Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Цифровата телевизия, медиите и Световното по футбол в една посредствена държава

Цифровата телевизия в България изглежда неизбежна, предвид световните тенденции и най-вече под натиска на европейските технологични амбиции. Крайните срокове до 2014-та година за преминаване към изцяло цифрова телевизия изглеждат логични, но са съобразени предимно с търговските интереси, а не толкова със социалните, политическите, икономическите и дори географските фактори.
Европейският съюз реално ни е поставял какви ли не крайни срокове и ограничения, най-страшни от които изглеждаха тези за АЕЦ "Козлодуй". Съветския чугун в главите на повечето ни управляващи обаче никак не се притеснява от всякакви европейски ограничения, меморандуми, стратегии, концепции и т.н. Предписанията са си предписания, но корупционният интерес е над всякакви хрумки на прогресивните хора. Пример за това е парадоскалното обсъждане на строителството на още една ретро-комунистическа централа и мораториум за изграждане на съоръжения за възобновяема енергия. Европа нека се напъва да бъде енергийно независима и да се откаже от скъпата и зависима атомна енергия, но ние бодро крачим към светлото и озарено от експлоадиращи атомни реактори бъдеще. Може би в България има прекомерно много почитатели на играта S.T.A.L.K.E.R, които искат да я изживеят не само пред монитора.
Та в тази връзка цифровизацията на "телевидението" ни е по-скоро утопична, отколкото реална перспектива.
Как ще цифровизират телевизионният сигнал по родните села, след като много от тях даже нямат ток и нормални транспортни връзки?
И защо да цифровизират сигнала, като по този начин ограничат достъпа на оргомната част от електората, на който му се промива мозъка с тъпи турски сериали, посредствени манипулирани новини и най-вече чалга. Нима населението ни има финансова възможност за закупуване на цифрови телевизионни приемници, след като в много населени места телевизор "Велико Търново" с дистанционно управление се смята за лукс?
Повечето телевизии така или иначе нямат реални печалби от потребители и рекламодатели, а получават субсидиране от партии за полит-агитация сред бедните и заблудени български граждани (всъщност селяни). Тоест, както и през мрачните тоталитарни години, нашите телевизии са на "хранилката", а не на свободният пазар.
За да замажат очите на затъналата в административно-бюрократичен хаос Европа, българските медийни магнати вероятно ще цифровизират единствено и без това негледаната от никой БНТ. Тази телевизия всъщност е гледана единствено от мазохисти-традиционалисти, но за хора, които не искат да рискуват да получат тежки пристъпи на скука и облъчване с посредственост, "КАНАЛ 1" не представлява никакъв интерес.
БНТ и въобще българските телевизии не представляват интерес и за нас, но покрай Световното първенство по футбол в ЮАР, няма как да не анализираме компютърните възможности за ползване на телевизия. "Частните" телевизии няма да попаднат в обхвата на "масовата цифровизация", защото ангажиментите ни към ЕС са държавни, а не частни.
Безкрайни са възможностите на компютърната техника да елиминират рева на вувузелите и дори титаничните напъни на родните коментатори да ни доведат до стрес, отчаяние, апатия или по-тежки психически деформации.
Интернет винаги ще би е по ръка за да не се откъснете от спортния свят, което откъсване неминуемо ще ви сполети, ако разчитате само на техническите възможности на БНТ. Интересно защо в Германия например не прекъсва телевизионният сигнал, поради банални обяснения за гръмотевични бури, дъжд, слънце, квалификации на волейболисти, прелитане на НЛО и още какво ли не. И то тази "изостанала" Германия, която се отказа от атомни централи, докато "свърх-високотехнологична" България ще строи цял архипелаг от "модерни" руски централи по крайбрежието на целия Дунав.
Необяснимо е как тези бури и "технически причини", водят коментаторите в студиото и в ЮАР до онемяване. Много по-странно е обаче, какви са причините за оглупяването на водещите, рекламните продуценти и въобще на цялата неадекватна българска спортна преса покрай това Световно. Как например големи и скъпо-платени български спортни телевизии могат с часове да анализират и коментират мач между Донкастър и Колчестър, но Световното по футбол там да е табу? "Лош материал" и необходимост от "смяна на чипа" - тези политически определения много точно характеризират качеството на "материала" и актуалността на "чиповете" в нашите медии.
И така да видим, какви са възможностите, да гледаме световен футбол, с подкрепата на новите технологии и средства за комуникация на нашият лаптоп или компютър?
- PCMCIA ТВ Тунер - оптималният избор за лаптоп (който притежава PCMCIA слот, разбира се). Отлична съвместимост и скорост на предаваният сигнал, компактност и максимална функционалност;
- USB ТВ Тунер - максимална съвместимост с всички лаптопи и компютри от 1998 година досега. Недостатък на повечето модела са повишеното топлоотдаване и нестандарният куплунг за антена. За разлика от PCMCIA тунерите, тези на USB рядко се комплектоват с пулт за дистанционно управления. Почти не се срещат достъпни модели от този вид за приемане на аналогов или аналогов и цифров сигнали;
- PCI ТВ Тунер - най-разпространеният вид за настолни компютри с отлична съвместимост и огромно разнообразие от модели, функционалност и софтуер за управление. Чрез PCI тунер, компютърната техника максимално ефективно може да служи за преглед, запис, кепчър, декодиране, кодиране и споделяне на сигнал. Възможно е и паралелно включване на няколко PCI тунера. Цената на PCI тунер е най-достъпна, в сравнение другите възможности за свързване - USB, PCI-E, PCMCIA;
- PCI-E ТВ Тунер - доста модерни устройства - бързи, качествени и скъпи.
Традиционно ATI е най-добрият производител на ТВ Тунери за компютърна техника, но като съотношение цена и качествен софтуер бих препоръчал тунерите на AVERMedia. Всъщност като хардуер повечето тунери са напълно идентични, а основната разлика е в качеството и функционалността на управляващия софтуер.
Алтернатива на гледането на ефирна телевизия - цифрова или аналогова е БНТ по интернет, но това е гледане на запис, защото изоставането е с над 20 секунди, което обезсмисля прякото гледане на спортни събития.
Недостатък на цифровата телевизия е много по-големите смущения поради атмосферни условия. Дори лек дъжд може да ви смути картината, а гръмотевична буря наблизо направо ви блокира сигнала.
Главният недостатък на цифровата телевизия в България е нейната екзотичност, слабо покритие, некачествени излъчватели и пълната и липса извън София.
Препоръчваме ви да избягвате прекалено новите цифрови или "силикон" тунери с редки чипсети. Придържайте се към проверените тунери на Philips или Conexant, за които има много официален и алтернативен софтуер, а евентуалните им проблеми са "разнищени" до най-малка подробност дори и по-българските форуми.
Споменах ви съображенията ни за ролята на аналоговата телевизия. Ако имате възможност да се сдобиете с по-стар, но качествен модел с изцяло аналогов тунер - не се колебайте с покупката му, защото за по-малко пари ще се сдобиете с много по-добра чувствителност и качество на сигнала. С аналогов тунер е отличен приемът, както на ефирна телевизия, така и на кабелна, а със стерео-тунерите на Philips имате и отличен прием на радио.
Тунерите с чипсет на Conexant са отличен заместител на по-скъпите или аналогични като цена платки за видеонаблюдение и запис. Това е възможно и с тунерите, базирани на Philips, но изборът от софтуер за управление е по-ограничен.
Тунерът с дистанционно управление ви предоставя забавни възможности за управление на десктопа, включително и на курсора на мишката.

Заключение. Ползвайте тунера си в България внимателно и колкото се може по-ограничено, защото медийната посредственост може да навреди сериозно на интелектуалното ви състояние. Ако знаете чужди езици и искате да се насладите на професионализъм и качество, гледайте на тунера си чужди телевизии

1 коментар:

Admin каза...

Телевизията е средство за контрол на съзнанието. НАУЧЕН ФАКТ! http://www.facebook.com/photo.php?fbid=175484639247731&set=a.118936968235832.14793.100003585893156&type=1&theater

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни