Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Професионалната графична битка в тежка категория

 
Настават сложни времена, тежки за илюзиите на пишман специалиста. Кукувото лято на крахът на цивилизацията на празните приказки е в своя разгар, след него предстои дълго чаканият изгрев на делата.
Мащабната световна операция "корона-вирус" разкри всички дефекти на цивилизацията на пишман специалистите, на вечно чакащите и оправдаващи се.
Работейки от дома си, избирайки сам техниката, инструмента, уменията си, всеки специалист или имитационен такъв е под безжалостният обектив на делата. В голяма корпорация е лесно да се заблуждава, самозаблуждава, че няма условия, липсва добър компютър, мощна видеокарта, правилният софтуер. В епохата на маските за уста и празни приказки, всеки е гол пред времената на делата.

Нещо като колеги, нещо като разбирачи, постоянно негодуват, че на приказки уж са като нас. Много зеле еволюирали маймуни се накичиха на клона на препродажбите на професионална техника. Без хал хабер да си имат какво, на кого и за какви цели предлагат.
А точни в тези размирни години, всеки трябва да влага разумно парите си, особено за нещо, с което може да спечели от труда си, или да разочарова близки, клиенти.
Целта ми в този аналитичен материал е да ви дам обективна оценка на:
  • Избора на тежка Quadro видеокарта;
  • Разликата ѝ със солидна, модерна NVidia RTX;
  • Голяма или малка Quadro;
  • "Една и съща" настолна и мобилна Quadro;
  • Игри, профи тестове, DX срещу OpenGL. 
Основна част от тестовете са проведени на колосът сред настолните машини, HP Z820 Workstation.
Включих различни поколения видеокарти, в това ревю, фокусът са големите тупалки.
Започвам от най-важните параметри при избор на видеокарти. Глупавите хора все още гледат обема на памет, разумните се фокусират върху броя паралелни ядра, които при NVidia се наричат CUDA.
Интересни видеокарти нали? Най-накрая някой, в този калпав свят ще анализира каква е разликата между Quadro 2000, K2000, K2200, K5200, M4000, P4000, между мобилна и настолна M2000, що е това реална мощ на една бясна TESLA. И къде стои мократа мечта на всеки келеш, GTX 2070 в целият този купон на професионални тупалки.
RTX  2070 има невероятните 2304 ядра, поради което е пропорционално по-мощна от GTX 1660 с 1408 Cuda. Tesla K20x не случайно е космически ускорител, 2688 ядра, 8GB VRAM, даже и в наши дни, това е чудовищност, която за съжаление няма кой да ползва.
Не е ли интересно, как мобилната Quadro M2000m има осезаемо по-малко ядра от настолният вариант? M2000m има параметрите и ядрата на настолната Quadro K2200, ще видим натам дали са равностойни. От голямата K4000 към M4000 скокът на ядра е над двоен.
Изчислителна мощност се измерва не в GFLOPS, изчисления с плаваща запетая в секунда. Единичната точност е впечатляваща демонстрация на мускули. RTX 2070 е много, много далеч напред.
От по-голямо значение са изчисленията с двойна точност. Тук Tesla ускорителя е недостижим, с чудовищна преднина. Вижда се, че мобилната M2000m е напълно равностойна на настолната K2200, както бе логично от разният брой Cuda ядра.
Игрови възможности? Ще ви начеша и тази краста. Не, че игри са излизали скоро и че някой ще си губи времето да пише. Идват времена за дела, не за безделие.
Определено RTX 2070 няма конкуренция. Аналогът на GTX 1070, професионалната Quadro P4000 е втора по мощ, явно доста прилична и за игри. Което в един тесен дом, пазен от милиционери, да не излизате навън, е добра семейна инвестиция.
Quadro M2000 (настолният вариант) предлага много солидна мощ, без особена консумация, без шум, без външно захранване. Мобилният вариант M2000m сериозно изостава. Дори K2200 при еднакъв брой ядра, пак е над мобилната видеокарта. Гигантът Quadro K4000 изглежда жалко, за игри не ви препоръчвам нищо по-старо, по-слабо от тази карта. За малко пари, Quadro K2200, която е аналог на GTX 750 Ti 4GB GDDR5 е прекрасна инвестиция, и за игри, и за CAD.
Презирам, паразитната копаческа дейност, но истината е преди всичко. Истината, че от копане полза няма, освен ако не е с лопата на село, с мотика на къра, или в обора.
Истинската полза от професионална видеокарта, се усеща в професионални приложения. В по-старите версии на графичните пакети, графичната среда не OpenGL, поради което те работеха много по-добре от сегашните недомислици. RTX 2070 изглежда жалко, унижена е дори от древната Quadro 2000. Овиканата по-горе Quadro K4000 е истинска прелест в истинските версии на Solid Works.
В по-новите, по-калпави версии на CAD софтуера вече се ползва основно безсмисленият DX11/12. Привидно 3DSMax лети на RTX 2070. Siemens NX пази класиката, стабилността, ефективността на OpenGL, ето защо показва фантастичен брой кадри с Quadro P4000, и жалък с RTX 2070. Мобилната M2000m е аналогична на K2200, но е далеч от настолният си вариант, Quadro M2000, в Siemens NX - двойно по-далеч, в Solid Works - солидно изоставане.

Изводи? Те са ясни. Компютърното инженерство не е за всеки, ако и да искате да започнете, опитайте с истинска машина, с видеокарта като Quadro K2200, M2000. Минимумът за настолна машина е Quadro M2000m, но цената на такова чудо е много, много солидна. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни