Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

ThinkPad P52 - перфектният лаптоп

Лаптопи не ме впечатляват отдавна. Засядам на някой ThinkPad и го ползвам докато ме издразни с нещо. И преминавам на друг ThinkPad. Това се случва рядко, веднъж на 3-4 години. Иначе DELL ме издразват на вторият ден, а на HP им трябват няколко месеца. 

Неусетно се застоях на един ThinkPad P50, толкова компактен за 15-инча, тих, комфортен, с прекрасен звук, че просто няма какво повече да искам. И най-важното, няма камера, дразнят ме камерите, понякога дотолкова, че започват да летят към отсрещната стена.  

ThinkPad P50 ми идва достатъчно мощен като процесор, с достатъчни 32GB RAM, голямо NVMe SSD. Яката за времето си Quadro M2000m, така и си остана с тестовете за 3DMark, никоя игра не ме изкефи достатъчно, че да я цъкам. А и цъкането на игри на лаптоп, вместо на брутален настолен кютук е все едно да си автомобилен състезател, но електрическа триколка. 

Стига за моя Lenovo P50, темата е за неговият след, след приемник, P52. Thinkpad P51 няма какво толкова да се коментира, на практика си е същият P50, с малко по-модерна видеокарта. 

ThinkPad P52 вече си е революция спрямо предишните P-series. Нова архитектура на процесора с 6 истински ядра на висока честота, и 12 потока. 

Процесорът Intel Core i7-8850H е с 6 истински ядра, и се натопорчва до впечатляващите 4.30GHz. Лично мое мнение е, че Microsoft ако си вършеха работата за наше благо, а не 90% от процесорната мощ да бъде спъвана и да я отклоняват за да ни следят, и двуядрен процесор е идеален за лаптоп. Все още имам един носталгичен ретро компютър с Core 2 Quad Q6600 и Quadro K2000, под Windows XP... е той не работи, той лети. 

Ето го и доказателството за софтуерна нечистоплътност! Windows 10 спъва тази мощна машина, а Windows 11, я фаворитизира. Разликата в графичният тест никак, ама никак не е малка. 

Обичам древният 3DMark 11, тъй както ненавиждам следващите изгъзици. Има чуден тест и за графика, и за процесор. Та нека да ви покажа резултатите от предишни велики Mobile Workstation на ThinkPad, да усетите потресаващата разлика. 

ThinkPad P50s е направо смешен, но имайте предвид, че "s" е олекотена версия (Slim). Следете гигафлопсите и на CPU, и на GPU. 

 "Чистият" Thinkpad P50 е къде по-мощен, но даже с върховата си видеокарта Quadro M2000 е много, много далеч от титаничната Quadro P3200.  

А това е пътуване в миналото, с великолепният, последният W-series, Thinkpad W540. Като стана въпрос за чудният W540, бях натъжен като го преименуваха в P-series и промениха дизайна. Сега съм доволен от промяната, P50 е много по-лек, компактен от W540. И дори по-красив, макар красотата да е субективна величина и зависи от алкохола и колко си загорял. 

Да се върна на резултатите от Thinkpad P52. И съм длъжен да ви спомена, че това е върховата му конфигурация. Има го с далеч по-слаби видеокарти, като Quadro P1000 или P2000, обикновено с такива параметри циркулира на вторичния пазар. Quadro P3200 вече е друга вселена, това си е карта за 17-инчов титан. Длъжен съм да отбележа, че има и по-слаби процесори като Core i7-8750H, но и с титаничният Core i9-8950HK. Също така има и Intel XEON E-2176M. Хубавата новина е, че всичките процесори за модела са 6(12)-ядра и чак шокиращи разлики в мощността няма. 

Ако решите да ползвате машината като работна станция, моля внимателно разгледайте резултатите от SpecViewPerf 2020. Включени са всички софтуери за тест вътре: 3dsmax, Catia, Maya, Solid Works, Siemens NX. 

Резултатите са си резултати, а над 99% от ползващите такива машини, така и не ги избримчват на пълна мощ. За мен е важен балансът, шумът, ергономика, здравина, дисплей, батерия, адаптер дори. Thinkpad P52 е изненадващо перфектен в това отношение. Просто, Thinkpad, до последният винт. За разлика от други серии Thinkpad де. Та ето защо нов Thinkpad P-series струва майка си и баща си, а с тази конфигурация достигаше и надхвърляше 10 бона с ДДС. 

Дисплеят не е с чудовищна резолюция, и по-добре. Няма от скапаната, пулсираща RGB LED подсветка. Идеални ъгли, перфектен контраст. И най-важното, няма я тази програмираща психиката ни, изгъзиша - ШИМ. Модулации имат потребителските лаптопи, дори и някои T-series. Много чист, класически IPS панел. А който иска, за едни смешни пари, си слага 4K панел, за което някога искаха +2 бона, а сега е на безценица, стига китаеца да не ви скрои номера на китайката. 

Браво, много се кефя, че камерата е с щора.

Дизайн, портове, всичко се вижда от снимките. Идеал Петров, шлифован вече в трето поколение. И охлаждането е топ, даже и под много зло натоварване на чудовищната видеокарта. 

Имам резерви обаче, към наследниците на P52, ето вижте примерно този Thinkpad P15. Искат му 6 хиляди лева почти, а с тази умряла Quadro T1200... къде отиваш, може би? А и тези новите процесори, със сума ти излишни ядра, а ефективните са си пак древните Skylike, като на моя Thinkpad P50. И консумация, от която батерията издиша след час работа, освен ако не се запали около горещият процесор, памет и видеокарта. 

Ако се облизвате за следващият модел, ThinkPad P53, там е на практика същата архитектура процесори. Спрямо тази Quadro P3200, обичайната Quadro T2000 там е по-слаба. а T1000 е далеч назад. Но там има добри RTX 3000/4000/5000 видеокарти. Наличен за P53 е и 8-ядрен Core i9-9880H, но едва ли ще намерите такава екзотика. Имаме аналога на Thinkpad P53, във вид на HP Zbook 15 G6

Относно носещите се легенди за Thinkpad P50, P51, P52, имат основание, за източно-европейският пазар, където за нас сглобката е по-калпава, от друг OEM/ODM производител. Също така, както някога с Технополис и HP Pavilion, у нас се предлагат бракувани или дефектиращи серии на даден модел.

Цената на ThinkPad P52 при нас е чудна и постоянно се актуализира. Като нови ни идват, идеални, внос Дания.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни