Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Нетбук или мини лаптоп? Intel Atom срещу Intel Pentium M. Обзор на DELL mini9, IBM ThinkPad X31, IBM ThinkPad X40 и Toshiba Portege R100

Силно зависимите от благоволението на INTEL, интернет сайтове за обзори тактично премълчават реалната производителност на Intel Atom процесорите, както и на производителността на Atom + i945 платформите в сравнение с други едноядрени решения на Intel.
Цел на нашия тест е да покажем реалната производителност на Intel Atom, съпоставен с по-старите и уж по-бавни Pentium M (Centrino процесорите).
Тестовите машини са:
- DELL Inspiron Mini 9 (9-инчов нетбук с Intel Atom 1600MHz Hyper Threading);
- IBM ThinkPad X40 (12-инчов мини-лаптоп с LV Pentium M 1400Mhz (Dothan 2MB) процесор);
- IBM Thinkpad X31 (12-инчов мини-лаптоп с Pentium M 1400Mhz (Banias 1MB) процесор);
- Toshiba Portege R100 (един от най-тънките и елегантни 12-инчови мини-лаптопи с ULV Pentium M (Banias 1MB) процесор).
Лаптопите са тествани с ОС - Windows XP Professional SP3.
Преди да преминем към тестовите резултати и анализът им, ще направим кратък обзор на мобилните машини.
DELL Inspiron Mini9 - за разлика от първообраза на нетбука от Asus, мобилното устройство на DELL е много красиво, елегантно, с отличен дисплей с висока резолюция (1024*600), на който няма нужда да скролирате постоянно страници и снимки. Клавиатурата е доста удобна, но явно не достига място за функционалните бутони.Батерията е доста издръжлива (над 3 часа), което е нормално за супер-икономичния ATOM. Модела има камера, което е задължителен атрибут на съвременния лаптоп/нетбук. Мини-машината няма хард-диск, а Solid State "HDD", което си има както предимства, така и недостатъци. Главен недостатък е малкия обем памет.
IBM ThinkPad X40 - чудесен микро-лаптоп, който е изключително лек, компактен и красив. Лаптопа не се усеща като тежест в ръката, но при допир се чувства солидността на магнезиево-титаниевите компоненти. Клавиатурата е много приятна за боравене. Наличен е революционния за времето си Active Protection System - датчик за движение и ускорение, изключващ хард-диска по време на падане и елиминиращ възможността за повреда на данните. Процесора е с намален волтаж (Low Voltage), но въпреки това е солиден Dothan с 2MB кеш. В съчетание с изключително икономичната вградена видеокарта на Intel (GMA 900), лаптопа е икономичен и същевременно високо-производителен. С нормална батерия изкарва около 2 часа работа.
IBM ThinkPad X31 - много материали сме описали в нашия сайт за този модел. Това е и личния ми избор за лаптоп. Пристрастен съм към Х31 и няма да коментирам сега всичките му достойнства - резултатите от тестовете ще ви покажат на какво е способна на тази изключителна машина дори и сред такива сериозни конкуренти.
Toshiba Portege R100 - изумително тънък лаптоп, който поразява всеки очевидец. Много стил, елегантност и същевременно солидно изпълнение (метален корпус). Перфектна клавиатура, отличен тач-пад. Странна видео-система, демонстрираща изненадващо високи резултати. Тествали сме лаптоп с 900Mhz ULV Pentium M, но ниската честота с нищо не възпрепятства комфортната работа с тази симпатична машина. Много приключения имахме в нашата лаборатория докато инсталираме ОС на лаптопа, но усилията си струваха - добър дисплей, фантастичен дизайн, бърз процесор и отлична видео-система.
Започваме анализа на производителността в тест на видеосистемите:
Изненадваща победа на Toshiba Portege R100 със своя никому неизвестен Trident Cyber XP не остава шанс на останалите претенденти за игрови приложения. Видео-производителността на Toshiba R100 е предостатъчна за много от старите игри.
Все пак да отбележим, че освен DX приложения, видео-системата обработва и OpenGL графика. За тримерно моделиране (въпреки скромните резултати), пълноценната видеокарта на ATI в IBM ThinkPad X31 е недостижима за останалите мобилни устройства.
Видеосистемата се използва за декодиране на DVD и в последно време и на HD филми. Открай време скромните откъм 3D възможности видео-системи на Intel се справят отлично с декодиране даже на HD (1080p). В теста с FullHD (Samsung Demo), DELL Mini (GMA950) и IBM X40 (GMA900) се справят повече от отлично.
На пръв поглед битката за процесорната победа е оспорвана - пъргавия Atom с HT уж се противопоставя успешно на Centrino "батковците". Но това е само на пръв поглед - Dothan ядрото, а дори и 1400MHz-вия Banias, отчайващо доминират над Atom. Привидната равнопоставеност в някои тестове се дължи основно на по-новата система и памет на Atom платформата. Pentium M отново показва, че е най-доброто едноядрено решение за всички времена, да не забравяме и 2.2Ghz-вите Pentium M, които поставят на колене повечето двуядрени процесори от нисък, а даже и среден клас. Разбираемо е изоставянето на 900-мегахерцовия Pentium M на Toshiba, който въпреки скромната си честота показва завидни резултати. Показателен за мощта на Pentium M над Atom HT е PCMark 2002, който няма "платената оптимизация" за по-нови процесори и показва много реална производителност за процесори с едно ядро.
В реални приложения, Atom стои доста по-добре от чисто синтетичните тестове, но все пак изостава.
Накрая на нашата статия ви показваме пълната таблица с резултатите от тестовете:
Сами можете да си направите изводите, а нашите са:
- Intel Atom е все още прекалено "зелен" за да се мери с "врелите и кипели" Centrino процесори;
- Безспорен победител в нашия обзор е IBM ThinkPad X31 (моя лаптоп), който победи в 13 от 30 теста. Малко по-назад с 9 победи е новака DELL mini9, но реално вечно "втория" IBM ThinkPad X40 показва по-добра производителност, но е засенчен с минимална преднина или от IBM X31, или от DELL mini9. На последно място по брой победи е Toshiba Portege R100, но реално това е най-интересния лаптоп в нашия обзор.

3 коментара:

Анонимен каза...

Ами явно не сте тествали Asus 1000H и негови модификации или платформа с процесор N450, та затова пробутвате такива манипулирани резултати. Колкото за красотата на IBM може да се спори, на мен ми приличат на бонбониери отпреди 10 години, отколкото на лаптопи. Процесора Атом е разработен за Windows Vista и наистина показва на какво е способен под Vista и Windows7. В синтетични тестове и грубо натоварване се представя изключително добре за едноядрен процесор, в мултитаск режим при реални тестове с приложения изобщо не може да се усети, че не е с две ядра, така, че е добре да се чуват и други мнения. Аз използвам Asus за да всичко, за програмиране, отдалечен съпорт, разработка на сайтове, видеообработка и развлечение и нямам проблеми Windows XP издържа не повече от месец и после минах на Vista и Windows7 та видях каква е ползата от тази играчка. Оставям темата отворена за коментар.

кен каза...

След като си такъв "специалист", публикувай резултати от тестови и тогава обвинявай в манипулации. В момента в сайта имаме тестове на значително по-мощни Centrino лаптопи, като разликата с кръстоската на калкулатор и телефон (нетбук) е повече от огромна!
Общи приказки от "анонимни" коментатори има доста.
"Процесора Атом е разработен за Windows Vista и наистина показва на какво е способен под Vista и Windows7."
След такова повече от наивно изказване - не виждам как темата може да бъде "отворена за коментар".
Смелчаците с ATOM-четата могат за заповядат в офиса ни при следният облог:
Cenrino срещу ATOM. Загубилата битката машина остава при победителя!

Asus 1000H е доста посредствен модел нетбук, който значително отстъпва на моделите от DELL и HP. Уважение сред нетбуците засега единствено заслужават екзотичните представители с NVidia видеокарти (ION).

Unknown каза...

Пълни глупотевици - Atom N450 .... Я кажете каква е разликата на Atom N450 спрямо Atom N280....
Точно никаква - някво видео дето било в процесора, ама виждате ли така икономисваме 3 вата ( а някой проверявал ли е колко гълта монитора ) - това ми напомня на ония дето решил да си намалява теглото като взел и си изрязал ноктите...
Да се замислим ... каква разлика още има ... а да да не забравя 64 битов процесор може би ... ама той не дава производителност - само позволява повече RAM памет, а те тези нито калкулатори, нито телефони в най добрия случай ги "раздават" в 2 гига рамец.... За какво ли им е тази 64 битова архитектура ...... А сетих се - ЗА ЛОВЕНЕ НА ШАРАНИ
Преди време прияте ми препоръча "жесток" Филм. Оказа се пълна буза - идеше ми да го убия. А той после ми отвърна: " Да няма да съм единственният прецакън дето ще е гледал тоя тъпизъм"....
Та хора който каквото си купи си е на негова отговорност, а на ония с ATOM-а само ще питам: ти серията на IBM някога даже на витрина виждал ли си я ???

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни