Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Отчет за рекламациите през 2009-та година

Изминалата 2009-та бе първата година от дейността на Retro-PC-Mania като официален търговски представител на компютърна техника. Неизбежно при продажба на техника, има дефектираща стока. В тази статия ще се постараем да направим отчет на рекламациите на стока през годината.
Предварително ще уточним, че над половината от стоката, която клиенти носят за сервиз е със софтуерни проблеми (драйвери, инсталация и подръжка на ОС, BIOS настройки, проблеми с конфигурация на мрежата, вируси). Немалка част от рекламациите са по вина на клиент като например заливане с вода, механични въздействия (върху захранващ куплунг, USB, корпус, панти, спукан дисплей и др.). Нередки са случаите на токов удар по захранваща мрежа (рядко) или токов удар по LAN мрежа (често явление през летния период). Разбираемо е, че тези проблеми не може да бъдат обект на гаранционно обслужване, въпреки, че при възможност техниката се ремонтира с минимално заплащане.
Често явление е дефект на твърдия диск, затова няма да споменаваме рекламации на лаптопи и машини, свързани с проблем в хард-диска. Има случаи на дефектиращи памети от нисък клас (A-Data най-вече) или несъвместимост на памети и видеокарти с маркови машини. Тях също няма да описваме, тъй като това не е хардуерен проблем.
Обикновено откриваме дефектите в процеса на предварителен тест, преди пускане на стоката за продажба. Също така, клиентът може сам да тества техниката, преди покупка. Няма да описваме открити дефекти преди продажба – те никак не са малко, стоката се връща на вносителя и не се предлага за продажба.
След предварителните ни тестове и последващ пуск за продажба, вероятността за дефект в процеса на експлоатация е минималена. Това е основната причина за малкия брой дефектирала техника, отчетен за годината.


ЛАПТОПИ

2009-та година бе годината на лаптопите. Изключителен интерес към бизнес лаптопите от висок клас втора употреба, най-вече от компютърни специалисти и хора с над средни познания по хардуер. Потребители с основни знания и малък опит с компютърната техника, избираха лаптопи според наличието на камера, гланциран дисплей и ефектен дизайн.
Започваме описанието на рекламациите с най-продаваната марка лаптопи, втора употреба – IBM Thinkpad. Легендарното качество, многобройните фенове на марката определяха стабилно търсене, редовен внос и добра поддръжка.
Най-продаваният ни модел бе IBM Thinkpad X31. От десетките продадени мини-лаптопи на IBM, имахме само две рекламации – едната свързана с подсветката на екрана, другата с дефектирал дисплей. Интересно, че това практически е единствения ни масово продаван лаптоп без никакви “софтуерни рекламации”.
Не по-малък обем продажби имаха класическите бизнес-лаптопи IBM Thinkpad T40/41/42. Единствения проблем при две бройки бе захранващия блок, който след ремонт отново зареждаше безупречно батерията. Проблеми създаваха някои wireless карти на Cisco и Intel 2100. Имахме и две рекламации на оптични устройства. Благодарение на активната система за хардуерна защита на твърдия диск, T41 и T42 практически са единствените много масово продавани модели без проблеми с лоши сектори на твърдия диск.
IBM Thinkpad R50 с S-IPS матрица също бе сред добре продаваните ни модели. Описанието на рекламациите при него е много кратко – една дефектирала клавиатура.
IBM Thinkpad T60 е доста добре продаван модел, но е много зле откъм рекламации – нито една. Единственото посещение на сервиза ни бе подмяната на несъвместима с него памет на Elixir.
От продадените IBM Thinkpad T23, само един дефектира (вероятно по вина на клиент, но бе извършен безплатен сервиз). Чрез спукана лява панта отказа да работи дисплея на лаптопа.
След IBM Thinkpad, най-продавани бяха моделите на HP. Започваме направо с тъжната статистика – абсолютно всички продадени HP Pavilion dv9000 с AMD базирана платформа дефектираха безнадеждно в рамките на 5-8 месеца, след продажбата им. Тези лаптопи, въпреки нашите препоръки за надеждност и насочване към други модели, бяха предпочетени от клиенти, за които камерата и лъскавият дизайн бяха главен критерий за избор. Интересното е, че от Intel базираните HP Pavilion dv6000/dv9000 нямаме нито една рекламация, а техния брой като продажби, бяха повече от тези с AMD процесори.
Скептично се отнасяхме към надеждността на немалкия брой продадени HP Pavilion HDX9000 (Dragon), заради чудовищните им размери и работни температури, но това се оказаха наистина уникални машини откъм мощ и надеждност.
HP Compaq е бизнес класа на HP, добро съчетание на здравина, производителност и надеждност. Най-продаван бе модела HP Compaq nc6220, който въпреки големия брой продажби ни ангажира с елементарни рекламации като захранващ адаптер, разкачен куплунг на джойстик и тач-пад, проблемен лентов кабел на дисплей.
HP Compaq Workstation (мощните графични лаптопи на HP) не бяха склонни към дефекти с изключение на проблемното охлаждане на най-скъпия и мощен от тях. Тъй като клиента на HP Compaq nw9440 бе решил сам да ремонтира лаптопа си, сменяйки охлаждане и предоставяйки го на външен сервиз, нямаше как да приемем техниката за сервиз.
При мощните двуядрени HP Compaq като 6910/6400/6720/6320, рекламаците бяха само две – клавиатура за модела nc6320 и захранващ адаптер за същия модел.
Единична бройка HP Compaq nc1010 дефектира два пъти – първо лентов кабел, после цялата матрица.
DELL като цяло се представи добре откъм наличие на рекламации, моделите Latitude D600, D410, D500, D505, D510, D620, D520 бяха сред най-продаваните през годината. Рекламация имахме за DELL D510 (дефектирала матрица), DELL D500 (захранващ блок). Най-продавания ни двуядрен модел – Latitude D520 е без рекламации.
Скъпите модели на DELL – XPS, Studio се разписаха единствено с дефектен бутон (дясна стрелка) на XPS M1330.
Лаптопите нa TOSHIBA се оказаха изключително здрави и с изключение на дефектно захранване на Tecra M3 и оптично устройство на Portege M400 (Tablet), нямат други рекламации.
При японско-германските Fujitsu-Siemens, рекламации нямаше за цялата 2009-та година.
Не сме наблюдавали дефект и при Panasonic ToughBook.


КОМПЮТРИ

Най-масовият проблем при компютрите за 2009-та година бе дефектиралите дънни платки на цяла серия DELL GX270.
На няколко пъти извънгаранционно заменяхме захранвания на HP Compaq dc7100/7600.


LCD МОНИТОРИ

Скъпите професионални монитори рядко дефектират. За цялата година имаме 3 дефектирали NEC 1970NX (управление на матрицата), Fujitsu Siemens P19-1 (същия проблем), IBM 860 (панел за хардуерни настройки), HP f2105 (изпадане в слийп режим при аналогов сигнал и невъзможност за “събуждане”).


ВИДЕОКАРТИ

Видеокартите са най-масово продаваните компоненти от нашия офис. Основно продаваме нови карти, които не са тествани. Като процент, дефектиралите карти са малко, все пак залагаме на реномирани производители – PowerColor и Gainward.
Най-масово дефектираха видеокартите ATI Radeon HD2600XT от GeCube (почти 30% от продадените). От друга страна това бяха ремаркетирани видеокарти със сменени охладители.
Много рядко се случваше да имаме рекламация на видеокарта с активен охладител, докато при пасивните имахме дефектни бройки от Nvidia 8600GT, Nvidia 8400GS, Nvidia 6600 (AGP).
Струва си да отбележим, че видеокартите на ATI са по-надеждни от тези на Nvidia, според статистиката от нашите продажби и приети рекламации.

4 коментара:

Анонимен каза...

Поздрави за отчета.Малко компютърни фирми го правят.Успешен бизнес.

Анонимен каза...

Наистина - за пръв път виждам такъв добър отчет. Доста информативно като цяло. Едва ли може да се влиза всеки път в такива статистически подробности, ама за да се добие пълна представа е добре да се каже и на базата на колко продадени броя е тая статистика. Примерно - два дефектирали дисплеи като само по себе си не носи никаква информация за надеждност, без да се знае от колко продадени - от 4 такива дисплеи или от 400? Иначе тая бройка виси във въздуха и не носи никаква информация.
Но въпреки това - евала!

кен каза...

По една или друга причина нямаме желание да правим отчет на продажбите в публичното пространство, но все пак тъй като 100% от HP Pavlilion (AMD платформа) дефектираха - бяха продадени и съответно върнати - 9 броя. 8 броя бяха продадени с Intel платформа - от тях липсваха рекламации. Прехвърлянето на вината от страна на HP изцяло върху NVidia (8400GS/8600GS/GT) не са много коректни.

Анонимен каза...

az sam lenovo i dosega ne se e slucvalo nisto mislia ce mai sa si svarshili rabotata kato triabva kitaici i rusnacite

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни