Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Ревю на IBM Thinpad R50 - втора част

Колкото повече тестове и демонстрации правим с Thinkpad R50, толкова повече се убеждаваме, че това е оптималния работен лаптоп - уникална матрица, висока резолюция, добра видеокарта, удобни органи за управление, стабилна и тиха работа.
Всеки лаптоп, минаващ през офиса ни, го ставняваме като качество на дисплей с калибриран Thinkpad R50. Освен IBM Thinkpad T42p, никой от наличните при нас лаптопи не може да се сравнява с S-IPS матрицата на Thinkpad R50.
Може би мнозина наши читатели са скептични към видео-производителността на лаптоп като IBM Thinkpad R50.
Както виждате на клиповете от демонстрационния ни Thinkpad R50, Radeon Mobility 9000 в комбинация с икономичния, но достатъчно мощен Pentium M, могат да подкарат доста сериозни игри като Far Cry, GTA San Andreas, NFS Underground, Call of Duty, Serious Sam, Doom III и мн. други.

Клонирахме картината от Thinkpad R50 на външен стандартен LCD монитор за да получим следният резултат:
Разликата е огромна в полза на Thinkpad R50 - картината му е много по-контрастна, както на дневна светлина, така и на тъмно.
Thinkpad R50 е сред лаптопите на IBM, които имат Active Protection System (APS). Това е датчик за ускорение (акселерометър), който паркира четящата глава на харддиска на безопасно място при падане, удар, вибрации на лаптопа. Едно много интересно приложение на този датчик, е управлението на игри, като принципа донякъде е сходен с този в конзолата Nindento Wii.

Тези и много други игри, управлявани от акселерометъра без проблем се инсталират на моделите с APS на IBM - Thinkpad T41/T42/T43/T60/X40/X41 Tablet/Z60/R50/R51. За съжаление, акселерометъра на Toshiba и HP не могат да управляват игри. Очаквайте статията ни как да инсталираме игра, управлявана от APS и откъде да се свалят тези игри.
Продължаваме да сравняваме Thinkpad R50 с всеки стойностен и скъп лаптоп, който е наличен в офиса ни.
На тези фотографии сравняваме Thinkpad R50 с качествената и скъпа графична мобилна станция HP Compaq nw8440 (FireGL V5100, Core 2 Duo T7300, 1400*1050 дисплей). Дисплея на графичният лаптоп от HP, колкото и скъпа TN+Film матрица да има, е много далече от качеството и цветопредаването на S-IPS.
 
Интересно фото-сравнение - Thinkpad R50 срещу прехваления (и има защо) Thinkpad T42p. Като показатели Thinkpad T42p има по-нова S-IPS матрица с по-висока резолюция - 1600*1200 срещу 1400*1050 за Thinkpad R50. Много ни се стори странно, но картината от Thinkpad R50 бе по-констрастна, наситена и с по-добри странични ъгли на видимост от тази на Thinkpad T42p. Снимките са от първата ни партида Thinkpad R50 и затова образът леко жълтее от амортизираните лампи. Третата ни партида е с отлични дисплеи с почти нови лампи. Всъщност след хардуерна калибрация на R50, картината става почти идеална и с максимално точно цветопредаване.

В заключение може да кажем, че това е оптималния офис и работен лаптоп - добрър избор за художници и дизайнери. Това е единствената достъпна машина, която може да замести настолен компютър с качествен дисплей за работа с цвят, гледане на филми, както и продължителна, продуктивна дейност, без умора на очите.
Цените и наличностите на нашите лаптопи може да видите в ценовата листа за лаптопи.

3 коментара:

Анонимен каза...

http://www.thinkwiki.org/wiki/Flexview#Flexview_.28IPS.29, на този адрес има на всеки IBM каква матрица има

кен каза...

Много полезен линк.
Ако някой може, нека даде такъв за съвременни лаптопи с качествени матрици IPS (FFS).

deyan dimitrov каза...

zdraveite!izklu4itelno sum vpe4atlen ot testovete,koito publikuvate na stari,no utvardeni i nadejdni laptopi.iskam da popitam bi li bilo vazmojno da publikuvate test sas Dell Latitude D610 i da mi dadete edno ekspertno i obektivno mnenie za predimstvata i nedostatucite na tozi model blagodarq vi predvaritelno.

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни