Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

IBM eServer 326m - 2 x AMD Opteron сървър с изненадваща производителност

След предишни наши публикации за сървъри (DELL PowerEdge 860 и HP Proliant ML110), в коментарите към статиите, а и в някои форуми, се поставиха уместните въпроси доколко стандартните компютърни тестове са приложими за демонстрация на производителността на сървър.
Ще си позволя в тази статия да отбележа, че професионалният сървър, както и стандарна компютърна конфигурация могат да работят с едни и същи операционни системи и приложен софтуер. Хардуерът също малко се отличава, доказателство за което е тестваният по-рано DELL PowerEdge 860, който се базира на обикновен Pentium D процесор. Workstation системите, които често се ползват като домашна графична и/или дори гейм-станция от своя страна ползват "сървърните" XEON процесори и платформи.
Абстрахирайки се от надеждността, която при професионалната машина явно е на значително по-високо ниво, за повечето потребители, изграждащи малки или средни мрежи, изборът на сървър се определя от показателите за производителност. Затова смятаме, че тестовите резултати, които ви представяме са полезни при вашият избор.
В този тест ще ви представим 1U сървъра IBM eServer 326m, базиран на "екзотичните" някога два процесорa AMD Opteron 254, всеки с работна честота 2.80GHz. В момента AMD Opteron са база за отлично утвърдили се сървъри, но някога им бе трудно да се наложат като добра алтернатива на Intel XEON. Самият факт, че най-добрият производител на сървъри, IBM предлага машина от този клас, говори много за качествата на сървърните процесори и платформи на AMD.
Дизайнът на IBM 326m е традиционен за този производител. Сървърът е доста масивен, а силният шум от охладителните му системи ни кара да върнем думите си назад, че DELL PowerEdge 860 е шумна система.
За разлика от повечето "сървъри" от нисък и дори среден клас, IBM 326m е с изцяло сървърна платформа - два отделни процесора (AMD Opteron процесори 252, 254, 265, 270, 275 или 280) и 8 слота за памет (поддържа до 16GB DDR ECC памет). Кактo при PowerEdge 860 и Proliant ML110, видеосистемата е вградена и се базира на доста слабият като графични възможности ATI ES1000. Налични са модификации с 2 PCI-Express или 1 PCI-Express и 1 PCI-X (каквато е тази, представена в настоящият тест). Поддържат се Ultra320 SCSI или SATA твърди дискове. Мрежовите възможности на IBM 326m се базират на двата вградени Gigabit Ethernet контролера на Broadcom.
Процесорите AMD Opteron имат уникална за времето си особеност - под 64-битова система работят напряко (без емулация) с 32-битови приложения! Това процесорите от Intel (Pentium 4 и XEON) не умееха, а дори Intel Itanium, който на хартия също работеше без емулация с 32- и 64-битови приложения, имаше значителен спад на производителността в 32-битовите програми. Тестовете в тази статия на IBM 326m са проведени под Windows XP Pro 64-bit, като всички стартирани приложения, с изключение на Cinebench са 32-битови, което демонстрира нагледно изключителната за времето си (а дори и сега) способност на AMD Opteron за ефективна работа, както с 32-, така и с 64-битови приложения.
Ще сравним производителността на IBM 326m със следните сървъри и работни станции:
DELL PowerEdge 860 - 1U сървър, базиран на Intel Pentium D на 3.00Ghz;
HP Proliant ML110 - Tower сървър, базиран на Intel Pentium 4HT на 3.60Ghz и участващ в сравнителният тест с видеокартата NVidia GeForce 8400GS;
DELL Precision 380 - Workstation, базиран на Intel Pentium 4HT на 3.60Ghz и участващ в теста с видеокарта NVidia Quadro FX1400;
IBM Intellistation M Pro - съвременна работна станция, базирана на Intel Core2Duo E6600 (2.40Ghz, 4MB L2) и участващ в теста с NVidia GeForce 9600GT.
Отлична процесорна производителност на IBM 326m - двата Opteron процесора побеждават дори Core2Duo E6600! Вградената видеокарта разбира се "спъва" системата, което се вижда от тестовете ни на PowerEdge 860 и Proliant ML110. IBM 326m има PCI слот, на който би могла да работи видеокарта като Quadro NVS 280, с която би се подобрила производителността на сървъра.
В по-новият PC Mark 2005, IBM 326m минимално изостава от Core2Duo системата и е значително над останалите конкуренти.
В Everest тестовете 2 x AMD Opteron 254 и Intel Core2Duo си разменят по няколко победи. Отново ще напомним, че резултатите на IBM 362m с външна видеокарта със собствена памет би трябвало да бъдат по-добри.
Впечетляваща победа на Opteron 254 в рендерирането, както в еднопроцесорен режим (в червено), така и при работа на двата процесора (синьо)! Виждаме и отлична мащабируемост на двата процесора, нещо което го няма например при работата на два XEON HT процесора, въпреки 4-те им логически ядра (за справка - тази статия).
След отличното представяне на 2 х Opteron 254 в предишните тестове, победата при физическите изчисления и симулации в Sciense Mark не ни изненадват. Разликата с Pentium 4HT и Dual Core Pentium D е впечатляваща.
Минимална загуба на "оптероните" от Core2Duo в шахматният Fritz Chess Benchmark, двойно по-добра производителност от Pentium D и почти тройно по-добри резултати от 3.60GHz-вия Pentium 4HT!
Super Pi тестът винаги е бил запазена територия за Intel процесорите. Но и тук Opteron 254 ни изненадва с отличните си резултати.

Заключение. IBM eServer 326m е отлично проектиран сървър от висок клас. Най-впечатляващото в него обаче е рекордната за времето си производителност, с която 2 x AMD Opteron 254 успяват да да мерят сили и с доста по-новите Core2Duo процесори. Intel сървъри и работни станции от времето на IBM 326m, базирани на Pentium 4HT, Pentium D и дори с 2 х XEON HT не могат да конкурират по никакъв начин 2 х AMD Opteron 254. Трябва да отбележим, че IBM eServer 326m поддържа и двуядрените AMD Opteron 275, с които вероятно ще демонстрира производителност около тази на Intel Core2Quad.

Ако имате интерес съм закупуването на професионален сървър или работна станция, може да разгледате нашата ценова листа.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни