Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

HP Compaq nc8230 - ревю на качествен бизнес модел с добра видеокарта

HP Compaq nc8230 е модел близнак на работната станция HP Compaq nw8240. Разликата е главно в малко по-слабата видеокарта - при nc8230 тя е ATI Radeon Mobility X600, докато при nw8240, графичната карта е ATI FireGL V5000 (ядро Radeon X700). Друга по-съществена разлика е в по-малката резолюция на модела nc8230 (1280x800 срещу 1680х1050 за работната станция). Всичко останало - габарити и тегло, корпус и материали, екстри са напълно идентични с тези на HP Compaq nw8240, за който имаме подробна статия.
Целта на тази статия е не да повтаря описанията от предишните статии за стилния, композитен корпус на модела и стабилната платформа, а да изследва възможностите на графичната карта ATI Radeon Mobility X600.
Съперници в тестовете за производителност на nc8230 ще бъдат HP Compaq nw8240 (FireGL V5000), DELL Precision M70 (Quadro FX Go1400), IBM Thinkpad T43 (Radeon Mobility X300), DELL Latitude D610 (Intel GMA900) и новият двуядрен DELL Latitude D830 (Intel GMA X3100).
Radeon X600 в 3DMark отстъпва на мощните FireGL V5000 и Quadro FX1400, но с лекота изпреварва Radeon X300, както и вградените Intel графични карти.
Напълно аналогична разлика се наблюдава и в Aquamark.
В професионалният тестов пакет на SPEC, закономерно професионалните графични станции оправдават цената си и показват многократно по-добри резултати дори от лаптопи със сериозни гейм претенции, какъвто за времето си е бил HP Compaq nc8230. Виждаме огромното изоставане на новата видеокарта от Intel и то в комбинация с мощен Core2Duo процесор спрямо Radeon X600.
В Cinebench за общия OpenGL рейтинг (в зелено), отделната видеокарта има голяма роля. Учудващо nc8230 показва по-добър резултат от nw8240. При рендериране с едно процесорно ядро (в червено) всички тествани лаптопи показват близки резултати, които обаче са много по-ниски от тези, показани от двете ядра на DELL Latitude D830 (в синьо).
Всички тествани лаптопи са близки като параметри и закономерно показват сходни резултати в PCMark 2002. Сходните резултати на Core2Duo машината се обясняват с това, че през 2002-ра година двуядреният процесор е бил само инженерен проект.
Everest, Science Mark, Fritz Chess и Super Pi sъщо показват обичайните за Pentium M (Dothan) резултати.

Заключение. Може да препоръчаме HP Compaq nc8230 за графични и игрови приложения, които не изискват поддръжката на PS 3.0. Дизайнът на модела в непроменен вид се ползва и от последните бизнес модели на HP, което не бихме могли да кажем за качеството и надеждността на по-новите модели, които значително отстъпват на HP Compaq nc8230. За разлика от проблемните графични ядра на NVidia, ATI Mobility Radeon X600 нaдеждно се интегрира в мобилен компютър. HP Compaq nc8230 дори и през 2010г. е достатъчно съвременна и производителна система, което в съчетание със споменатата по-горе надеждност и качествено изпълнение изгодно я отличава от лъскав нов лаптоп от нисък до среден клас с жизен цикъл около една година.
Началото на тази статия започва с видео-демонтрация на HP Compaq nc8230 в ненадминатата откъм геймплей и една от най-тежките съвременни игри - CRYSIS Warhead. За разлика от повечето съвременни лаптопи, nc8230 се справя добре с тежката и безкрайно интересна игра.

В ценовата ни листа може да откриете много качествени модели с производителни и надеждни графични карти.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни