Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Сравнение на DELL Studio XPS 1640, DELL Studio 1737 и HP Pavilion dv9000

Подложих на тест три близки по размер и спецификации, високо технологични преносими компютри, създадени за бизнес и домашни потребители.
Целта на обзора е да се преценят реално плюсовете и минусите на тези страхотни мултимедиини ноутбуци, за това нека обърнем внимание първо на хардуерните
им възможности.
За серията XPS на Dell може много да се изговори, но днес ще се фокусираме върху хибридния модел DELL Studio XPS 1640, който ще сравним със Dell Studio 1737 и HP Pavilion DV9000. Верни на себеси, DELL използват в своята хай-енд серия последни технологии, комбинирани с широкоекранен дисплей, с който изживяването пред такава машина наистина може да се усети. HP от своя страна, също може да се похвали с добър дисплей и стабилна история в мултимедиините лаптопи.
Нека разгледаме по-подробно Dell Studio XPS 1640. Тази хибридна серия е комбинация от други две: XPS и Studio, първата е небезизвестната гейм серия XPS, а втората Studio – мултимедиина преносима платформа. Първото нещо, което прави впечатление е стилният външен вид, който е взет от серията Studio. Красивият екран поддържа най-висока резолюция в своя клас а именно Full HD, 1920 на 1080 пиксела. Това е първият 16” преносим компютър, поддържащ Full HD резолюция, което е благодарение на неговият LED дисплей от последно поколение, правещ цветовете да изглеждат толкова реално, че да се почустваш част от пейзажа. Но какво би бил толкова добър екран без стабилна хардуерна поддръжка, която да покаже пълните му възможности? Мощният Intel C2D на 2.24 GHz в комбинация с една от най-добрите видео карти за мобилни компютри в момента - ATI Mobility Radeon HD3670 512MB DDR3 и DDR3 тип памет (която може да разширите до 8GB) работеща на Dual Channel прави Dell Studio XPS 1640 труден за побеждаване, от който и да е конкурент в този клас. Освен мощния хардуер, DELL не спестява и екстри като Blu-ray Rom, TV tuner, голям хард диск (вариращ между 300GB – 500GB), високоскоростен Wi-Fi адаптер, FireWire и HDMI порт за директно включване към по-голям екран. Като цяло, тази серия на Dell е за по-капризни потребители, които освен хубав дизайн очакват и голяма прозиводителност, съчетана с екстри. Голям плюс е и теглото на лаптопа, което е около 3кг, а конкуренцията в този клас се движи около 3.5кг – 3.9кг.
Толкова за Dell Studio XPS 1640, нека сега погледнем неговият събрат - Studio 1737. Близък по хардуер и визия, този преносим компютър е сочен, като заместител на домашното PC. Със своя 17” екран, но с по-ниска резолюция – 1440х900. На външен вид дизайнът е бизнес ориентиран и не липсват екстри, като уеб камера с висока резолюция, Fingerprint скенер, Blu-Ray Rom, HDMI изход. Това, което много хора харесват в този модел е големият тъчпад с удобни бутони (лично аз предпочитам винаги да позлвам мишка). Процесорът е пак Intel C2D Penryn на 2.24 GHz с 3MB кеш, а видео картата е ATI Mobility Radeon HD3650 на 256MB DDR3. Тя е една идея по-слаба от тази на „хибрида” XPS Studio и това се усеща в хардуерните тестове по-долу. Бих казъл, че при игри и филми няма да има голяма разлика, понеже и самата резолюция на екрана е по-малка. RAM паметта при този модел е DDR3, също работеща на Dual Channel и учудващо има по-малко забавяне от тази на Studio XPS-a. Основната задача на тази машина е да служи, както на бизнес потребителите, така и на такива, които искат да имат широкоекранен лаптоп за мултимедия и гейминг, а добрата цена на този ноутбук е един от главните плюсове.
Третият лаптоп, който подлагаме на тест днес е HP Pavilion DV9000. В предишни публикации показахме как се справя с Crysis и обработване на 3D графики, както и какви са основните проблеми с него. Това разбирасе не пречи да го подложим на тест още веднъж и да го сравним с Dell Studio XPS 1640 и Dell Studio 1737. От таблицата с хардуерните спецификации съдим, че тази машина е чуствително по-слаба от Dell-овете. Екранът е 17”, а матрицата му поддържа резолюция от 1440 на 900 пиксела, наложила се като стандарт в този клас. Като минус ще отбележа, че и при трите модела екраните са с лъскава повърхност, която отразяват околната светлина. Лично аз предпочитам матовите екрани, но в последно време, тенденцията при топ производителите е на страната на лъскавите. По мое мнение, дизайнът е доста по-слаб от този на Dell, но това не е свързано по никакъв начин с производителността на машината. „Под капака” HP DV9000, разполага с INTEL Pentium Dual Core T2390 1.8 GHz, DDR2 работеща на Dual Channel и мобилната GeForce 8600M GS. Такава конфигурация сама по себеси не отстъпва на нито един настолен гейм компютър и е достатъчно добра да подкара новите игри на прилична резолюция и 3D детайли. Нека не задълбавам в излишни подробности и да погледнем към хардуерните тестове:
Очаквано, ноутбукът Dell Studio XPS 1640 с най-мощна конфигурация заема 1-во място в тестовете на 3D Mark 2005 и 3D Mark 2006. Влияние оказват най-вече мощните видео карта и процесор, които са последен модел в класа за преносими компютри. Другият Dell - Studio 1737, не е много по-назад от събрата си, тъй-като е със сходни хардуерни възможностти. Представителят на HP – Pavilion DV9000 заема последно място в нашите тестове заради по-слабата си конфигурация.
При тестовете на паметта, несъменно новото поколение DDR3 надделява над вече бавно отминаващата DDR2, заради по-високата си работна честота. При четенето и забавянето на паметта, DDR3 показва доста добри резултати и при спиране на кеширането на хард диска под Windows ( намаляване на размера на pst файла до минимум), може да се забележи подобрение при игране на игри.
В заключение ще кажа, че и трите машини напълно изпълняват задачата си за която са създадени а именно – преносими платформи за гейминг и мултимедия. За да прецените, кой от трите лаптопа да изберете трябва да си отговорите на въпроса, колко години искате да не го сменяте. Разбирасе победител в този тест е Dell Studio XPS 1640, защото притежава хардуер от последно поколение. Една от главните причини да притежавате тази машина е LED екрана с Full HD резолюция, защото не много от топ поризводителите могат да се похвалят с такива постижения. За HP Pavilion DV9000 ще кажа, че е достатъчно добър да замести домашното PC и в същото време да притежавате преносим компютър с големи възможностти. Има и описани недостатъци, но разбирасе всеки зле поддържан лаптоп рано или късно започва да дава проблеми. За това, поддържайте своите преносими компютри, както сме описали в предишни статии за да ви служат по-дълго.

Статията е написана от читател на Retro-PC-Mania, на база тестови резултати, снети в нашия офис.

1 коментар:

Studio4ever каза...

Дел-овете така са ми легнали на сърцето, че не искам да се разделям с тях.
Статията ми хареса, но забелязах две недоглеждания:
1) Dell Studio XPS 1640 е със съотношение на екрана 16:9
2) Dell Studio 1737 за съжаление е екипиран с Mobility Radeon 3650 с DDR2 памет - и оттам осезаемо по-ниските 3Д резултати спрямо горния: ftp://ftp.dell.com/Manuals/all-products/esuprt_laptop/esuprt_studio_laptop/studio-1737_setup%20guide_en-us.pdf на стр. 60.
Когато аз си купувах, някои нашенски търговци го бяха обявили с DDR3 видеопамет и се наложи да тествам на място с GPU-Z, но толкова ми хареса, че го грабнах независимо от този факт.

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни