Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Малките големи видеокарти в един луд свят през лето 2022

  

Светът е във война, и то в нейната гореща фаза, от има няма 3 години. Тази война започна след биотехнологичен тероризъм на "частни" американски лаборатории в гр. Ухан, Китай. За някои хунти в Китай това бе добре дошло, но другите се обединиха в нещо като контра преврат. 

От тогава, светът е друг, а САЩ и Китай с в икономическа, суровинна и окупационна война. основният трофей в тази война, е главният завод на Света, Тайван. Което обяснява дефицитът на чипове, видеокарти и въобще на всякаква схемотехника. 

Американското мракобесие доведе до робски, до детски труд, до задържане на всеки инакомислещ и затварянето му в работнически лагери. Което обясняваше ниските цени на всичко в Китай. Тези неща се променят!

САЩ си позволи да окупира с биологични лаборатории за бойни вируси и експерименти с хора, главният ресурсен център на Света, Русия. Биотероризъм се развиваше в Узбекистан, Грузия, Казахстан, Таджикистан. Което обяснява локалните войни и преврати, с участието на частни армии от главорези и разузнавателни служби от страната на избитите индианци. 

Битката за Украйна е част от тази глобална война, точно там е най-голямата концентрации на мракобесни лаборатории и експерименти с хора, особено предвид фермите за деца (сурогатни майки) и наличие на свободна ембрионална тъкан за ваксините. Ваксините са най-жестокото биологично оръжие! Тепърва светът ще бъде потресен от това. А ултра ваксинираните зомбита ще се изолират в лагери, тъй като са опасни за околните.

Покрай тези икономически, геополитически войни, цената на ресурсите скочи многократно, също и на реалният труд в Китай и по света. Затова вече няма евтини компоненти, чипове, видеокарти. Видеокартите съдържат и много алуминий, мед, стомана, които са на поне тройни цени спрямо "добрият, стар Свят", без Ковид.

Този материал има за цел да стегнем редиците на старите графични ускорители и да видим какво от тях все още става за работа, за игра, за икономия от глупости, в един все по-обедняващ и огладняващ свят. 

В тази връзка искам да напомня, че биткоините и електронната глупост като цяло, са един хазарски проект. А в Украйна бяха открити и двете най-големи ферми в Света, захранвани с ток от двете най-големи европейски атомни електроцентрали. Тези ферми, както и биолабораториите, най-вероятно вече са камък върху камък, много пепел и сажди. 

И така, поехали! 

Компютрите ни, както и при колегите много често идват с някакви базови видеокарти. някои от тях стават за нещо, други са по-слаби дори от вградената графика. Какво означава "стават"? Предвид ставането за игри, за CAD, за видео ускорение. 

Това са всички участници в този мега тест. Има видеокарти от различни поколения. Условно ги разделих според броя на логическите им ядра, на изчислителните блокове. Най-много ядра има Quadro K2200, една солидна видеокарта от среден професионален клас с Maxwell ядро (GM107). Много интересно е в тази битка на ядрата да се види мощта на една нова, базова Quadro T400. 

Мощността на видеокартите, също и на процесорите се измерва в GFLOPS, тоест на операции с плаваща запетая. В случая при единична точност. Quadro K2200 с нейните 640 Cuda ядра печели битката, но актуалните 384 Cuda ядра видеокарти GT 1030 и T400 достигат този резултат. Всичко останало е много далеч назад. Много свеж резултат за вградена графика има Intel P530, професионалната им серия. 

А това са изчисленията с двойна точност, каквито повечето видеокарти дори не поддържат, поради което оставям празни стълбици. Шампион пак е Quadro K2200, но почти същият резултат достига и Quadro T400. В обзора поставих и древната за мнозина Quadro K2000, която никак не е лоша като изчислителна сила. Длъжен съм да напомня, че Quadro K2200 ви е позната и под друго име, това е легендарната NVidia GTX 750 Ti и то с 4GB GDDR5. Quadro K2000 пък е професионалната версия на GTX 650. 

3DMark 2011 за мен си остава най-обективният тест. Някак си с лекота, миниатюрната Quadro T400 печели тази битка. И има защо, та тя е с GDDR6  и Turing ядра! По-големите ѝ братя T600 и T1000 тук биха изкъртили конкуренцията, но за тях по-нататък, а и цените им са бомбастични. Като стана въпрос за цена, T400 струва колкото и дори по-малко от NVidia GT 1030 GDDR5, като във всички приложения е малко по-добра, или с огромна разлика, за което, по-долу. Този тест е добър индикатор, под 3000 точки забравете за по-нови игри, при която констатация, вгледайте се в прекрасната малка Quadro P400, с Pascal ядра. 

Този тест, онагледява поведението в OpenGL игрова среда, в случая - Unreal Engine. Quadro T400 с лекота побеждава, но... мой пропуск е, че не съм тествал Quadro K2200. И все пак, вижте Quadro K1200, която е по-малкият братовчед на K1200. K1200 рядко се намира, а е истинско съкровище, чудовищно по-добра и от K420, и от K620. 


А това вече са професионалните тестове. В по-стари версии на тези CAD софтуери, T400, K1200, K2200 са много над игровите видеокарти. Дори Quadro K2000 стои прекрасно. Този тест ви показва нагледно, никога не изхвърляйте FirePro V3900, прилична видеокарта с прекрасна 2D картина, с много култови цветове. Интересно... шампион на SolidWorks, е Quadro K1200. Също е шампион и в Catia! Ех този добър, стар Core i7-3770. 

В много по-новата версия на SPECViewPerf люта битка има между K2200 и джуджето T400. обаче и Quadro K1200 не се дава. 

Много интересна битка се получи, битката на мизерията :) Всички видеокарти струват под 250лв. 

За по-голяма нагледност, ще ви покажа данните от GPU-Z на шампионите. 

Очаквайте скоро, битката на средният клас, в която ще участват GTX 1650, T1000 и новата RTX 3050. Последната карат е феномен, който втрещява. 

Моят извод от описаното по-горе е, че достатъчна за всичко ви е добрата стара Quadro K2200 с нейните отлични 4GB GDDR5 и широка 128-битова шина. Ако на всяка цена искате нова видеокарта за под 300лв., Quadro T400 е истинска прелест.  

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни