Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Гейм-лаптоп за малко пари - HP Pavilion dv4000 или Toshiba Tecra S4. ATI Radeon X700 или NVidia GeForce 6600.


Възможно ли е по време на икономическа криза и стагнация на пазара да се сдобием с лаптоп, подходящ за игри?
В този обзор ще дадем отговор на този въпрос като подложим на тест ремаркетирана машина от HP, модела Pavilion dv4000 и лаптоп втора употреба - Toshiba Tecra S2.
Двата лаптопа са с Pentium M процесори, които се представят доста добре в игри и малко отстъпват на двуядрените процесори от нисък клас. Процесора на Pavilion dv4000 е актуален и в наши дни с неговота мощ и честота от 2GHz.
HP Pavilion съдържа видеосистема на базата на ATI Radeon X700 - много мощен видеочип с 128МВ и 128-битова шина. Единствения недостатък са "шейдърите" само втора версия.
Очаквахме NVidia 6600 от Tecra S2 да победи Radeon X700, пoради малко по-актуалната архитектура. На практика това не стана - по-долу вижте резултатите от тестовете:
Виждаме значително предимство на Radeon X700, който дори и в нови тестове е способен с лекота да се разправи с по-новия GeForce 6600, въпреки неговите "шейдъри" от трето поколение.
Нека обаче споменем, че процесора на HP Pavilion dv4000 с огромната си честота развива пълния потенциал на Radeon X700, докато NVidia е принуден да работи с по-слаб процесор и незнайно защо само с 64МВ памет.
Заключение. И двата лаптопа, могат да подкарат голяма част от съвременните игри. Предимството на Radeon X700 пред NVidia GeForce 6600 е осезаемо, но реално в игри ще бъде по-малко забележимо, особено в OpenGL. На страната на HP Pavilion е широкия екран с по-добра резолюция, озвучението Altec Lansing, като цяло по-съвременния дизайн и комплектация. Toshiba Tecra S4 е по-скоро бизнес-лаптоп, снабден с мощна видеокарта.

1 коментар:

Анонимен каза...

Все пак X700 е с DDR3 памет и повече vert.pipes(6)и Rast.Oper.(8)

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни