Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Анализ на пазара на употребявана компютърна техника - ЮЛИ 2009г.

Пазарът на компютърна техника в България е сравнително малък и неапетитен за големите фирми - HP, DELL, Lenovo, Toshiba.
От една страна населението е сред малобройните в Европа, от друга страна ние сме най-бедната и съответно неплатежоспособна бяла държава.
Българския потребител е неопитен и зле защитен от законовата уредба - предлагат му се техника и поддръжка от най-ниско
ниво. Черния внос на ниско-качествена нова техника, лош сервиз, некомпетентен консултиращ персонал в големите търговски вериги - всичко това не позволява разрастване на пазара на нова компютърна техника.
Сделките с корпоративни клиенти - фирми, чуждестранни представителства, банки, университети и държавна администрация са съпроводени с липса на предвидимост и масова корупция.

Българските фирми не могат да се наложат на регионалния пазар като големи дистрибутори или сервизна подръжка, въпреки твърденията, че България има традиции в тази област.
Главен фактор за развитие на пазара на компютърна техника е и образованието, обучението на качествени специалисти и персонал. Българското образование обаче е в кома - морална, институционална, персонална и научна. Фиктивното образование, корупцията и демотивацията на българските младежи свеждат до нулеви равнища наличието на качествени специалисти.
При тези условия България е крайно непривлекателен пазар за всички големи компютърни компании, но е добра врата към Европа за контрабанден, черен внос на нискокачествена техника и фалшива стока.

Учейки се от опита и грешките си, все повече български потребители се обръщат към употребявана американска или европейска компютърна техника втора ръка или ремаркетирани нови модели. Все повече потребители осъзнават, че качествените продукти на IBM, DELL, HP, Toshiba, EIZO, NEC са за предпочитане пред съмнителните нови продукти в големите търговски вериги. Марковите стоки, идващи от пазари с изключително строг качествен контрол или машини от корпоративни клиенти са много по-надеждни и стабилно работещи от новата техника второ и трето качество, без реална сервизна подръжка.
Доволни клиенти стават "консултанти" на приятели, роднини и препоръчват техника втора ръка от утвърден търговец.
Тенденцията за закупуване на качествена употребявана техника се засилва и от икономическата криза. Дори и в богата Америка и Европа качествената употребявана техника все повече се цени като добра възможност за икономия.
От друга страна развитието на компютърната техника през последните 3-4 години не донесе нищо кардинално ново - двуядрените процесори си остават еднакви по архитектура, DDR2 паметта е едноличен лидер по продажби, SATA интерфейса никой няма намерение да заменя с нещо по-актуално, Hyper Threading отново е на мода. Единствените сериозни изменения и бързо развитие е при видео-картите. Но те лесно се подменят и даже супер-актуални видео-карти могат да бъдат инсталирани на машини от преди 4-ри години. Разбира се това не важи за лаптопите, но от друга страна там все още властват Intel графичните чипове, където развитието е доста тромаво. След фиаското на някои мобилни серии на NVIdia в лаптопите, много от фирмите спряха да вграждат толкова ентусиазирано мощна графика в мобилни машини или се презастраховаха със сменяеми на слот графични платки.

Да се върнем обаче на българския пазар на употребявана техника. Хаотичния някога пазар, оформен от гастролиращи закупвачи на автомобили, хладилници, касетофони и лаптопи се пренареди от трима основни вносители с редовни доставки и осигурен сервиз. Всеки от тези вносители има своя стратегия за дистрибуция, продажба, работа с дилъри и крайни клиенти. Условно ще означим вносителите с А, B и C:

- вносител А залага на 12-месечна гаранция, солиден сервиз (опитен персонал с дълго-годишен опит и добро заплащане). Предлага голям асортимент от техника, включително нова и ремаркетирана. Продажбата на крайни клиенти не е приоритетна, за разлика от развитата мрежа от дилъри. Дилърите се сегментират преференциално на база продажби, коректност в плащанията, опит и компетентност. Цените на вносител А са сравнително високи, но те са базирани на богат асортимент, редовни доставки, изключителен сервиз и голяма гаранция;

- вносител В залага на бързи продажби с малка надценка и едва 3 до 6-месечна гаранция. Предлага се по-беден асортимент, но на много атрактивни цени. Наличен е и внос на уникални машини последно поколение, но в малки количества. Стратегията на вносител В е агресивно завземане на пазара, разширяване на дистрибуторската мрежа, привличане на качествени специалисти за сервиз и поддръжка. Вносител В внимателно подбира своите дилъри, като избягва некоректни и некомпетентни търговци;

- вносител С залага на по-некачествени (външен вид) доставки, ниски цени и икономия от сервиз. Предлагат се основно компютри, работни станции и сървъри. Стремглаво развиващия се пазар на употребявани лаптопи не е приоритетен за вносител С. Дилърската мрежа не е сегментирана и е доста хаотична. Снабдяването на търговците с качестена стока се крепи на персонални познанства във фирмата на вносител С. Гаранционното обслужване е на ниско до средно ниво.

Може да се споменат и опити на някои замогнали се търговци сами да внасят контейнери с употребявани компютри, лаптопи и друга техника. Много от тези опити завършват трагично без сервиз, качествен персонал и търговска коректност.

Търговците са посредниците между вносител и краен клиент. Кризата действа оздравяващо на некачествените търговци и те започват да се оттеглят от пазара, насочвайки се към по-обичайни за тях дейности - продажба на крадени телефони, на земеделска продукция, автомонтажни дейности и др.

Все повече се ценят коректните и компетентните търговци, които разширавят дейността си, винаги имат богат асортимент, справят се с гаранционните си задължения в рамките на няколко дни.

Оттеглящи се от пазара търговци без перспектива разпродават на безценица компютърна техника, знаейки че не поемат гаранционни задължения. Те рядко се сдобиват с качествена стока, да не говорим за богат асортимент. Самите вносители ги избягват, защото подбивайки цените - правят бизнеса нерентабилен.

Как може да познаете добрия търговец?:

1) Погледнете сайта му - той ще ви покаже компетентността на търговеца, неговите възможности за развитие и перспектива за коректни отношения, сервиз и снабдяване с други артикули;

2) Отидете на място в офиса или магазина му, ако няма такива - вероятността да е интернет-измамник никак не е малка. В търговския му обект може да видите доколко богат е асортимента му - по-голям асортимент, по-добър търговец, с повече познания, по-добри връзки с вносители, възможност за замяна, ъпгрейт, последващи отстъпки. Търговец с асортимент от 3-4 модела лаптопи, 2 монитора и съмнителни застояли компютри едва ли ще се задържи на пазара повече от месец-два в условията на жестока конкуренция и икономическа криза;

3) Разпитайте търговеца за стоката му, поискайте съвет, кажете му за какво ще ползвате техниката, с какъв бюджет разполагате. Компетентния търговец за секунди ще разбере от какво имате нужда и ще ви предложи машина за вас, а не такава от която иска да се оттърве. Всеки качествен търговец цени клиента и потребностите му - защото пазара е специфичен и се печели не с цени, а с качество, лично впечатление и препоръки;

4) Прочетете мненията в Интернет - форуми и сайтове, за търговеца, с който желаете да осъществите контакт. Форумното общество е много чувствително към фалшивите търговци и ги развенчава максимално бързо.

Клиентите все повече ценят търговеца- консултант, който знае какво продава, внимателно си подбира стоката, тества я и не я пуска за продажба преди да е 100% че всичко е изрядно. Добрия търговец има много добри позиции при своите вносители и не пробутва дефектна стока, а я сменя веднага с качествена. Вашия компютърен консултант и търговец е като личния ви лекар - често целия дом се върти около стабилността на компютърната техника, разговорите по Skype, интернет-контактите, бизнеса, поддържан по електронен път, видео-наблюдение, любими игри, музика, филми, дистанционна работа. Добрия търговец може да ви препоръча и достави техника която да ви пести нерви, да предпази зрението ви (с качествен S-IPS монитор за безпроблемна много часова работа например). Компетентния търговец има опит и може да ви консултира по телефона. Изборът на компютърен търговец и консултант наистина много прилича на този с личния лекар - малцина лични лекари са компетентни и мислещи за човека, а не за парите му.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни