Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Мини компютър или лаптоп в новата нормалност?

Планът е следният и вече не е тайна: около половин месец камшик с мерките, после морков, и така до есента на 2021-ва година. От нас зависи дали ще търпим това, но като видя тълпите маскирани, може и до 2050-та да караме така.
В тази нова реалност, няма място за илюзии, все още не е измислен свят без хартийки, без магазини, без алтернатива на тази измислена икономика.
А това, че ни дават възможност да работим от дома е по-скоро добре. Добре е да се възползва човек от това. Основа за тази работа у дома е добрият компютър, истинската машина. Времената на илюзии, маркетингови лъжи и суета отминаха.
Компютрите вече са инвестиция, а не изтривалка пред входа. Очевидно е, че нови игри няма да има, нито филми, музика, не се очакват нови операционни системи. Никакви планове за нови процесори, което Intel отдавна го описаха в концепцията тик-ток. При видеокартите за работа също няма прогрес, защото OpenGL развитието е от никакво до отрицателно.
При това положение стои въпросът, за оптимизиране на домашното работно пространство, защо не и такова в провинцията, на вилата, мобилен офис в автомобила
Лаптоп или компютър, какъв компютър?
Във всеки дом има множество лаптопи, компютри, излишни монитори. Все повече хора, все повече членове на един дом имат нужда от компютър, дали за дистанционна работа, обучение, информираност или забавление.
Лаптопите са добри за пренасяне, когато човек има работа и у дома, и в офиса на фирмата. Но когато офисът на фирмата не работи, това е една ненужна машина. Ненужна предвид компактната ѝ, настолна алтернатива.
Един настолен SFF компютър (малък формат), може да се купи много по-евтино, ще работи много по-стабилно, по-бързо, по-тихо.
Ъпгрейдът на компактна машина не само, че е много по-евтин, а е и възможен спрямо лаптоп. В случая на това HP Compaq Elite 8200 SFF е поставена нископрофилна видеокарта NVidia GTX 1050 Ti 4GB GDDR5, която в комбинация с Core i5-2500 трансформира машината в убиец на почти всеки лаптоп, колкото и да е нов, колкото и да е скъп.
Някои хора ще кажат, че има и такива лаптопи. Това е Acer Predator, машина с огромна за мобилен компютър мощ, но и солидна цена (над 3000лв.). В момента, има по-ново поколение на Predator, с 6-ядрени Core i7 процесори, GTX 1660 Ti. 
Но да се върна на сравнението с 6-то поколение върхов лаптоп и евтин компактен компютър от второ поколение. 
Като процесорна мощ, мини машината показва малко по-висок резултат.  И то с Core i5, защото трябва да се има предвид, че същата машина може да се надгради с Core i7-2600 и дори Core i7-3770 и то за доста скромна сума. Acer Predator, както и всеки лаптоп след 5-то поколение Intel, не може да се надгради с процесор. 
Това е Lenovo Thinkcentre M91p USFF, още по-компактна от HP 8200 SFF машина, която също е с Core i5-2500. Цената на такава машина, в момента е 160лв. Микро машина с мощта на върхов лаптоп, на 20 пъти по-ниска цена! Парите в наши дни са кът. Всеки реалист знае, че при работа с компютър има нужда основно от процесорна мощ, повече памет, бързо и голямо дисково пространство. 
HP 8200 SFF много евтино се ъпгрейдва до 16GB RAM, и дори до 32GB, има четири слота за памет. Лаптопите, освен ако не са върхови работни станции, имат едва два слота за памет, много скъпо надграждане. Много от Ultrabook лаптопите пък са направо със запоена памет и невъзможен ъпгрейд. Като стана въпрос за Ultrabook, тези 80+ GFLOPS процесорна мощ са непостижими за такава машина, в най-добрият случай - 40 GFLOPS.  Имайте предвид, че съвременните тестове за софтуер лъжат за GFLOPS защото удвоят, учетворяват резултатите, поради наличието на инструкции, които на практика не се ползват и никога няма да бъдат ползвани. Поради което тествам с Intel Burn Test v2 (тества с AVX инструкции).
В малките компютри, които ви показах можете да организирате мощен сървър или хранител на информация, защото в тях може да поставите евтин с базов обем SSD диск и да го комбинирате ако искате и с 14TB 3.5" HDD, в лаптоп няма как да поставите 3.5" HDD, а 2.5-инчовите са до 2TB обичайно, с отчайваща скорост и много по-ниска надеждност. 
Живуркаме някак си в едни много несигурни и илюзорни времена, в които сме делегирали защитата на здравето си на престъпници в престилки, с вратовръзки и масонски титли като професор. На никому не му дреме за здравето ни, затова трябва да се внимава. Микро компютър с масивна ламарина е вид Фарадеева клетка, от него на практика няма излъчвания. За разлика от лаптопите, които са мощни облъчватели, с микровълново лъчение. Което без никакво съмнение предизвиква тежки здравословни аномалии, включително вируси
А след този публичен, доста стар патент, човек е редно да се замисли за дисплея, за пулсациите, за неврозите, мигрената, лошият сън след престой пред компютъра. По-скоро пред лаптопа, защото най-вредни, пагубни за здравето ни са пулсации и лъчение от мобилните устройства. 
За никакво пари, човек може да комплектова компютъра си с по-голям, по-качествен и без никакви пулсации монитор като този DELL P2014. Предлагам наша селекция на монитори, устройства без пулсации
Ако пък у дома ви е място за много сериозна работа, то на цената на нов, мощен лаптоп, може да имате такава машина:
Мощ, която никоя мобилна машина не може да достигне не наполовина, а и на четвърт. 
Препоръчвам за компактни машини да разгледате сравнително достъпните работни станции Lenovo P300, Lenovo P310.
Thinkstation P300 е машина от клас Workstation, заемайки малко място, работейки напълно безшумно и икономично, това е един от главните работни зверове в дома. Могъщият Core i7-4790 на 4.0GHz осигурява мощ на тази машина, каквато няма и 6-ядрен последно поколение лаптоп. С 16GB RAM, 256GB висок клас SSD, Maxwell професионална, мощна видеокарта Quadro K620, тази топ машина е на много изгодна цена. Ако ви се играят игри, с GTX 1650 Super Low Profile, този миникомпютър е абсолютен игрови шампион, надминаващ мощ, възможности, комфорт на всеки Playstation, XBox. 
Може да обърнете внимание и на по-модерният Thinkstation P310, който също е на чудна цена и е на практика нов, неупотребявана лизингова, корпоративна техника.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни