Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Тест на новата серия HP Pavilion срещу най-доброто от старата-Pavilion dv4 и dv5 срещу Pavilion dv6000. ATI 3470 срещу NVidia 9200M и NVidia 8400GS.

След обзора на актуалните, но сменени наскоро от по-нови модели HP Pavilion dv9000, решихме да направим тест на новата серия лаптопи с възможно най-актуални параметри - HP Pavilion dv4 с могъщия Intel Core2Duo P8600 и HP Pavilion dv5 с новия AMD Turion процесор. Сравняваме ги с един от най-добрите представители на
по-старата серия - Pavilion dv6000 - модела с процесор Core2Duo T7250 може би най-добрата 64-битова видеокарта - GeForce 8400M.

Първо малко разсъждения за дизайна - Pavilion серията е изключително популярна заради своя ефектен и стилен дизайн. Това е имиджова, мултимедийна серия с много дизайнерски елементи. Приемниците с едноцифрени номера, появили се на пазара в края на 2008-ма година според HP имат още по-революционен дизайн - "течен метал", специални сензорни бутони и др. интересни нововъведения.
Лично аз съм резервиран към новия дизайн, оставайки почитател на малко по-старата серия, налична все още по всички търговски вериги.
И трите тествани днес лаптопа, претендират да бъдат мултимедийни центрове и сравнително добри игрови машини. Затова започваме тестовете с най-популарния графичен пакет - 3DMark.
Сериозно е преимуществото на 8400GS видеокартата. В по-новите тестове доста мощния по спецификации ATI HD3470 почти достига 8400GS. Тестовете са си тестове, но се играе на игри, а не на 3DMark. Имайте предвид, че първите 3DMark пакети бяха оптимизирани за видеокартите на NVidia, а след няколко скандала, Futuremark започна сравнително честно да отчита производителността и на ATI видеокартите. Все пак е странно как ATI в 3DMark 2005 демонстрира непропорционално предимство спрямо NVidia. Може би това е реверанс към ATI, заради умишлено оптимизираните за NVidia предходни версии на 3DMark. (Който си плаща, той поръчва музиката).
Друг популярен графичен пакет е Aquamark, който освен графичната мощност, тества и процесорната.
GeForce 8400GS отново е лидер, но странно как Core2Duo P8600 изостава от малко по-скромния T7250. От друга страна AMD Turion X2 изостава, но не толкова отчайващо, колкото платените маркетолози и "ултрасите" на INTEL агитката твърдят.
Продължаваме тестовете на лаптопите в солидния OpenGL и Render тест - Cinebench R10:
Този тест по-скоро тества процесорната мощ и затова тандема CoreDuo P8600 + GeForce 9200M e с едни гърди пред останалите. AMD Turion X2 се представя достойно и не позволява на T7250 да покаже значително по-добри резултати в двуядрен режим. От друга страна Cinebench R10 показва огромното предимство на Core архитектурата в едноядрен режим на работа.
PCMark Vantage е последната версия на този мощен тестов пакет, който може да постави на колене всяка по-стара система. Да видим героите на нашия обзор какви резултати ще покажат:

Лаптопите са сравнително равностойни и разликите в полза на едината или другата машина се дължат на процесора. Закономерно мощния нов Р8600 е малко над Т7250 и AMD. Забележително е, че резултатите от платените чуждестранни обзори и тестове нямат нищо общо с реалността и резултатите на тези двуядрени платформи са доста сходни.
Популярната тестова програма Everest често се използва за анализ на производителността на компютърните системи.
Доскоро AMD процесорите бяха лидери при работата с паметта, поради наличието на вграден контролер в самия процесор, а не изнесен в чипсета. Резултатите от горната графика показват, че вече силите са изравнени. CPU тестовете показват съществено предимство на Core2Duo процесорите, а P8600 е просто недостижим. FPU Julia показва многократно предимство на Intel над AMD, но в останалите FPU тестове (Mendel, SinJulia), които не са показани тук, разликата не е толкова огромна.
Да видим какво става когато компютъра работи като изчислителна машина в математическия тест SUPER PI:
Размазващо предимство на INTEL процесорите пред AMD и паритет на P8600 спрямо T7250 (INTEL феновете са в еуфория от тези резултати). Имайте предвид, че INTEL винаги са имали предимство в този тест, дори и когато са имали по-слаби процесори от AMD. Освен това едва ли нормален потребител ще изчислява с лаптопа си числото Pi.
Пълната таблица със спецификациите на лаптопите и резултатите от тестовете, може да видите тук:

Заключение. HP Pavilion се развива, главно откъм страна на дизайн. Спорно е доколко този дизайн е по-удачен от предходния. Лично мен, лъскавите дисплеи и корпуси ме отблъскват, но от търговския опит на колегите ми знам, че тези лаптопи са най-търсени и пазара се определя от потребителя, а не от производителя. Затова и мощните, много по-здрави с магнезиевото си шаси, по-надеждната платформа и солидна изработка "сивкави" и небрежни HP Compaq остават без внимание от страна на повечето купувачи на лаптоп. Това явно означава, че лаптопа е по-скоро лукс и показност, отколкото необходимост от мощна и надеждна машина.
Не съм особено впечатлен от новия Core2Duo P8600, предимството му спрямо Т7ххх процесорите е минимално, а спрямо Т7300/7500 няма голям шанс.
Някога изпитвах симпатии към една евтина настолна видеокарта - GeForce 8400GS. Ето, че сега видях как се представя тази видеокарта в настолна машина. Невероятен продукт с ниска себестойност и ненадминати от уж по-новите поколения графични карти характеристики.
Победителя в този обзор за мен е HP Pavilion dv6000, заради по-добрата си видео-система, добрия процесор, по-стилен дизайн, много по-удобен тач-пад и по-приятна за ползване клавиатура.
Уточнявам, че мнението за дизайн е изключително субективно и повечето посетители на демонстрационния ни център са много по-впечатлени от новия HP Pavilion дизайн, отколкото от старата серия. Тоест HP са избрали правилния път за развитие на дизайна, съобразен с желанието на клиента, а не с мнението на критични експерти като мен, които не биха сменили любимия IBM Thinkpad X31.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни