Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

IBM Thinkpad X41 Tablet - традиция и невероятна AFFS матрица

След "последния мохикан" (Thinkpad T43) при нас е друг модел, който бележи оттеглянето на IBM от производството на лаптопи. Това е IBM Thinkpad X41 TABLET с невероятната AFFS LCD матрица, за която стана въпрос при ревюто на
Fujitsu T4020D.
Дизайна на X41 Tablet е традиционен за IBM, като много напомня тънкия и много лек Thinkpad X40.
Платформата е сравнително актуалната и днес Intel Alviso i915GM с графично решение Intel GMA900. Процесорът е ниско-честотния Pentium M LV 758 с работна честота 1.50GHz. Въпреки сравнително ниската честота, това е истински Dothan процесор с 2MB кеш и 533Mhz шина. Паметта е достъпната DDR2, таблета работи в двуканален режим, което позволява на вграденото графично ядро да покаже сравнително добра производителност. Да напомним, че GMA900 има хардуерно ускорение на HDTV.
За разлика от някои от последните IBM Thinkpad T43, охлаждането на Thinkpad X41 е безшумно и поддържа таблета в нормални температурни граници.
Клавиатурата и другите елементи за управление са типични за IBM - възможно най-удобните и износо-устойчиви. Все пак по лични впечатления, клавиатурата на таблета е малко по-твърда от повечето модели от T-series.
Специално внимание и възхищение заслужава шарнира, крепящ подвижния дисплей - никакъв луфт и впечатление за надежност, нещо което липсва на таблетите на Toshiba например.
Най-голямо внимание в този таблет заслужава отличната S-IPS (AFFS) матрица. Фантастични цветове, контраст и ъгли на видимост, показатели недостижими и за най-добрите TN+Film дисплеи. Резолюцията е едва 1024*768, но е напълно достатъчна за 12-инчов лаптоп. На снимките по-горе, Thinkpad X41 Tablet се сравнява с Thinkpad X41 (стандартен лаптоп с качествен, но все пак TN+Film екран).
Рисуването с програмата ArtRage на този лаптоп е истинско удоволствие. Чуствителността на магнитната матрица и мощния хардуер без проблеми се справят с всички инструменти за рисуване, а дори и бързите скици се изобразяват веднага на екрана. Длъжни сме да споменем обаче, че таблетните фунции Windows XP Tablet Edition са по-слаби от тези на Windows Vista и още повече от Windows 7. При равни условия като хардуер и софтуерни приложения, Windows XP Tablet Edition разпознава текст по-бавно и с доста повече грешки.
Тестваният от нас Thinkpad X41 Tablet бе комплектован с усилена батерия, която в съчетание с икономичния и с понижен волтаж процесор може да изкарва около и над 4 часа автономна работа.
Модела има наличен пръстов скенер, който има удивителната способност винаги да разпознава коректно въведения пръстов отпечатък при каквато и д ае скорост на сканиране. Учудени сме от това на база сравнения със съвременни лаптопи, но от друга страна това е IBM Thinkpad, лаптопът използван дори от NASA.

IBM X41 Tablet остави у нас само положителни впечатления - не бяха намерени никакви критични забележки откъм функционалност, дизайн и надеждност. За пореден път бяхме впечатлени от фантастичната картина на AFFS дисплей.
IBM Thinkpad X41 Tablet има отлично работещ APS - Active Protection System (датчик за ускорение и движение), паркиращ четящите глави на хардиска при извънредно ускорение (например падане на лаптопа). Основната причина за повреда на хардиска и загуба на ценна информация, многократно надхвърляща стойността на хардуера е точно удар и повреждане на магнитните плочи на твърдия диск от четящите глави. Чрез APS, IBM елиминират този проблем.
Производителността на IBM Thinkpad X41 Tablet ще я сравним със следните модели:
HP 2140 - красивият, изцяло алуминиев нетбук, базиран на Intel Atom платформа. Tова сравнение е необходимо предвид споровете в интернет и често некоректните или премълчани данни за производителността на Atom спрямо Pentium M. Също така все повече съвременни планшетни мини-лаптопи се базират на Intel Atom, което ги прави преки конкуренти на Thinkpad X41 Tablet;
HP 2133 - аналог на HP 2140, но с процесор и видеокарта от VIA;
IBM Thinkpad X40 - чрез този модел може да се оцени развитието на по-новата Centrino платформа на Thinkpad X41 (FSB533, DDR2, Intel GMA900);
DELL Latitude D610 - много популярен бизнес модел;
HP Compaq nc2400 - двуядрен Intel Core Duo 12-инчов лаптоп, който онагледява производителността на по-новите платформи спрямо тази на Thinkpad X41.
Видеотестовете показват голямо предимство на Centrino лаптопите спрямо нетбуците. IBM Thinkpad X41 Tablet показва близка производителност до тази на DELL Latitude D610 и аналогична на тази на по-новият Core Duo мини-лаптоп.
Тестовете за системна производителност също показват близки резултати на Thinkpad X41, DELL D610 и HP nc2400. И в други наши публикации наблюдавахме отлична оптимизация на Intel Atom в Everest, която не отразява реалната производителност.
Дори и в чувствителният към второ логическо ядро тест Cinebench, Intel Atom HT е далеч зад Pentium M Dothan. Учудващо е колко производителен е Low Voltage Pentium M спрямо Intel Core Duo.
Science Mark явно предпочита по-високата честота или второ физическо ядро, затова Thinkpad X41 Tablet леко изостава.
За първи път виждаме минимална, но все пак преднина на Thinkpad X41 спрямо DELL D610.
Super Pi показва само едно - Pentium M е значително по-бърз от който и да било процесор на нетбук. За пореден път Core Duo не показва нищо повече от своя "братовчед" по архитектура Pentium M (по-късно орязан до Celeron M и наречен Core Solo).

Заключение. IBM Thinkpad X41 Tablet е изключително качествено проектиран и сглобен таблет с невероятна ергономика, компактни размери и рядко срещан магнито-контактен дисплей с AFFS (IPS панел). Производителността на тествания таблет е на нивото на съвременен Low Voltage Intel Core Duo лаптоп и е значително над тази на нетбук.

Наличности и цени на предлаганите от нас таблети и лаптопи може да видите в ценовата ни листа.

По-долу ви показваме реална видеопрезентация на IBM Thinkpad X41 Tablet и работа на магнитен AFFS дисплей.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни