Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Ревю на HP Pavilion dv9000. Битката на платформите - AMD Turion X2 срещу Intel Core2Duo и Intel Pentium Dual Core

В предишни статии подробно описахме нашите впечатления от HP Pavilion dv9000. За първи път при нас са лаптопи от тази стилна серия с Intel процесори, както и модел с доста сериозната за лаптоп NVidia GeForce 8600M.
Няма да се спираме на дизайна на машините, и трите тествани лаптопа са абсолютно еднакви като дизайн, качество на дисплея и периферни компоненти. Ще припомним само, че дизайна на Pavilion серията не остава равнодушен никого и по мое мнение е много по-стилен от новите dv4, dv5, dv7, на които предстои обзор на нашия сайт.
HP Pavilion серията е доста критикувана в Интернет пространството и то най-вече AMD вариантните на dv9000, dv6000. Причина за тези критики е старанието на HP да бъде екологична фирма и да смени оловосъдържащите припои и термопасти с такива, които не вредят на околната среда - това доведе до по-ниска ефективност на контактуващите повърхности и прегряване.
От друга страна не добре разположените вентилационни отвори на машините са предпоставка за прегряване и евентуална повреда. Вина за повечето повреди носи и разглезения купувач, който си купува 17-инчов лаптоп основно да го ползва в леглото, а това не е работното място за такава машина. Лаптоп, на който му се спре достъпа на свеж въздух до вентилаторите веднага започва да прегрява. Знае се, че AMD така и не направиха ефективна защита от прегряване на процесора, нещо, което при INTEL съществува от години.
Изхождайки от тези предпоставки, друго слaбо място на тези модели е разлепването на видеочипа и то основно от GeForce 8400/8600 сериите. Проблемите на голяма част от тези серии на NVidia не са само с лаптопите на HP, защото DELL например има съдебни дела срещу NVidia. Специално NVidia 8400 е най-често ползваната видеокарта от всички производители, заради доста евтиното наличие на DX10, HDMI и хардуерно ускорение на HDTV. Много подобно е и ядрото на GF8600, но шината вече е 128-битова и видеокартата демонтрира много по-добри показатели. Съществуват варианти GS и GT на GF8600. За съжаление при нас е по-слабия 8600 GS вариант.
При нормална експлоатация (работа на твърда равна повърхност, незапрашена среда, поне един път на година продухване на вентилационната система) тези красиви лаптопи могат да работят надеждно и стабилно.
В днешния обзор ще вземат участие три лаптопа от pavilion dv9000 серията:
1. AMD Turion X2 TL-60 2.00GHz, GeForce 7600 256MB DDR2;
2. Intel Core2Duo T5300 1.73GHz 2MB, GeForce 7600 256MB DDR2;
3. Intel Pentium Dual Core T2390 1.86Ghz 1MB, GeForce 8600M 512MB DDR2.
Главна цел на нашия обзор е да изясним разликата в производителността на видеокартите и процесорите, за да могат купувачите да преценят какъв вариант на dv9000 ги устройва. Ще споменем, че цената на Intel базираните лаптопи е значително по-скъпа от тази на AMD машините.
HP Pavilion dv9000 е лаптоп с голям екран, мощно озвучаване и сериозни видеокарти, това е лаптоп за игри, филми и мултимедия. Затова първо ще направим тест на видеокартите в популярния пакет 3DMark (2001, 2003, 2005, 2006).


От резултатите виждаме, че по-старата видеокарта GeForce 7600 има сериозно предимство при по-старите тестове (2001, 2003). В 3DMark2005 GeForce 8600 взима реванш, а в 3DMark2006 силите са изравнени. Интересно бе да се види, че една и съща видеокарта показва много сходни резултати на AMD и на INTEL платформа.
Решихме, както обикновено да “преборим” видеокартите в OpenGL среда и затова използвахме популярния професионален графичен пакет SPECViewPerf (резултатите може да видите в таблицата в края на статията). В повечето тестове GF8600 и GF7600 са равностойни, но GF7600 има две съкрушителни победи (3dsmax-03, sw-01). В интерес на истината GF8600 също има съкрушителна победа в proe-03. Лично за мен от съществено значение е, убедителната преднина на GF7600 в работата със Solid Works (sw-01), където GF8600 показва повече от двойно по-ниска производителност.
Нямаше как тествайки тези видеокарти, да не си припомним интересния Radeon 2600XT от HP Pavilion HDX9000. Предимството на този настолен клокнат 2600ХТ спрямо тестваните 7600 и 8600 видеокарти e размазващо! От друга страна и процесора на "ДРАКОН"-а е "зверския" Т7500 с 4МВ кеш и 2.2GHz честота.
Припомняме и резултатите на Radeon 2600XT DDR3 от Pavilion HDX9000:
3DMARK2001se - 24996 точки;

3DMARK2003 - 12250 точки;

3DMARK2006 - 4210 точки.

Следващата цел на нашия обзор е да изясним разликата в производителността на процесорите AMD Turion X2, Intel Core2Duo и Intel Pentium Dual Core.


Както се вижда от тестовите резултати INTEL имат известна преднина пред AMD, но от друга страна вградения контролер на AMD допринася за много доброто взаимодействие с оперативната памет.
Нас обаче ни заинтригува не баналната битка между AMD и INTEL – изписани са хиляди статии и милиони постове по различни форуми. Освен, че грее повече, процесора на AMD показва съпоставима производителност с тази на Core процесорите на Intel. Интересно ни бе да съпоставим Core2Duo срещу Pentium Dual Core. Много хора с пяна на уста захващат безкрайни спорове, колко по-добри са Core2Duo спрямо двуядрените Pentium Dual Core. Какво обаче показаха нашите тестове? Както и да наричат маркетолозите от Intel процесорите си, ядрата и на двата процесора са еднакви (MEROM). Разликата е само в кеш паметта на процесорите – при C2D тя е 2МВ, а при Pentium Dual Core е 1МВ. Не трябва да ни изненадва, че уж “много по-слабия” Dual Core процесор всъщност е победител в тестовете. Това се дължи на по-високата му тактова честота – 1.86GHz срещу 1.73GHz при T5300. Разбира се не трябва да пропускаме, че Dual Core T2390 работи на по-новата платформа Intel Crestline PM965, докато Core2Duo работи на “легендарната” по-стара Calistoga 945PM. Лично аз предпочитам по-старата платформа, в която се използват класически оловни спойки. Уважавам околната среда, но ценя и парите си.


Популярния тест SUPER PI показва значително предимство на INTEL процесорите, а AMD демонстрира производителност, която лесно се достига от едноядрен Pentium M процесор.
Заключение. Независимо от платформата, процесора и видеокартата, HP Pavilion dv9000 са мощни машини за игри и мултимедия. Стилния дизайн, удобната клавиатура, големия дисплей помогнаха на HP да станат №1 производител на мултимедийни и игрови лаптопи. И е напълно закономерно при огромния брой продадени лаптопи, да има брак и рекламация. С няколко несложни за спазване и изпълнение съвети от нас, може да ползвате своите красиви и мощни Pavilion dv9000 дълго време:
- Работете с лаптопа само на твърда повърхност. Дори и да сте в леглото с лаптопа, вземете твърда поставка;
- Поне веднъж годишно и особено преди горещия летен период почистете вентилационните отвори. Това може да стане с прахосмукачка и/или компресор за въздух. Внимавайте с последния, защото често компресорите при нагнетяване образуват конденз и после при продухване излиза много влажен въздух и водни пръски.. В никакъв случай не използвайте аерозолните “продухвачки” от офис магазините;
- Ако играете тежки игри продължително време, най-добре е да имате вентилационна подложка за лаптоп. И за всеки случай от време на време наблюдавайте температурата на лаптопа – ако процесор или графичното ядро покажат над 85-90 градуса температура, това явно означава, че има необходимост от профилактика.



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни