Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Тест на сървърната станция DELL PowerEdge 860

В тази статия няма да се спираме върху определението за сървърна станция, необходимостта от нея, периферия и др. Предполага се, че хората, имащи нужда от такава техника са добри специалисти и нямат необходимост от
общи описания на ниско ниво.
За читателите, на които все пак им е интересно за какво става въпрос в тази статия, без да имат претенции за специалисти, ще кажем, че сървърната станция, обект на този обзор е специализирана машина, обикновено близка като параметри и компоненти до стандартен персонален компютър (поне тази е такава). Изискванията за надеждност и безотказност към сървърната машина са по-високи от тези за персонален компютър. Сървърът от сравнително нисък клас като PowerEdge 860 може да се справи с всички задачи, свързани с обработка на информацията; тази машина работи като сървър (източник) за файлове, приложения, за по-елементарни бази от данни и електронна поща. За по-сериозни приложения се ползват сървъри от по-висок клас, назирани на XEON или OPTERON процесори и значително по-надежните и бързи SCSI твърди дискове.
Физическите размери на този сървър са стандартни за използване в специални "шкафове", форматът на PowerEdge 860 е 1U, тоест най-компактният 4.5см формат. Форматите 2U, 3U се отличават основно с това, че позволяват монтаж на повече твърди дискове и периферия. По-долу виждате как изглеждат "шкафовете" за подобен вид сървъри:
След тези кратки и вероятно лаишки описания, ще тестваме производителността на PowerEdge 860 като стандарнта машина. Има хиляди сървърни обзори и статии с професионални тестове, но ние искаме да дадем отговор на въпроса доколко производителността на сървър се различава от тази на стандартен компютър. Ще сравним сървъра с работна станция (Workstation) DELL Precision 380, към която също има високи изисквания за надеждност и безотказност. По-интересна обаче е не борбата на форматите, а битката между Pentium D Dual Core 3.00GHz и най-мощния Pentium 4 на 3.60GHz.
Първоначално подкарахме DELL PowerEdge 860 с новия Windows 7 64-bit. Системата бе стабилна и работи добре. Безкрайно слабата вградена видеокарта на PowerEdge 860 (ATI ES1000) помрачи визията на красивия Windows 7, останалия хардуер без проблеми покри всички изисквания на новата ОС.

За съжаление специализираната машина е лишена от отделен графичен слот (странно би било да има такъв, предвид предназначението), за това използвахме "добрия стар" PCI. Можем да се похвалим с наличието на доста актуални PCI видеокарти като Quadro NVS280 и GeForce FX5200. GeForce FX5200 с драйвери за Windows Vista без проблеми подкара AERO ефектите на Windows 7. Интересно е, че с драйвери на FX5200, Quadro NVS280 също поддържа красивите графични ефекти, но поставяйки оригиналния Quadro драйвер, "умният" Windows 7 ни съобщи, че видеокартата не е в състояние да подкара AERO.
Наиграхме се с Windows 7 и решихме, че тази ОС не приляга добре на професионална машина като PowerEdge 860. Инсталирахме Windows 2003 Server. Страхотна бързина и стабилност, но след няколкочасови безполезни опити да подкараме пълноценно 3D на Windows 2003 Server, се върнахме към "добрият, стар" Windows XP. С него проведохме и тестовете, от по-долу показаната таблица:

Позволихме си да сравним DELL PowerEdge 860 с работната станция DELL Precision 380. Платформите на двете машини са много подобни и дори процесорите им са взаимозаменяеми. Като надеждност и изисквания за безотказна работа двете машини са равностойни. Оргомното предимство на Precision 380 е наличието на PCI-E графичен слот и комплектацията с мощната Quadro FX1400, която е няколкократно по-силна от която и да е PCI видеокарта. DELL Precision 380 конфигуриран с Quadro FX1400 се явява професионална графична станция за 3D моделиране и дизайн.

Като видеопроизводителност, виждаме от таблицата, че мощната 256-битова Quadro FX1400 е с пъти по-производителна във всички графични приложения от бавните PCI видеокарти. Стандартната вградена в PowerEdge 860 видеокарта ATI ES1000, въпреки, че е разработена през 2006-та година, явно е предназначена само за сървъри и няма дори минимална подръжка на 3D. Оптимална видеокарта за PowerEdge 860 е PCI Quadro NVS280, която поддържа два монитора и има сравнително добра производителност.
В системните тестове двете машини показват близка производителност. При процесорните тестове се разменят няколко победи между неефективно мощния двуядрен Pentium D и "последния Pentium 4 динозавър". Платформите на двете машини поддържат и 65-nm реално двуядрени процесори като Е2160, Е4400 и др., очаквайте в следващи статии тестове с тях.

Положителни страни на DELL PowerEdge 860:
- стилен дизайн в сравнение например с ретро-визията на HP и повечето Lenovo сървъри;
- 2*SATA 2 конектора за евтини нови и вместителни твърди-дискове;
- много здраво шаси и конструкция;
- драйвери за всички операционни системи.

Слаби страни:
- излишно високи обороти на охладителите, при натоварване създава впечатление за форсиран реактивен самолет;
- липса на съвременен графичен слот (това е недостатък за хора, които са ви взели сървър за обща машина за престиж, а не за истинско професионално приложение);
- ниска производителност на вграденото графично ядро (за какво ли му е по-мощно на сървър, но все пак един нетбук има значително по-мощен графичен процесор).

Тези и други машини може да потърсите в ценовата ни листа.

6 коментара:

Анонимен каза...

"Отличен" обзор... Това което не разбрах е, защо му е на сървър "съвременен графичен слот" или "значително по-мощен графичен процесор" и въобще видеокарта. Нормална сървърна ОС (всяка друга освен Windows(R)) може да се инсталира с връзка към серийна конзола или по мрежа. И мога да ви уверя, че "излишно високите обороти на охладителите" не са проблем, когато сървърът се намира там където му е мястото - надежно затворен зад вратата на изчислителния център.

Анонимен каза...

Присъединявам се към горния коментар... При сървъра в общия случай хора не стоят, така че шумът от перките е без всякакво значение. Така или иначе целта на подобна машина е максимална надеждност, а не тишина.

кен каза...

А защо му е на анонимния мрънкач въобще сървър?
След като дори нетбук има по-добри графични възможности, а най-слабият реално двуядрен процесор притежава по-добра производителност, ефективност и по-добри работни температури, значи има повод за критика.
Машината е изработена много евтино - това се вижда от подробните фотографии.

Анонимен каза...

Прави Ви чест, че сте написали истината а не просто да си рекламирате продукта.

Благодаря Ви

кен каза...

Тестовете са направени под Windows, защото това е най-разпостранената ОС и всеки би могъл да направи някаква аналогия с позната конфигурация.
Евтина дънна платка, слаб процесор, шумна работа, орязана функционалност, видеокарта, която за стандартите на 2006-та година е толкова слаба, че не би могла да намери аналог чак до 2001-ва година, същевременно липсва възможност да се разтовари системата чрез слот за нормална видеокарта.
Такава възможност е предвидена в друг сървър - HP Proliant ML110, за който сме публикували обзор, който напълно потвърждава забележките ни, че машина с такава платформа може да се изпълни много по-добре и същевременно да бъде по-универсална.
Немалка част от потребителите, които искат сървър, без да са ограничени с 1U стандарта, предпочитат много по-качествено изпълнените и с по-добра функционалност и комплектация Workstaton.
Ще споделя, че някои от големите разбирачи, които ни критикуваха жестоко за тази статия, закупиха от нас работна станция, доведоха я до неработно състояние с микс от ECC и non-ECC памети, не можаха да инсталират система, защото настройките за SATA и RAID в BIOS им бяха непонятни. Едно е да си "форумен експерт", съвсем друго е реално да боравиш с техника.

Каним "форумните специалисти", когато имаме налична такава техника да дойдат и да я тестват според тяхните критерии - след това могат на тяхна база да изкарат смислени аргументи.

кен каза...

Радвам се, че тази статия предизвика толкова голям интерес.
Не мога да публикувам обаче повечето малоумни коментари, които ми се предлагат за одобрение. Не, че съдържат цинимзи, но просто са прекалено очевидно доказателство за малоумието на родният учен или инженер, закърмен и проектиран в съветско време.
Искам читателите на този блог да бъдат оптимистично настроени, а явните глупости на псевдо-учените ни могат единствено да ги депресират и то трайно.
Препоръчвам на така наречените соц-специалисти да публикуват глупавите си анализи в някой МЕК пенсионерски вестник, който би могъл да се ползва по предназначение в някой селски клозет.
Ако някой не е доволен от цензурата за тъпанарски мнения, има възможност да ни критикува открито във форума на hardware.bg, към който имаме линк в страничният панел.

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни