Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Турбо актуалност на стара работна станция с XEON

 

Работната станция (Workstation) е машина с перспектива за поддръжка и ъпгрейт за поне десет години напред. Машина за солидно натоварване, от истински инженери, от дизайнери, програмисти, фотографи, видеомонтажисти. Кога ти чекиджия или квартален философ е виждал работна станция, та тя нова струва колкото всичките му компютри, автомобили и парцали от Лидъл накуп. 

Обикновено работни станции от нас ги взимат не защото са яки, а защото са евтини. Лентяите доскоро ги взимаха за ферми за крипто-пирамиди, имат много мощно захранване, охлаждане, множество линии и слотове PCIe. Кой се нахендрил, нахендрил, крипто-идиотията умря. Свърши си работата да ви свикне към мързел и към правителствените електронни пари, за чипирани... некадърници. 

Някои ги взимат за игри. Все повече видеа има в YouTube, от елитни хардуерни проститути, за лайкове, колко е яко да имате Xeon машина вместо, скъпите, безумия с нови дъна, процесори, огромни захранвания и течни охлаждания. В нашите видеоканали и тук, от десет години имаме такива видеа, а те хубавците с бръснати дупенца, сега се сетили за работни станции вместо скъпи, светещи боклуци.  


Това е Lenovo Thinkstation S30, една доста корава, здрава работна станция на вече 10 години! От поне 6 години яко я продаваме и от стотици машини да има една две рекламации, о то след токов удар. "Колегите" също продават яко тази машина, много е популярна, търсена, евтина. 

Едно се учудвам, как може да сте толкова никакви бастуни, че никога не сте задълбавали в тази машина, колко още може нагоре, кои са игровите процесори за нея. И защо XEON E5-1660, дали първа ревизия Sandy или втора, Ivy са най-търсените процесори. 

Ето защо! Показвам ви версия на BIOS, в която може да клокнете процесора. В случая от 4.0GHz, без проблем го вдигаме на 4.2GHz. Същата честота се постига и с по-слабият E5-1650. 

Хе-хе, ще каже някой зевзек, само 200MHz. 200, но стабилни, никакви крашове, никакви сини екрани. С лекота такъв процесор, отвява поне 5 поколения по-нови процесори. 

Нека да видим прирастът! Но първо искам да отбележа, че в машината сложихме една ултра нова видеокарта AMD Radeon RX 6500 XT и за под хиляда лева се получи безумно добра машина. Да, може да си мечтаете и за по-мощни видеокарти, но те са повече от цената на тази топ машина, с чисто нова видеокарта, с която може да се подкара всяка игра, и то на добри настройки. 

Вероятно сте чели врели некипели, че специално тази карта иска PCIe 4.0, иначе е "боза" на стари слотове. При работните станции не е така, там шините имат много повече линии и са с далеч по-мощно подаван ток. И така, от време оно. Това инфлуенсърите с бръснати дупенца няма как да ви го кажат, не за това проституират. 

А сега да видим резултатите. Първо с неклокнат процесор, после с клокнат.

Никак не е малък прирастът в гифафлопис, нито в единична точност, нито в двойна прецизност.

Не е никак малък прирастът в 3DMark 11, и той се дължи на сериозният ръст на процесорната мощ. Много добре си разкрива потенциала тази RX 6500 XT.

Та този S30 почти настига HP Z440 с двойно повече ядрен процесор и с RTX 3050! И съсипва тази машина, с по-скъпата в момента NVidia GTX 1650 GDDR6.

Вгледайте се внимателно тук. Горе виждате резултата от доста по-новата машина HP Z4 процесор със същият брой ядра и на почти същата честота. Е, клокнатият ретро-процесор го отвява. 

Няколко резултата от AIDA CPU Benchmark,  които се вижда клока на процесора и как стои той спрямо други процесори.  

По-горе са други резултати с клокнатият, Xeon E5-1660 v2. Аз съм впечатлен. Ако машината работеше с DDR4 както HP Z440 или по-бързата DDR4 на HP Z4, би ги размазала. 

Видеокартата AMD Radeon RX 6500 XT е идеална за тази машина и показва перфектна производителност. В CAD програми разбива близките като клас, и по-високи карти на NVidia, разбира се с Quadro няма как да се сравнява, но спрямо GeForce е звяр.

Това е цената на тази машина, с тази нова видеокарта и клокващ се процесор на 4.2GHz.



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни