Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Микро машина, на ниска цена, която сцепва големите, и топ мобилните

Егото и лошата самооценка са лош съветник дори и в цветущо лъжливи "демокрация" и "капитализъм". А в преддверието на най-тежката криза в историята на историите, нещата стоят не лошо, а самоубийствено.
Истинско самоубийство за домашният бюджет е да се наливат пари в скъпи, неефективни, напудрени с прах от мъртвия до-коронен маркетинг вещи, технологии.
Вместо телевизионна дезинформация и квартален плам на патронче мастика, ще ви предложа факти и само факти. Без фатки!
Lenovo Thinkcentre M91p USFF според мои препоръки е висок клас топ машина, с изумителна за цената си мощ. Цената в момента е 160лв. с ДДС и 12 месеца гаранция. Което твърдение, както и да бъде погледнато се явява ерес, провокация, търговска манипулация и обида за крехката душевност на кварталният съветник по всичко. Та нали този съветник денонощно чете, събира, колекционира знания, брошури, гледа видеа, и дори някой ден възнамерява да си купи нов, истински компютър, а не сбирщайн от базарите.
Стига приказки, започвам направо с фактите, с резултатите, които всеки сам може да провери, лично или чрез загуба на време в Интернет.  Процесорната мощ се изчислява в GFLOPS, не в честота, RAM, брой ядра и други простотии. Царят на обективността е в това тържество на истината е Intel Burn Test, в случая, с включен AVX. Не, че AVX инструкциите кой знае колко се ползват, но нека има. В действителност, с изключение на Xeon Six-Core X5650 и Core i7-860, другаде делите резултата на две, за да получите реалната стойност в повечето приложения и игри. По-новите тестове, включват и AVX2 и прочие нови и абсурдни инструкции, те са прах в очите, колкото да ви излъжат, че има двойно, четворно и така нататък нарастване на мощността. Това е като да ви кажат, че новата ви таратайка, на Луната вдига 650км/ч и там ускорява до 100км/ч за 0,5 секунди. А идете и проверете де.
M91p USFF е въоръжен брутално за времето си, даже в наши дни изглежда опасно потискащо спрямо нови машини, били те и голямо форматни. Модерните Ultrabook лаптопи изглеждат смешно с двойно по-ниската си мощност. Шампион е работната станция ThinkStation P320 с аналог на процесора Core i7-6700.
M91p Tower със стандартния i5-2500, който се различава по TDP и честотата от икономичния i5-2500s е истинска оса, и в наши дни. Без проблем може да сложите i5-2500 и дори i7-2600 в малкия M91p USFF.
И като стана въпрос за проблем, гледайте каква простотия:
Това е микро наследника на M91p USFF, безобразно скъпият M900, пак висшата класа. Вижте колко нестабилен е M900, резултатите му играят яко, вие на умряло, а след края на теста е труп за половин, че и повече час, а при 30 градуса в офиса, иска духане и рестарт. Новите машини... гадост.
M91p USFF е стабилен като рейтинга на Далай Лама.
Доста сериозен, скъп, грамаден лаптоп е необходим за да се надмине мощта на малкия шампион, на смешна цена. Необходима е солидна работна станция с Core i7 с 8 логически ядра, и захранващ адаптер от клас "кютук".
Като изчислителна мощ и стабилност, този модел остава в историята като абсолютен връх. Много е жалко, че няма PCIe слот или MXM, но тогава гадове като нас, биха му нашили яки видеокарти и биха искали поне тройна цена.
Удивително, но с Intel HD Graphics 2000, вграденото GPU в тази машина, могат да се играят няколко десетки хиляди игри. Всякакви тежки процесорни задачи са леки за този звяр, за разлика например от стократно по-слабите калкулаторчета в смарт телевизорите. Пердашат се игри, и то с часове, без да забие машината или да вие на умряло, от прегряване.
Super Pi без съмнение е тестът, с който са премерени най-много хардуерни пишки. Скандално нагласено изглежда, че точно в този култов за самочувствието на всеки разбира тест, M91p USFF с i5-2500s е... шампион! Сред такава компания.
Друг култов тест, този път за работа на всичките ядра е wPrime. За своите 4 логически ядра, M91p USFF си е герой, и то на ниска честота.
Cinebench R15 е много сериозно и обективно изпитание за рендериране, за работа в екип на ядрата във всякакви приложения. Рейтинг, малко под 400 е много приличен резултат за малка машина, а предвид, че това е стабилна, добре охлаждаема, тиха система, е просто разкош. Да, новият заместник, M900 е къде по-нагоре като рейтинг, но час натоварване и са му се разтопили ламарините.
В условията на ограничен бюджет, и не само, тази машина няма алтернатива. В ситуация на положение, в което се работи дистанционно, от дома, е абсурдно да се наливат пари за лаптоп, който няма как да има мощта, стабилността, компактността, ергономиката, възможността за истински монитор, каквито осигурява това малко чудо. 
В заключение ще ви кажа едно, че даже и две неща. Второто е, че всяка жаба у дома, трябва да си има компютър, а да не се занимавате с разводи, адвокати, психиатри. А първото е, че когато делата говорят, и тулуп с три мандата мълчи.
За тези, за които най-важни са хартийките, ето я и цената

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни