чрез които в момента IBM е най-голямата и иновативна компания в света. Всички производители на лаптопи в момента ползват технологиите на IBM, а лаптопите на DELL, HP, Toshiba и дори ACER след изкарването на Thinkpad от пазара, вече не изглеждат като "второ качество".
Безспорно всеки човек, запознат с компютърната техника знае, че IBM Thinkpad сравнен с конкурентите си е ненадминат като качество и ергономика. Но много хора се питат дали лаптоп, произведен през 2005-та година може да разчита само на качеството си, без да осигурява необходимата производителност.
Представеният днес лаптоп има и друго предимство, освен надеждност, здравина и най-добра ергономика, а това е уникалният IPS дисплей с висока резолюция, за който дори скептиците на по-старите лаптопи не могат да намерят повод за критика, защото лаптопи с такива дисплеи след оттеглянето на IBM от производството няма кой да предлага. Единственият недостатък на IPS дисплеят е по-голямата консумация и съответно съкратената работа от батерия, но вероятно знаете, че разходът на гориво на едно Ferarri е значително по-голям от този на стандартен автомобил. Не бих казал, че картината от IPS дисплей е уникална, напротив тя е нормална и показваща почти пълната гама цветове, необходими за човешкото зрение. Уникална е обаче разликата между тази "нормална" LCD матрица и стандартната TN+Film LCD матрица, включително и дисплеите на най-скъпите нови модели. Необяснима е "деградацията" на дисплеите от 2005-та година насам...
Тази тема обаче многократно сме я анализирали в наши статии, представяли сме фото- и видео-сравнения. Ето и някои от статиите за IPS лаптопите на IBM:
IBM Thinkpad R50p - S-IPS дисплей и FireGL;
Обзор на IBM Thinpad R50 - втора част;
IBM Thinkpad T42p - най-добрият лаптоп;
IBM Thinkpad R50 - какво ни предлага IPS матрицата в сравнение с масовата TN+Film.
Отлична картина, отличен корпус, ергономика на най-високо ниво и добра процесорна производителност. Но много от потребителите през 2010г. искат и мощна графична система, която да се справи с високата резолюция, новите графични програми, а защо да се пропуска и възможността да се поиграе на някоя съвременна игра. Разбира се никой не се надява да подкара на лаптопа си CRYSIS, но ние в тази статия показахме, че 128-битовият Radeon 9600, колкото и фантастично да изглежда без проблем подкарва Crysis Warhead!
В тази статия няма да публикуваме графиките за производителност на модела, защото графичната карта е аналог на ATI Mobility FireGL T2, а ограниченията на Radeon 9600 в професионални OpenGL приложения са софтуерни/драйверни а не хардуерни. От друга страна ATI Radeon 9600 е малко по-добре оптимизиранa графична карта за игри, което виждате от демонстрацията в Crysis. Ако искате да се запоснаете със системната и видео-производителността на IBM Thinkpad T42 с Radeon 9600, може да разгледате статиите ни от посочените по-горе линкове.

Заключение. IBM Thinkpad с IPS дисплей, подкарващ без проблеми Crysis Warhead!

Ценова листа.

2 коментара:

niki179 каза...

Не мисля, че Т42 е по-добър от Т60, все пак има Т60 с ips матрица и радеон х1400,да не говорим за Т60p,който също е с такъв дисплей 1600х1200 ips, лично аз съм с такъв, процесор Т7600, 4Gb ram, 2 хард диска по 500Gb,втория е на мястото на cd-то видео карта AtiFireGL V5200, която ми върши перфектна работа, температурите на работа са съответно от 38 при нормална работа до 62 градуса при максимално натоварване за процесора и 50 до 70 видео, което според мен е нормално, все пак Т42 и Т42p са си добри машини,но трудно се справят с HD. Въпреки, че по-новите Т61p, W500 и W700 са вече изцяло правени от Lenovo и са с TN+film матрица, но имат много добри показатели, W700 си има даже вграден калибратор ако не се лъжа, също мисля, жалко само за изключително високата им цена.

niki179 каза...

HP Elitbook 8740 с IPS дисплей:
http://www.notebookreview.com/default.asp?newsID=5583

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни