Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Ретро-тест - съвременни PCI-E видеокарти на DELL Optiplex GX280

Нашия сайт покрай наличието на актуална нова техника временно бе изоставил надеждните стари машинки. В този обзор обаче ще се върнем към една "ретро"-машина от 2004-та година. Пред нас е един изключително масов и популярен корпоративен модел от DELL - Optiplex GX280.
Поставил съм "ретро" в кавички, тъй като този модел е актуален и в наши дни - LGA775 платформа, DDR2 памет, PCI-E слот, SATA периферия.
Какво всъщност е необходимо на масовия потребител - едва ли двуядрен процесор, 4GB DDR2 1066Mhz? Машината от днешния тест може да удовлетвори потребностите на почти всеки, с изключение на дизайнери, инженери (истински). От друга страна Intel Pentium 4 HT е съвместим с всеки софтуер, за разлика от много от последните платформи и е предпочитан за диагностика, видео-обработка, наблюдение и запис. Тази междинна платформа може да приеме както по-стар хардуер, така и почти всеки нов. Изключително предимство на GX280 е че има драйвери за Windows XP - ненадминатата все още ОС на Microsoft.
Kакво не достига на по-старата машинка за да бъде актуална в наши дни? Разбира се - видеокартата и пригодността и да се справи с най-новите игри. GX280 за огромно наше удоволствие има наличен PCI-E слот, което ни позволява да експерементираме с видео-карти от различни поколения.
Въпреки наличието на множество видеокарти в нашата тестова лаборатория, решихме да се ограничим с великата някога (а защо не и в наши дни) ATI Radeon 1950GT, масовата някога Radeon 1650Pro, по-късно излязлата и доста нашумяла Radeon 2600XT с DX10, както и нещо по-съвременно от NVidia - GeForce 9600GSO. DELL GX280 без проблеми прие всичките тествани видеокарти и отлично се справи със захранването на Radeon 1950GT и GeForce 9600GSO, които са с отделен захранващ куплунг.Започваме описанието на видео-картите с ATI Radeon 1950GT с 512МB DDR3 (256-bit). Не мога да скрия личните си симпатии към тази видео-карта. Това бе първата ми по-скъпа и мощна видеокарта, която в близкото минало бе хит на пазара и мечта за множество геймъри. С тази видеокарта за първи път видях красотата на новите игри - Bioshock, Lost Planet, Seroius Sam II. По-късно замених тази карта с Radeon 3850, но кой знае каква разлика не открих. Производителя на тестваната карта е PowerColor - златния партньор на ATI. Много качествена изработка, добри спойки (за разлика от производители като Galaxy, MagicPrism), добър и тих охладител.
Видео-карта от поколението на Radeon 1950GT е ATI Radeon 1650Pro - масова видеокарта в близкото минало, но с доста по-скромни възможности от 1950GT/Pro. Паметта е DDR2 и това доста ограничава виде-картата, която във варианта 1650XT DDR3 демонстрира много добри резултати. Изработката на тестваната видео-карта е уникална, което е нормално за реномиран производител като GeCube - мощен турбинен охладител, обдухващ изцяло медния радиатор.
Още един шедьовър на GeCube е ATI Radeon 2600XT. Това е видеокарта, която доста нашумя с показателите си за времето - бе сред първите с пълноценен DX10, хардуерно ускорение на HD. По-късната серия на ATI - Radeon 3650 с нищо не подобри производителността спрямо 2600XT - дори напротив. Сред конкуренцията от NVidia чак значително по-късните GeForce 8600 успяха да достигнат производителността на 2600XT. Виждате от снимката, че GeCube, за разлика от почти всички останали производители е снабдил своята 2600XT с куплунг за CrossFire. Може би много от читателите скептично ще се изкажат, че това е безсмислено, но от нашите тестове с две такива видеокарти се оказва, че производителността скача драстично (от 40% до 110%).
Пред нас е нещо по-ново и актуално пред 2009-та година - NVidia GeForce 9600GSO от Gainward (златен партьор на NVidia). За разлика от пълноценна 9600GT, GSO варианта е с 64-бита по-малко (192, вместо 256). Специално в нашата тестова карта това се компенсира от 768MB DDR3 памет с много добри показатели, както и завишената честота на ядрото. Изработката е много добра, охладителя изключително ефективен, макар и малко шумен.
Започваме тестовете:
В игровите тестове безспорен победител е NVidia GeForce 9600GSO, което не ни изненадва, предвид доста съвремената архитектура. С изключение на 3DMark2003, Radeon 1950GT показва много близки резултати до тези на 9600GSO. Изненадващо добре се представя ATI 2600XT, която почти повтаря стойностите на 256-битовата 1950GT. 1650Pro изостава отчайващо във всички игрови синтетични тестове - бавната памет спъва иначе доброто ядро.
В разширената тестова таблица са включени и резултатите от OpenGL графичния пакет - SPEC ViewPerf. Виждаме, че реална разлика между 1950 и 1650 ядрата няма. С голяма преднина обаче се откъсват 2600ХТ и 9600GSO. 2600ХТ бележи пробив в OpenGL приложенията, където NVidia господстваха убедително години наред. По-старата 2600XT демонстрира предимство в много от графичните тестове спрямо 9600GSO.
Наш избор за видеокарта за DELL GX280 e Radeon 1950GT, но като цяло победител е Radeon 2600XT. Решихме да не конфигурираме тази машина с 2600XT поради голямата консумация на видеокартата и липсата на външен куплунг за захранване, което не е много "здравословно" за по-старата версия на PCI-E.
Няколко думи и за DELL GX280 - изненадващо тиха и надеждна машина - топлинни тръби на охладителя за процесора, удобен достъп до дънната платка, добра изолация от прах, съвместимост с всякакви типове памети и различни поколения видеокарти.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни