Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Гейм-лаптоп DELL XPS M1730 със SLI 8800GTX срещу AMD PHENOM II X4 940 и CROSSFIRE 2*ATI RADEON HD4830

Поставихме си за цел да сравним възможно най-мощния откъм видео-система и процесор лаптоп с настолна машина, сглобена с органичен бюджет.
Много време ни отне да намерим подходящ игрови лаптоп. Нашия предишен любимец – HDX9000 “Dragon” е прекалено
"слаб" за сравнение с видео-картата на средна съвременна конфигурация.
Спряхме се на DELL XPS M1730 с невероятните две видеокарти NVIDIA GeForce 8800GTX в SLI! Истинско безумие за лаптоп. Процесора е Core2Duo T7700, 2.4GHz, 4MB – солидна производителност. За съжаление не можахме да открием DELL XPS с най-мощния Q9700 процесор.
Преди да видим този прозорец не вярвахме, че в лаптопа съжителстват две 256-битови видеокарти в SLI режим:
За да бъде захранен този огромен лаптоп, DELL са осигурили огромен адаптер (който по необясними причини е аналогичен на този за HP Pavilion HDX9000). Топлината отделяна от работещия M1730 е стряскаща – работния плот имахме чувството, че всеки момент ще се стопи.
Дизайна на XPS е доста “набит” – излъчва мощ и солидност, същевременно е много ефектен с преливащите си светове (цвета на които се променя от BIOS). Всичко свети като в дискотека – от “страшния” капак на лаптопа, през тъчпада, колонките, които в червено са като реактивни нагорещени турбини, та чак до алуминиевата клавиатура. Има наличен доста интересен дисплей на клавиатурата, показващ час/дата, натоварване на процесора и др. данни.Очаквахме доста шум от вентилаторите на М1730 и “пищене” на мощния адаптор – нищо подобно, мощната машина работи изключително безшумно.
Дисплея е с огромна резолюция (1920 пиксела) и много добра яркост. За съжаление матрицата е стандартна TN+Film, а толкова се надявахме да е S-IPS, предвид фантастичната цена на лаптопа.
При избирането на настолен конкурент изненадващо и за нас самите не спазихме плана за закупуване на Quad Core Q9400. Нямаше как да не насочим вниманието си към възродения AMD и “феноменалния” Phenom II. Избрахме AMD Phenom II 940 Black Edition 3.00GHz. Няма да се спираме в тази статия на “клокерските” възможности на отключения процесор – това ще стане в друга статия. Ще издадем предварително, че процесора работи отлично на 3.4GHz, а заби чак на 4.00GHz – с боксово охлаждане – толкова.
Първоначално имахме голямото желание да снабдим машината с друг хит на пазара – ATI Radeon HD4770, но дефицита на тези видеокарти на пазара ни накара да вземем ATI Radeon HD4830. Ни най-малко не съжаляваме – видеокартите ни поразиха с феноменална производителност – по-долу ще видите, че даже една такава видеокарта успешно преборва почти навсякъде SLI 8800GTX. От друга страна, нека не пропускаме факта, че HD4830 е леко даунклокната от HD4850 – карта от много висок клас.
Избрахме хубаво дъно с AMD 790X – Gigabyte MA790X-UD4, за да имаме възможност за CrossFire. Дъното идва в прекрасна кутия, скромна комплектация, но е с изключителен дизайн – термотръби на чипсета, твърдотелни кондензатори. Продукта на Gigabyte има изключително богати възможности за настройки на памет, процесор, PCI-E.
В началото оптимистично решихме да минем “тънко” с обикновени памети PQI DDR2 800MHz. Машината обаче се държеше ужасно с тези евтини памети и затова без много да му мислим, поръчахме Kingston HyperX DDR2 1066Mhz. Огромна разлика – звяра оживя и демонстрира чудеса на производителност. Ще спомена обаче, че повечето тестове са направени с евтината PQI памет, сърце не ми дава да покажа смазващите резултати с HyperX паметите. Лаптопа на DELL е изключителна машина и не заслужава такова унижение.
Едва след като сглобихме машината, разбрахме че сме оживили ДРАКОН, тоест изпълнили сме спецификациите на AMD за платформата DRAGON – Phenom II процесор, дънна платка с AMD790 и видеокарта AMD-ATI 48**. Това е изключителен ход на AMD в конкуренцията му с INTEL – залагането на платформен сертификат за стабилност, всички знаем какво е Centrino, Centrino Duo, Centrino 2, Centrino Pro. Похвално за AMD е, че имат възможност осигуряване на мощен многоядрен процесор, стабилен чипсет, както и мощен видео-ускорител. Intel не правят видеокарти, а NVidia не са производител на процесори.
Решихме да не пестим пари за кутия и вкарахме "Дракона" в симпатична гейм-кутия Point of View Turbine2. Огромния страничен охладител с регулируеми обороти се оказа изключително полезен, охлаждайки цялата дънна платка, както и видеокартите в CrossFire. Дизайна на кутията прилича на маската на Дарт Вейдър, а сините светодиоди осветяват много ефектно "стаята за игри". Осветяването се намаля от потенциометър на страничния капак.
Мощната машина я захранихме с интересен захранващ блок от новата на българския пазар тайванска фирма HuntKey - мощността е 550W, много красива изработка, солидна сглобка и приятна тежест, наличие на всички куплунзи - за 6-пинови за две видеокарти, 4+4 пина за процесор, 24-пина за дънна платка, 4-ри SATA.
Настолната система я тествахме на 21-инчов широкоекранен S-PVA монитор - HP f2105. Картината от чудесната S-PVA матрица на Samsung е несравнимо по-добра от тази на DELL XPS.
Започваме тестовете с графичните пакети 3DMark, като тестваме мощните графични системи и с тежкия 3DMark Vanage:
Единичната ATI Radeon HD4830 отстъпва на SLI 8800GTX само в 3DMark2003, който е изключително чувствителен към двуядрени карти, това се вижа от чудовищния резултат на CrossFire HD4830. Във всички останали тестове, единичната видеокарта Radeon HD4830 има предимство пред видеосистемата на DELL XPS. В най-новия 3DMark Vantage разликата е двукратна в ползва на Dragon, но трябва да се очете, че новите графични пакети тестват и процесора, затова е нормално PHENOM II QUAD 3.00GHz да има огромно предимство пред мобилния двуядрен Т7700. CrossFire режим с две Radeon HD4830 се оказва изключително производителна комбинация, като прирастът в отделни приложения достига до 90%.
Да видим каква е разликата между производителността на Core2Duo и Phenom II X4:
Разликата е потресаваща, AMD наистина се възродиха. Уж модификация на наличния Phenom X4, а всъщност Phenom II X4 се оказва революционно нов процесор.
Видеосистемата често в комбинация с централния процесор се ползва за обработка на изображения, графичен дизайн, фотография. Затова е интересно е да се види резултата от сравнението в CINEBENCH R10:
Core2Duo архитектурата показва равностойни показатели само в едноядрен режим, но и това е чудесно постижение, имайки предвид, колко "по-млад" е новия Phenom II.
Ето таблица с обобщени резултати от различни тестове:
Заключение. Настолната машина има несъмненно предимство пред преносим компютър за игри. При тройно по-нисък бюджет достигаме почти двойно по-висока производителност.
Трябва да уточним, че DELL XPS M1730 е всъщност машинка на възраст и по време на дебюта и малко настолни компютри са могли да окажат конкуренция. Към настоящия момент на световна криза, производителите на лаптопи са реалисти и не произвеждат толкова скъпи лаптопи с ненормално мощни видео-системи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни