Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Lexmark E340 - идеалният принтер за домашна употреба и малък офис

Домашният офис
Принтерът е едно от най-важните периферни устройства не само във фирмата, малкият офис, но и във всяко семейство. Докато за една видеокарта например, повечето потребители четат форуми, спецификации, ревюта, допитват се до познати, изборът на принтер обикновено се
свежда до предпочитания към фирма-производител и дизайн на устройството. Принтерите стават все по-достъпни и функционални. Появиха се дори Wi-Fi принтери на Lexmark за нуждите на малка домашна или офис мрежа.

Видове принтери
Първото, на което трябва да обърне внимание домашният потребител е вида на принтера – лазерен или мастилено-струен.
Недостатъците на мастилено-струйният принтер за толкова многобройни, че основното му предимство – достъпен печат на цветни изображения се обезсмисля до голяма степен. Сред недостатъците са: голям разход на материали, необходимост от постоянна профилактика, за да не засъхнат дюзите, посредствен печат с неоригинални консумативи и много скъп печат при ползване на оригинални касети и качествена хартия. Конструкцията на голяма част от мастилените принтери е по-скоро за еднократно ползване, защото малцина купувачи биха си купили оригинални касети и мастила за смяна, които понякога достигат до 80% от цената на нов мастилено-струен принтер. Хипер-маркетите предлагат на привидно ниски цени много-функционални машини, включващи – принтер, скенер и софтуерен копир. Показателно за качествата на тези машини са многобройните обяви по форуми за продажба на много-функционални устройства с изхабени мастила или засъхнали дюзи на символични цени. Нашата препоръка е да не купувате такива устройства за печат на снимки или други цветни материали – за качествен и евтин цветен печат има многобройни фото-копирни центрове, работещи със скъпи машини с минимален разход на консумативи, цената и качеството на печат на които няма как да бъдат постигнати в домашни условия.
Всеки потребител, работил с мастилено-струен принтер поне една седмица, неизменно се замисля за покупката на лазерен монохромен принтер. Опита показва, че огромна част от напечатаните материали имат нужда единствено от черен цвят.
Предимствата на лазерния принтер са лесна поддръжка, евтин печат, липса на необходимост от профилактика, много по-голяма бързина, значително по-тиха работа. С лазерния принтер няма защо да се притеснявате от засъхване на дюзи, защото такива няма. Лазерният принтер с месеци може да не се използва и след това да секунди да бъде приведен в работещ режим, докато две седмици бездействие на мастилено-струйният принтер, довеждат до негодност запушените му дюзи и засъхнали пори на мастилниците.
Качеството на изображение на лазерният принтер също е на по-добро ниво от това на мастилните принтери.
Единственото предимство на мастилния принтер пред лазерния е възможността за цветен печат. Съществуват и цветни лазерни принтери, но цената им е непосилна за домашният бюджет.

Принцип на работа на лазерният принтер
Принципът на работа на лазерният принтер е както елементарен, така и гениален.

Ако трябва да опишем с едно изречение принципа на работа на лазерният принтер, то това е формиране на прототип на бъдещето изображение, пренасянето му на хартия и последващо трайно закрепване върху хартията.
Малко по подробно. Лазерното принтиране има 5 основни стъпки:
Зареждане на фото-барабана (drum на схемата). Фото-барабана е метален цилиндър, покрит с фото-полупроводник (материал, променящ ел. съпротивлението си при осветяване). Целта е да се зареди равномерно повърхността на въртящия се фото-барабан с отрицателен заряд. Първите модели лазерни принтери, използваха мощни електрически полета, които отделяха озонираха въздуха. Поради вредността от озониране на въздуха сега се използват контактни зарядни валове, които елиминират проблема с озона, но поради механичен контакт намалят износоустойчивостта на принтера.
Лазерно сканиране (laser + mirror, lenses на схемата). Преминаване на отрицателно заредения фото-барабан под лазерния лъч, който се фокусира от система от огледала и лещи. Под действие на лазера участъците, които са осветени стават електропроводими и заряда от тези участъци се отнема от металната основа на фото-барабана. По този начин върху повърхността на фото-барабана се оформя електростатичнен образ на бъдещото печатно изображение.
Нанасяне на тонера (toner на схемата). Тонерът е прах от магнитни частици и багрила в твърдо състояние. Отрицателно зареденият вал за подаване на тонер придава на тонера отрицателен заряд. Магнитен вал сваля тънък слой тонер от тонер и го придава към фото-барабана. Тъй като фото-барабана и тонера са отрицателно заредени, то само на местата сканирани от лазера (със свален зарад) се привлича тонер. Това изображение остава върху фото-барабана до момента на контакта с хартията.
Пренос на тонера. В мястото на контакт между хартията и фото-барабана, под хартията има положително зареден вал, който сваля отрицателно заредения тонер на повърхността на хартията. Това изображение е неустойчиво, тъй като се крепи единствено на електростатични сили.
Закрепяне на тонера върху хартията (fusion section на схемата). Закрепянето се дължи на нагряване и притискане. Така наречената “печка” (fusion section) се състои от два вала, които осигуряват физическия натиск. В горният вал има мощен нагревателен елемент (най-често халогенна лампа). Под действие на високата температура (180-202 градуса) смолите в тонера се разтапят и се свързват трайно към хартията. “Изпеченото” изображение от лазерното принтиране в последствие е много по-трайно към влага, мокрене и изтриване, за разлика от водните мастила на мастилните принтери.

Производители и история
Първият лазерен принтер EARS е конструиран през 1971-ва година от компанията XEROX.
Първата комерсиална реализация на лазерен принтер е моделът 3800 на компанията IBM, пуснат в производство през 1976-та година.
Първият модел за индивидуално ползване е принтерът XEROX Star 8010, пуснат през 1981-ва година. Този принтер е струвал умопомрачителните 17 000 долара.
Първият масово продаван принтер е пуснат на пазара през 1984-та година и това е HP LaserJet 8ppm. Това обаче не е разработка на Hewlett-Packard, а на японският гигант Canon, като само софтуера е на HP.
В момента основни производители на лазерни принтери са HP, Canon и Lexmark. По-малки производители на лазерни принтери са Epson, Xerox, Konica Minolta, Brother, Toshiba, OKI, Panasonic, Samsung. Трябва да отбележим интересната реализация на принципа, заложен в лазерните принтери, но осъществен чрез LED матрици, вместо лазерно осветяване. Такива принтери се произвеждат от OKI и Panasonic.

Lexmark
Американската компания Lexmark е сред главните производители на лазерни принтери в света. Щаб-квартирата на компанията се намира в Лексингтън, щата Кентъки, САЩ.
Ако се чудите, къде е изчезнал великият IBM сред производителите на лазерни принтери, то именно Lexmark е “лазерното” подразделение на “синият гигант”. През 1991-ва година инвестиционната компания Clayton & Dubilier Inc. закупува контролният пакет от IBM и основава Lexmark International. IBM не за първи път развива цяла една индустрия и после продава производството на друга компания. По-късно това става и с феноменалното подразделение за лаптопи, продадено на китайския Lenovo, след години тотално превъзходство на IBM Thinkpad над всички останали производители. IBM е технологичен лидер №1 в света и продава идеи, без да има нужда от производство.
Офиси на Lexmark има в Северна и Южна Америка, Азия, Африка и Европа. Служителите на компанията наброяват над 13 хиляди човека. Lexmark влиза в списъка Fortune 500 (500-те компании с най-голяма печалба), през 2005-та година оборотът на компанията е бил 5.22 млрд. долара.
Освен да произвежда под свое име техника, Lexmark разработва принтери и за DELL.

Lexmark E340
Моделът притежава типичен за Lexmark дизайн. Излъчването на външния вид е солидност, това е точно принтер, а не допълнение към офисните мебели. Пластмасата и въобще цялата конструкция са много здрави, може да се каже даже в прекомерна степен за стационарно устройство като лазерният принтер.
Характеристиките на модела са повече от впечатляващи – печат на повече от 30 страници в минута, 1200*1200dpi, собствен процесор (366Mhz), памет от 32MB (разширяваща се до 128MB).
С тези характеристики моделът няма как да бъде оприличен на домашен модел за малко натоварване. Това е приличен модел за малък офис, който обаче се справя повече от добре и за индивидуална употреба.
Изключително сме впечатлени от бързодействието на принтера. В сравнение с нашия офис принтер (HP LaserJet 1010), Lexmark E340 работи повече от двойно по-бързо.
За разлика от по-стари модели, принтерът включва от студено към работно състояние за секунди, без “архаичното” загряване на “печката”.
Като шумови показатели Lexmark E340 не е сред шампионите по тишина, но въпреки това е доста по-тих от бюджетните нискокачествени принтери.
Добро впечатление прави информационният LED дисплей с множество настройки и добре реализирана интуитивна навигация. Достъпни са много езици на менюто, сред които е и руският.
Може би най-важното за един принтер е качеството на печат. Предварително бяхме убедени (от многобройни ревюта в Интернет), че няма нищо по-добро от печата на HP и Canon. Действителността обаче е съвсем различна. Lexmark E340 изкара по-качествени разпечатки от повечето HP принтери, с които сме имали работа (а те никак не са малко).
Накрая за любителите на домашното зареждане на тонер. Lexmark винаги се пренебрегва на бедните пазари, не заради лошото си качество, а заради невъзможността за евтино домашно презареждане. Както и на останалите модели на Lexmark, E340 също има чип на тонера и е защитен от евтино презареждане. Самите чипове обаче са доста евтини и всеки по-умел потребител би могъл евтино да презареди тонер-касетата. От друга страна обаче има предостатъчно фирми, които ще ви извършат тази услуга с гарантирано качество и само за 40-45лв. Фото-барабана и другите компоненти са достатъчно качествени за много-кратно презареждане.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни