Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

IBM Thinkpad X41 срещу нетбук и Core Duo мини-лаптоп

IBM Thinkpad X41 е сред последните компактни лаптопи на американската компания, преди производствените мощности да преминат в китайският Lenovo.
В тази статия ще спестим на читателите суперлативите за безкомпромисното качество и изключителна ергономика на IBM Thinkpad, защото сме изписали десетки материали за това, а в Интернет могат да се намерят хиляди материали.
Първото, с което впечатлява Thinkpad X41 са изключително компактните размери, тънкият и много стилен корпус, пълноразмерната клавиатура, която не отстъпва по удобство на легендарните клавиатури на IBM Thinkpad T-series.
От снимката виждате, че Thinkpad X41 е значително по-компактен от 12-инчовите му аналози от други производители (на снимката е сравнен с HP Compaq nc4200).
Като тегло, а и някои размери IBM X41 има конкуренти само сред съвременните нетбуци.
Дали обаче нов нетбук с Intel Atom процесор с Hyper Threading има по-добра производителност от Intel Pentium Low Voltage процесора на Thinkpad X41? Според нас сравнението е по-скоро неуместно, но много потребители са убедени, че новият Intel Atom e аналогичен и дори по-добър от "ветерана" Intel Pentium M.
За да демонстрираме производителността на 1.5GHz-вия Dothan процесор на IBM Thinkpad X41 ще го сравним с:
HP 2140 - нетбук с процесор Intel Atom HT на 1600Mhz;
HP 2133 - нетбук с процесор VIA C7-M на 1200Mhz;
Неттоп, базиран на Dual Core Intel Atom HT 330 (двуядрен Atom процесор с 2 физически и 4 логически ядра). Очакваме скоро на пазара нетбуци, базирани на подобен процесор, затова включваме тази машина в сравнителният тест;
DELL Latitude D420 - съвременен мини-лаптоп с процесор Intel Core Duo U2500.
В PCMark 2002 IBM Thinkpad X41 показва внушително предимство дори над Intel Core Duo системата. Intel Atom HT и Dual Core Intel Atom HT са по-скоро "спаринг - партньори", отколкото конкуренти в този тест.
PCMark 2005 е значително по-добре оптимизиран за многоядрени процесори, но въпреки това Intel Atom значително отстъпва на Pentium M.
В 3Dmark тестовете се тества видеосистемата и въпреки, че IBM X41 е базиран на по-старият Intel GMA900, той отстъпва минимално единствено на Dual Core лаптопа DELL D420.
В OpenGL теста Aquamark, настолният двуядрен Intel Atom 330, благодарение на по-новото си графично ядро взима минимална победа над Thinkpad X41.
Продължаваме видеотестовете с професионалният OpenGL пакет на SPEC. Внушителна победа на IBM Thinkpad X41 и изключително слабо представяне на Intel Atom системите.
Възможностите за рендериране тестваме с изключително чувствителният към повече логически ядра Cinebench. "Самотното" ядро на Pentium M се представя отлично пред многоядрените процесори.
Единственото утешение за притежателите на Intel Atom компютри са процесорните тестове в Everest. Доколкото обаче са реални може да прецените от сравнението им с резултатите на останалите процесорни и системни тестове.
Победата на Thinkpad X41 в Science Mark повече от показателна за изчислителните възможности на Pentium M с 2MB L2.
В Super Pi, Pentium M отново е най-бърз като устройва истински погром над Intel Atom процесорите, независимо от броят на ядрата им и по-високата им тактова честота.


Заключение. В момента, а и в близко бъдеще на пазара не съществува нетбук, който да конкурира като производителност IBM Thinkpad X41. Дори и новите нискочестотни Intel Dual Core процесори успяват единствено да бъдат равностойни на Pentium M Dothan. Thinkpad X41 с успех може да се справи с повечето съвременни приложения и с всички съществуващи операционни системи, нещо на което не са способни нетбуците. От гледна точка на компактност, тегло и производителност IBM X41 трудно намира конкуренция и през 2010-та години. Ако търсим компактни конкуренти и като качество, надеждност, корпус и ергономика... на нас такива не са ни известни.

Компактни лаптопи и нетбуци може да откриете в нашата ценова листа.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни