Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Ъпгрейт на IBM Thinkpad R50 с N-wireless адаптер

IBM Thinkpad R50 (IPS) е сред най-търсените ни лаптопи. Един от основните му недостатъци е свързан с работата на безжичната мрежова карта. Това не е проблем на лаптопа, а на wireless mini pci адаптера Intel 2100bg. Aналогичен проблем се наблюдава и при други модели на IBM, снабдени със същата или Cisco и Atheros wireless карти. Това са моделите Thinkpad T40, Thinkpad T41, Thinkpad X31/32. По-новите модели след Thinkpad T42, Thinkpad X40 са комплектовани с по-съврeменния безжичен продукт на Intel (2200bg), при който няма проблеми при свързване с безжична мрежа.
Проблем на по-старите 11-Мбитови карти, сред които е и Intel 2100bg е трудност при свързването с някои криптирани мрежи и честото губене на мрежа.
Проблемът лесно се отстранява чрез смяна на безжичната карта с по-нова 54-Мбитова, една от най-качествените сред които е Intel 2200bg. При поставяне на Intel 2200bg на Pentium M лaптоп, се покрива сертификата Centrino, като съответно при зареждане на системата стои съответното лого.
Потребители, незапознати с особеностите на марковите машини от висок клас, вероятно биха срещнали големи трудности при подмяна на безжичната мрежова карта. Проблемът е, че в BIOS на лаптопите от висок клас като Thinkpad, Tecra, Latitude sa вкарани номера за идентификация на безжичните устройства. Затова има многобройни модификации на Intel 2100/2200, носещи логото на IBM, Toshiba, DELL, HP. Същността на тази защита е, че при засичане на мрежова карта, извън "одобрените", лаптопът отказва да зарежда системата.
Добрата новина за притежателите на IBM Thinkpad е наличието на cd iso файл, който сваля защитата на BIOS в лаптопа и може да бъде инсталирана всякаква mini pci wireless карта. Лошата новина е, че този мод не минава при машини след IBM Тhinkpad T42.
Отскоро на пазара нa безжична техника се налага N-стандарта с невероятните 150-300-Мбит/с предаване на информация. Точно с такава мрежова карта от TP-Link ще се опитаме да ъпгрейтнем IBM Thinkpad R50, с което сравнително старият модел става значително по-актуален откъм комуникационни възможности от почти всеки нов лаптоп на пазара (все още N-wireless aдаптери не се ползват масово в съвремените лаптопи).
След като предварително моднахме Thinkpad R50 с "no-1802", новата mini pci n-wireless карта на TP-Link се разпозна без проблеми от системата като Atheros AR5008.
Индикатора за връзка показа невероятните 300Mbps. Липсва какъвто и да било проблем със свързването към криптирани мрежи, както и със стабилността на връзката.
За сравнение ви показваме скрийн-шот от работата на Thinkpad R50 с Intel 2100bg, Intel 2200bg и мрежова карта на Philips.
Intel 2200bg неслучайно се е превърнала в легенда, дори и новият ТP-Link не може да покаже толкова добра чувствителност.

Заключение: IBM Thinkpad R50, както и други Pentium M модели, могат да бъдат достатъчно актуални откъм комуникационни възможности за години напред, след поставяне на N-Wireless адаптер.

2 коментара:

Анонимен каза...

"сравнително стария модел става значително по актуален откъм комуникационни възможности от почти всеки нов лаптоп на пазара (wireless N адаптери не се ползват в с съвременните лаптопи)"
Не съм съгласен. Аз от декември имам Acer Aspire 5738G който е с N wireless - http://store.picbg.net/pubpic/3C/10/9ae173c289033c10.png . Повечето HP 4510s/4710s , CQ61, K-серията на Асус и всички Ейсъри след ноември 2009-та са с N стандарт.

Стилиян Стойков каза...

Отлична работа, момчета!
Работи стабилно след модване и държи мрежата.
Е, няма висока чувствителност, но вкъщи се преживява...
Дерзайте и до нови срещи!

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни