Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Toshiba Portege M200 - още един качествен японски таблет

Преносимите компютри с активен дисплей стават все по-популярни. До голяма степен това е повлияно от развитието на графичните възможности на операционните системи за разпознаване на текст и управление чрез магнитен стилус и/или допир.
Преди да преминем към описанието и теста на Toshiba Portege M200 Tablet, ще направим
кратко уточнение относно принципа на работа на планшетните компютри (лаптопи).
Те биват два основни вида:
- Планшет, работещ на електро-магнитен принцип. Работата е възможна само чрез взаимодействие на екрана със специален стилус. Точността на този вид таблети е значително по-висока от тази, основана на втория принцип на взаимодействие;
- Таблет, чуствителен към натиск. Поради ниската чувствителност доскоро бе рядко срещан, но с оглед на много по-ниската цена, напоследък става все популярен. Предимство е възможността за управление без стилус. Ниската чувствителност го прави неподходящ за прецизна графична работа. Резисторното покритие значително влошава оптичните свойства на екрана.
Много потребители не правят разлика между двата типа планшетни компютри. Всъщност истината е, че обикновения потребител не подозира за съществуването на скъпите електро-магнитни таблети, които предвид високата си цена, могат да се срещнат единствено в дизайнерски студия.
Възможност за работа с такава техника е придобиването на електро-магнитен таблет втора употреба, отчислен от складовете на западно-европейските и американските корпоративни клиенти.
Такъв е произходът и на тестваният в тази статия Toshiba Portege M200. Бройката, която подбрахме за тест външно нямаше следи от употреба, екранът бе в идеално състояние, батерията е с почти максимален капацитет, електро-магнитният стилус реално бе нов.
Toshiba, както и всеки друг японски производител (Panasonic, Fujitsu, Sony), подхожда традиционно недружелюбно към потребителя, явяващ се лаик в компютърните технологии. Това е валидно в особено голяма степен за японската компютърна техника от висок бизнес клас. Десетки драйвери, настройки, нестандартен BIOS с ограничени възможности - всичко това би довело до отчаяние човек, отскоро работещ с компютърна техника. Дори и ние, хора сблъскали се със стотици модели компютри и лаптопи, при мисълта за инсталация на японски лаптоп (особенно без оптично устройство), се настройваме за битка, а не за рутинна дейност.
Битката с Portege M200 бе тежка и продължителна, добре, че на наша страна бяха оригинално PCMCIA Toshiba DVD-ROM устройство и USB FDD. В крайна сметка подкарахме Toshiba Portege M200 с Windows XP Tablet Edition с всичките прелести на машината, някои от които ни изненадаха с наличието си в такъв лаптоп.

ДИЗАЙН И КОРПУС

Toshiba Portege M200, в сравнение с IBM Thinkpad X41 например, изглежда тромаво и ретро. Това обаче е само първоначално впечатление, а и определена пристрастност към Thinkpad.
Като тегло, М200 е доста комфортен за пренасяне планшетен лаптоп. Традиционно за по-новите серии на Toshiba (Tecra, Portege), корпусът е изработен от тънък метален лист, намиращ се на разстояние от вътрешните компоненти. Корпусът е осеян с множество вентилационни отвори, осигуряващи идеална вентилация и надеждна работа. Активната вентилационна система е напълно безшумна.
Слабото място на планшетните лаптопи е шарнирът на пантите. Portege M200 е толкова добре проектиран, че дори при изпитвани от нас бройки, които изглеждат свърх-употребявани, шарнирът работи безотказно и без ни най-малък луфт. Панти на стандартен лаптоп изглеждат по-малко надеждни от закрепването на дисплей към корпус при Toshiba M200.

ОРГАНИ ЗА УПРАВЛЕНИЕ

Изключително мека и чувствителна клавиатура (все по-често ми идват еретични мисли, че Toshiba имат по-добра клавиатура от IBM Thinkpad).
Джойстика е отличен, но не може да "чете мисли", както този на Thinkpad.
Тач-пада в различни модели на Toshiba има свои виждания за чувствителност, понякога даже сам взима решения. В този модел обаче джойстика е много послушен и не е склонен да проявава волности.
Главният орган за управление, разбира се е електро-магнитният екран.

ЕКРАН

За съжаление екранът е стандартен TN+Film дисплей. Добра яркост и контрастност, но все пак е далеч като визия от ярките и наситени IPS/AFFS дисплеи на други модели (например екраните на HP Compaq nc4400/nc4200, IBM Thinkpad X41 Tablet).
От друга страна, екранът е с рекордна резолюция на инч - 1400*1050 резолюция на малък 12" дисплей е мечта за всеки художник и дизайнер.
Предвид изключителната резолюция, рисуването и писането са значително по-реалистични, отколкото на стандартната за AFFS резолюция (1024*768).
Работата с такава голяма резолюция и бързата обработка на командите се подпомагат от отделна видеокарта и мощен хардуер.

ХАРДУЕР

Високата резолюция, разбира се не може да се поддържа коректно от слабите INTEL GMA видеокарти. Затова Toshiba са се доверили на графично решение от NVidia - GeForce FX5200 Go.
Процесорът е Pentium M на 1500MHz - достатъчно мощен за повечето проложения и достатъчно икономичен, за да позволи от два до три часа автономна работа. Все още Pentium M е ненадминат откъм съотношение производителност/икономичност.
Паметта е по-старата DDR, но предвид, че Portege M200 работи с видео-карта, притежаваща отделна локална памет, новата DDR2 не би дала предимство на таблета.

ПРОИЗВОДИТЕЛНОСТ

Сравняваме Toshiba Portege M200 с два други таблета - компактното бижу IBM Thinkpad X41 и мощният 2.00GHz-ов HP Compaq tc4200. Също така като показател за производителност, в сравнителният тест включваме и актуалният двуядрен DELL Latitude D420.
От таблицата виждаме, че Toshiba Portege M200 е аналог по производителност на IBM Thinkpad X41. Както и предполагахме, по-новата DDR2 памет на X41 не дава почти никакво предимство на Thinkpad. Учудени сме от равните резултати, защото IBM X41 има Dothan процесор с 2MB кеш, който би трябвало осезаемо да е по-бърз от по-стария Banias на Toshiba M200.
HP Compaq tc4200 е едноличен победител в системните тестове, докато двуядреният DELL Latitude D420 е по-скоро аутсайдер в тази компания.
Забелязвате, че всички лаптопи, освен Portege M200 имат вградени графични ядра от Intel. Интересно е какво предимство дава NVidia FX5200 спрямо Intel GMA 900/950. В игровите тестове забелязваме равностойни показатели. Известно е, че синтетиката прекалено добре се отнася към вградените видео-ядра, докато реалните приложения показват съвсем различен баланс на графичните сили.
Дори и да приемем, че в DirectX, по-старата FX5200 е равностойна с Intel GMA 900/950, в друга голяма част от графичните приложения (OpenGL) се наблюдава следната картина:
Тоест отчита се смазващо превъзходство на GeForce FX5200 над вградените видеокарти в OpenGL.

ИНТЕРЕСНИ ФУНКЦИИ

Toshiba Portege M200, изненадващо за нас се оказа, че притежава акселерометър (както този в IBM Thinkpad). Освен за паркиране на четящите глави на хард-диска, датчика за ускорение може да управлява ориентацията на екрана.
Екранът притежава няколко интересни хардуерни бутона, както и много-позиционен джойстик. Доста време отделихме, за да инсталираме десетките драйвери на Toshiba за да може пълноценно да ползваме тези бутони.
Доста оригинално решение са и електро-магнитните странични "бутони", които се задействат само чрез стилуса.

ГАЛЕРИЯ


ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Качествен и солиден таблет от лидера в производството на планшетни компютри. Не открихме слаби места в тествания лаптоп - това е максимално балансирана откъм производителност, функционалност, здравина и дизайн машина.
И едно заключително и поучително уточнение - този японски таблет не е за начинаещи потребители и такива с под средна компютърна грамотност.


Наличните таблети може да видите в ценовата ни листа.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни