Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

ATI Radeon HD5670 DDR5 - на какво е способна най-новата видеокарта на ATI от среден клас

За пореден път първи представяме резултати от тестове на видеокарта, за която все още липсват тестови данни и обзори. Това е новата видеокарта на ATI от средният клас, моделът HD5670 с DDR5 памет.
Наскоро тествахме горният среден клас на ATI (Radeon HD5750) и честно казано бяхме леко
разочаровани - видеокартата по-никакъв начин не ни убеди, че е по-добра от предходния "хит в средния клас" HD4770 и дори от доста по-евтината HD4730.
Тестваната в тази статия видеокарта има по-скромни претенции, защото се явява приемник на Radeon HD4670 - един от най-добрите продукти в бюджетния клас гейм-видеокарти.

Видеокартата ни учудва с изключително компактните си размери. Охладителят използван от PowerColor е традиционния за продуктите на компанията от среден клас, бавнооборотен, безшумен и излючително ефективен продукт на Artic Cooling. Впечатление прави липсата на захранващ куплунг, което е нормално предвид най-новия технологичен процес (40nm) и рекордно ниската консумация на видеокартата. Сами виждате на фотографията по-долу разликата с главният конкурент в днешните тестове - NVidia GeForce 9600GT.
Дори и в сравнение с по-слаб конкурент, актуалната и днес със своята добра производителност NVidia GeForce 8600GTS, HD5670 е видимо по-компактна.
Чуждестранните обзори на нови видеокарти често са абсурдни за масовия потребител. Неуместно е карта от бюджетен до среден клас да се тества на скъпите Core i7 и Phenom II конфигурации, където видеокарите явно показват значително по-добри резултати от тези, които биха демонстрирали в машина от тяхния ценови клас.
Затова днес ще изпробваме възможностите на Radeon HD5670 на три достъпни за масовия потребител конфигурации:
- HP Compaq dc7600 с Pentium 4 2.80GHz HT. Надеждна маркова машина, най-слабото място на която е видеосистемата;
- Двуядрена конфигурация, базирана на пъргавия Dual Core Celeron T3200 (2.40GHz);
- Четириядрена конфигурация с най-достъпния четириядрен AMD Athlon II X4 620.

ТЕСТ НА PENTIUM 4 КОНФИГУРАЦИЯ ПОД WINDOWS XP

Новата видеокарта се представя изненадващо добре на сравнително евтиния HP dc7600. Конкурент се явява единствено мощната 256-битова GeForce 9600GT.
В 3DMark тестовете HD5670 е едноличен победител, като само в стария 3DMark 2001 губи минимално от NVidia 9600GT.
Доскорошният шампион на средният клас - GeForce 8600GTS губи значително от HD5670.
Разликата в производителността с вградената GMA900 и дори отделната GeForce 6200 е в десетки пъти.
Radeon HD5670 показва изключителен потенциал в OpenGL тестовете, но в реални приложения като Catia, Maya, SolidWorks не може да покаже предимство пред NVidia 9600GT и NVidia 8600GTS.

ТЕСТ НА DUAL CORE T3200 КОНФИГУРАЦИЯ ПОД WINDOWS XP

 
Резултатите с двуядреният T3200 явно се подобриха спрямо Pentium 4HT, но разликата между HD5670 и 9600GT почти се запази - двете видеокарти са напълно равностойни, въпреки явно различният ценови сегмент, към които спадат.
В 3DMark пакетите този път с минимална преднина победител е NVidia 9600GT, но разликата е толкова малка, че може да бъде променена при второ преминаване на тестовете. NVidia 8600GTS отново няма никакви шансове да се доближи до производителността на HD5670.
 
Резултатите в OpenGL при двуядрен процесор излъчват победител със значителна разлика - това е HD5670. Интересен е провала на 9600GT в SolidWorks, докато 8600GTS показва много по-добър резултат.

ТЕСТ НА QUAD CORE ATHLON XII КОНФИГУРАЦИЯ ПОД WINDOWS 7

  
За по-добра актуалност видео-тестовете, избрахме Windows 7 за демонстрация на производителността при четири-ядрена конфигурация. 
  
Леко предимство за NVidia 9600GT пред HD5670. Теоретично HD5670 би трябвало да покаже много по-добри резултати, но незнайно защо комбинацията на ATI/AMD видеокарта и AMD процесор отчитат много по-ниска производителност за CPU, отколкото в тандем с NVidia видеокарта.
 
Напълно равностойно представяне на HD5670 и 9600GT в по-старите 3DMark пакети. Трябва да направим уточнение, че това са тестове за Windows XP, които в Windows 7 работят в XP Mode, понижава резултатите. 

ЗАВИСИМОСТ НА ПРОИЗВОДИТЕЛНОСТТА НА RADEON HD5670 OT ПРОЦЕСОРА

 
Наблюдава се сериозен ръст на резултатите в 3DMark на бюджетния двуядрен Т3200 спрямо по-стария Pentium 4HT. 
Поставили сме резултати и от Quad Core AMD X4 620, но те не са толкова коректни, предвид, че са Windows 7 и се сравняват с резултати от Windows XP. XP Mode на Windows 7 не може да подкара Windows XP приложения със същата производителност, както родната ОС. Въпреки това, в по-новите 3DMark 2005 и 3DMark 2006, Athlon II X4 620 демонстрира видимо по-добра производителност от двуядреният T3200.

ГАЛЕРИЯ

 
  
  
  
  

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

ATI Radeon HD5670 безспорно е новият шампион на средният клас, предвид изключително високата си производителност и икономичност. Постигнато е значително подобрение спрямо HD4670. Видеокартата демонстрира производителност на нивото на NVidia 9600GT, която е продукт от по-висок клас, 256-битова шина и значително по-висока консумация. Освен това, HD5670 е носител на последните технологии, които не се поддържат от значително по-скъпи видеокарти.
NVidia към момента не могат да предложат продукт с подобна производителност в същия клас. Новите видеокарти на NVidia са просто преименовани стари ядра, произведени с по-съвременен технологичен процес.
Ще уточня, че въпреки чудесните показатели на тази видеокарта, за по-ниска цена в момента може да се закупи Radeon HD4730, която според нас има минимална, но все пак по-добра производителност.

Всички налични видеокарти при нас, може да видите в ценовата ни листа.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни