Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Избор на бюджетен марков компютър за игри, комбиниран със съвременна PCI-E видеокарта

Безспорно страната ни е в криза и много домакинства свиха до минимум разходите за компютърна техника. Разходите от демонстративно емоционални логично преминаха към икономично рационални.
В тези лоши икономически условия решаващ за рационалният избор е балансът между цена, надеждност и възможности за ъпгрейт.
За разлика от сравнително богатите 2007-2008 години, когато се продаваха основно двуядрени компютри в луксозни кутии и бюджет до 600-800лв., в края на 2009-та, и началото на 2010-та година, търсене на многоядрени мощни конфигурации почти няма. Показателно за това е завръщането на пазара на AGP видеокартите.
Най-търсени в условията на икономии се оказаха мощните в близкото минало и много достъпни сега Pentium 4 маркови компютри с PCI-E, DDR2 и SATA.
В тази статия ще актуализираме данните за възможностите на две от най-добрите машини, отговарящи на тези критерии. Това са HP Compaq dc7600 и DELL OptiPlex GX280.
Няма да се спираме отново на безспорните качества на тези надеждни корпоративни компютърни системи. Може да видите предходни наши статии за тях:
- DELL OptiPlex GX280;
- HP Compaq dc7600.
Най-често тези компютри се ползват от деца, като втори компютър или като допълнителна работна машина. Нерядко надеждността на подобен клас компютри ги прави привлекателни за работа като сървър в по-малки мрежи.
Производителността на едноядрения процесор (особено с HT) е повече от достатъчна за почти всички домашни, а и офис приложения. Сравнително тежките системни приложения изискват най-вече оперативна памет, а точно DELL GX280 и HP dc7600 позволяват икономичен ъпгрейт с евтина DDR2 памет и 4-ри свободни слота. Без проблеми е и съвместимостта с новите и достъпни SATA хард-дискове.
Да отбележим, че и двете компютърни системи могат да работят с двуядрени Pentium D процесори, което допълнително би удължило жизненият им цикъл.
Колкото и потребителите да не искат да си признаят, почти на всеки от тях или на членове от семейството им, компютърът е необходим за игри. PCI-E слотовете на двата тествани в статията компютъра поемат всяка съвременна видеокарта, мощните маркови захранвания от около 400 реални вата също без проблем поемат консумацията на почти всяка видео-карта. Не е логично обаче да се придобива видеокарта по-скъпа от самият компютър, затова в нашите тестове се ограничаваме със сравнително достъпни, но актуални видеокарти. По-добрите от тях без проблем декодират хардуерно HD материали (включително и Full HD), като с това спестяват необходимостта от мощен многоядрен процесор. Видеокартите NVidia 8600GTS и NVidia 8400GS имат поддръжка на DX10 и с тях компютърната система е напълно готова за новият Windows 7 с всичките му екстри.
Традиционно започваме нашите тестове с 3DMark пакетите:
Повече от трагично представяне на вградените Intel GMA видеокарти, въпреки че в двуканален режим на паметта частично се доближават до бюджетната NVidia 6200. Интересно, че вградените видеокарти не са процесоро-зависими - Pentium 4 2.80GHz HT (dc7600) не изпреварва осезаемо Celeron D 2.53GHz (DELL GX280).
NVidia 6200 безспорно подобрява видео-производителността, въпреки че в реални приложения разликата с вградените видео-карти е много по-голяма от синтетичните тестове.
NVidia 8400GS е уникална за времето си бюджетна видеокарта, която демонстрира много добра за цената си производителност. Всъщност по-късните бюджетни видеокарти на NVidia са просто преименовани 8400GS. Струва си да отбележим, че 8400GS е трудно да бъде определена като ниско-бюджетна видео-карта, като някогашните NVidia 6200, 7300GS или по-късните 9200/9300. GeForce 8400GS е по-скоро "спъната" от 64-битовата си шина видеокарта от среден клас, затова е в състояние да подкара доста тежки и съвременни игри при ниски до средни резолюции.
NVidia 8600GTS няма нужда от реклама - някогашния горен среден клас, в момента е достъпен за малко пари. Като цена/производителност тази видеокарта няма конкуренция даже и сред последните поколения видеокарти. Скъпата като производство и компоненти видеокарта е жертва на маркетинговите трикове за ненужните 512-1024MB видео-памет, затова и "само" с 256MB DDR3 памет цената на 8600GTS е свалена дори под производствената. Това само може дa радва родният потребител. Сами може да видите, че NVidia 9500GT с 1024MB DDR2, която сме тествали в други наши статии е значително по-слаба от 8600GTS s 256MB DDR3.
В AQUAMARK и OpenGL процесорът оказва голямо влияние на добрите резултати - Pentium 4 е значително по-производителен от бюджетния Celeron D. Много добро представяне на NVidia 8400GS, която почти настига като резултати 8600GTS. Вероятно 8400GS в комбинация с Pentium 4 HT би изпреварила 8600GTS в комбинация с Celeron D. Резултатите на Intel GMA са повече от скромни.
Професионалният тест за OpenGL графични програми (Solid Works, Catia, Maya, 3DSMAX, Unigraphics) вероятно е неуместен за бюджетна машина, но за тест на основната машина на студенти и помощна домашна машина за инженери е достатъчно добър показател за производителност и възможности. Резултатите на NVidia 8600GTS и Pentium 4 HT предполагат комфортна работа за тримерно моделиране и дизайн. Впечатлява сравнително малката разлика на 8400GS спрямо 8600GTS на Celeron D конфигурацията. INTEL GMA видео-картите не могат да се справят с тримерното моделиране. NVidia 6200 не е лош избор за работа в OpenGL, а разликата и с вградените видеокарти е повече от огромна.
Обща таблица на резултатите и характеристики на конфигурациите:
Като заключение ще направим кратко сравнение на двете конкурентни машини от DELL и HP. Нама да сравняваме производителността им, защото процесорите на конфигурациите са взаимозаменяеми (имали сме за тестове DELL GX280 с Pentium 4 HT процесори). Като характеристики на платформата LGA775 двете машини са почти еднакви.
Струва си да обърнем внимание единствено на корпусите на двете машини. Определено HP Compaq dc7600 има по-стилен и съвременен дизайн. DELL GX280 обаче е по-компактен и лек.
Като показатели за шум двете машини са еднакво тихи (реално не се долава шум). При DELL GX280 това се постига с безшумен охладител с термо-тръби, докато при HP dc7600 минималният шум от по-евтиният охладител се поглъща от масивният метален корпус.

Галерия:
Може да проверите за наличностите на компютърните системи в нашата ценова листа.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни