Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Имиджов лаптоп срещу работна станция. DELL XPS M1330 срещу HP Compaq 6910p

Както при телефоните, така и при лаптопите купувачът е изправен пред тежкия избор между надеждна бизнес машина или имиджова техника с много екстри и отличен дизайн.
В този обзор в качеството на имиджов апарат е избран красивия DELL XPS M1330 с алуминиево покритие, отделна видеокарта с HDMI, мощен процесор. Бизнес-лаптопът е HP Compaq nc6910p с нетипична за такъв лаптоп отделна видеокарта Radeon X2300.
Първи впечатления:
- като размер и двата лаптопа са доста сходни, но като тежест солидното магнезиево шаси на nc6910p прави машината на HP по-солидна;
- първоначално XPS M1330 изглежда несравнимо по-красив, за разлика от малко баналния дизайн на HP Compaq, непроменен от 2004-та година насам (HP Compaq nc6120/6220/6230/6125);
- клавиатурите и тач-падите на двата лаптопа са сходни и със средни качества (несравними с отличните ThinkPad и Tecra клавиатури). Джойстика на HP Compaq е малко "сух", но доста отзивчив. При DELL XPS джойстик отсъства;
- XPS M1330 има доста "глезотии" - дистанционно управление, камера, HDMI. HP Compaq като сериозна корпоративна работна станция, разбираемо няма такива "цивилни" екстри, наличен е само пръстовия скенер и четец за множество карти памет;
- HP Compaq nc6910p е с матов дисплей, докато XPS M1330 е с гланцов дисплей с LED осветяване. Картината на XPS е по-сочна, но при продължителна работа очите се измарят повече (отблясъците серизно натоварват зрението, дори и без да се осъзнава). При nc6910 картината е по-бледа, но значително по-комфортна за продължителна работа. Вижте снимката, на която ясно си личат отблясъците на екрана на DELL XPS M1330:
- звуковата система е традиционна за двата производителя - отличен звук от HP Compaq, много близък до този на Pavilion-серията с Altec Lansing, и средно качество от DELL XPS;
- И двата лаптопа са снабдени с изключително мощен хардуер, който ще стестваме по-долу. Мощни процесори (Intel Core2Duo T8100 и Т7300) и самостоятелни видеосистеми с DX10 и хардуерно ускорение на HDTV (GeForce 8400GS, Radeon X2300). XPS серията е предназначена за мултимедия и игри, докато HP Compaq е предпочитания бизнес-лаптоп заради мощния хардуер и надеждната работа.
От тестовата таблица се вижда, че като процесорна мощ двата лаптопа са почти равностойни, а като видеопроизводителност Radeon X2300 отстъпва с малко. На HP Compaq nc6910p повече би прилягала видеокарта FireGL или Quadro NVS, от друга страна обаче такива карти се използват от "Mobile Workstation" на HP, като цените за такива машини са значително по-високи.
Лично мнение: бих избрал без никакво замисляне мощния и здрав HP Compaq nc6910p, най-вече заради матовия дисплей и изчистения бизнес-дизайн. За подарък на приятелка, атрактивния DELL XPS M1330 няма аналог, въпреки че да се ползва толкова мощна машина за пасианси и SIMS е все едно да ползваш Ferrari като автомобил за картинг.
Важен аргумент в полза на HP Compaq 6910p е наличието на драйвери за Windows XP, с каквато система са проведени тестовете в тази статия. XPS M1330 бе тестван под Windows 7 - чудесния заместител на недоразумението Vista.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни