Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

DELL Precision M70 - производителност и конкуренция

В предишна наша статия подробно описахме първоначалните си впечатления от работната станция DELL Precision M70. Изминалите от тогава около два месеца само затвърдиха отличните ни впечатления от модела. Работната станция на DELL бе тествана в SolidWorks и игри като Crysis и Metro 2033, с които мощната 256-битова видеокарта NVidia Quadro FX Go1400 в комбинация с най-производителния Pentium M на 2.13GHz, се справиха отлично.
Единствените ни опасения бяха от работната температура на мобилната графична станция, особено в горещите летни дни. Въпреки, че при тежко натоварване, корпуса на Precision M70 се нагрява осезаемо, отделните охладители на процесора и видеокартата се справят отлично с тежката си задача. Въпреки високата надеждност на охладителната система, препоръчваме в горещите летни дни за постигане на максимална ефективност и производителност да се ползва охлаждаща подложка, каквато може да видите в ценовата ни листа. Гарантирано с подобна охлаждаща основа, работната температура на лаптопа пада с 10-15 градуса.
DELL Precision M70 може да се характеризира като много надежден лаптоп, което ако трябва да бъда честен е рядкост за лаптоп с мощна NVidia видеокарта. Тази надеждност, разбира се гарантира от много по-високият клас на работните станции спрямо потребителските лаптопи и значителната разлика в качеството на сглобяване, комплектоване и тестване на Quadro спрямо GeForce графичните ядра. Отличната статистика за надеждността на Precision M70 се базира на сравнително големият брой продадени лаптопи с две единствени рекламации:
1) несъвместимост на памет, отстранен след поставяне на маркови модули DDR2;
2) шумна и неефективна охладителна система, отстранен след профилактика - пълно разглобяване на охладителя, почистване и смяна на засъхнала термопаста.
Целта на тази статия е да ви представим данни за производителността на Precision M70 като го сравним с конкурентни модели. Единствения конкурентен модел като година на производство и параметри, с който разполагахме е HP Compaq nw8240 с процесор Pentium M 2.00GHz и видеокарта ATI FireGL V5000. В сравнителният тест включихме по-съвременни като процесор и платформа Core2Duo и CoreDuo модели. Но дори и сред по-новите лаптопи, сред които графичната станция HP Compaq nw8440 и игровият модел HP Compaq nw9420 е трудно да се открие конкурент на Quadro FX Go1400.
3DMark показва колко трудно е на ATI Radeon X1600 и ATI FireGL V5200 да се конкурират с 256-битовата видеокарта на Precision M70, въпреки по-мощните двуядрени процесори. Минималната победа в 3DMark 05 и 3DMark 06 се дължи на това, че в тези по-нови тестови пакети се отчита производителността на процесора.
В теста за производителност под професионални OpenGL приложения, трите графични работни станции имат значително предимство над "цивилните" лаптопи. Минимално предимство над Quadro имат FireGL видеокартите.
В Aquamark всички работни станции показват почти еднакви резултати, с изключение на изненадващо по-добрите резултати на HP Compaq nw8240, които коментирахме в друга наша статия.
Предвид слабите резултати на HP Compaq nw8240, производителността на Precision M70 в Cinebench е повече от добра и с успех конкурира по-новите, двуядрени лаптопи.
Общата системна производителност тествахме с PCMark 2002, който не е оптимизиран за двуядрени приложения и както виждаме показва близки резултати на почти всички, участващи в теста лаптопи. Завидни резултати, спрямо останалите участници показа тестът за памет, където HP Compaq nx9420 с Core2Duo има огромно предимство.
Everest отново показа пристрастията си към многоядрените процесори, което видяхме в тестoвете на Intel Dual Core ATOM HT. Реалната производителност на двуядреният ATOM е с пъти под тази на Pentium M 770.
Pentium M 770 се представя доста добре в Super Pi, като не изостава много от CoreDuo T2500. Със сигурност в този тест Pentium M 770 е по-бърз от всеки мобилен AMD Turion X2 и всеки настолен Pentium 4HT/Pentium D.

Изводи. DELL Precision M70 е отлична като производителност и надеждност работна станция. В сравнение с конкурентния Workstation, моделът HP Compaq nw8240, лаптопът на DELL има минимално предимство, осигурено от по-мощният процесор и в някои приложения по-добра видеокарта. Сравнен с по-нови двуядрени лаптопи, Precision M70 в много от приложенията показва аналогична производителност. Графичните възможности на модела нямат аналог дори сред най-новите лаптопи, които не са от клас "работна станция".

Ценовата ни листа може да ви ориентира за наличностите и комплектацията на предлаганите от нас графични станции.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни