Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Телевизорът за човека

Разликата между човек и биоробот е съществена откъм ниво на творчески способности. Но има и скрити нюанси, които не всеки забелязва.
Една такава особеност на биоробота е да си въобразява, че в мои материали го поучавам, нападам. Просто клетото създание живее във въображаем свят, където е значим за значимите, за истинските човеци.
Този материал е за хора, и за индивиди, които още не са осъзнали, че са такива. Катализатор за написването му е пазарът и бясната консуматорка страст по време на коледните "разпродажби".
Коледната илюзия има сектантски, сатанински корени. Разменяш духовното, за материалното, душата си, за вещи. Лесно ще диагностицирам това явление, чрез най-желаната вещ, зомбовизора, наречен телевизор. Една такава кутийка, от която журналисти, политици, синоптици, учени, доктори, кулинари, бизнесмени, милиционери, герои и друга пасмина, са се обединили около една цел. Да ви лъжат.
И са успели, селектирали са ви като примерен балък. Точно при избора си на телевизор.
Да кажем, че не взимате тази кутия на илюзията и масовото затъпяване за себе си. Това е суета, която уж е срамна, също както чекиите върху порното от тази икона на пошлостта.
Нека да е за родители и деца. Да станат тъпи от турски сериали и малоумни предавания за дебилизиране на деца. Не това е основата на глупостта, друго е...
Избирайки телевизор, биороботът действа по програма. Програмата, че е умен, информиран, компетентен. Всъщност е пълен невежа.
Ако и да се избира телевизор, той трябва да има добра картина и да е възможно най-малко вреден за психика, физиология, зрение. В действителност, се избира евтин боклук, в възможно най-много вреда и максимално скапана картина.
И не, не е до парите, а е до пълното невежество, и заблудата да си разбирач.
За малко пари, за по-малко пари от всеки телевизор, дори на китайска реплика на китайско менте може да се купи чуден монитор, дори от професионален клас.
През последните години наблюдавам потресаващ дефицит на добри телевизори. да, евтини има, за 200-400лв., уж са големи, уж модерни, уж смарт... но зад лъскавата и безвкусна обвивка, има един боклук, с трагични параметри: жалък цвят, нечовешки спектър, убийствени пулсации. 
Набързо ще изредя предимствата на професионалният монитор над телевизора:
  • Професионалният монитор има 8-битов цвят (реални 16.77 милиона цвята), всеки телевизор е едва с 6-битов цвят (реални 232 хиляди цвята). По-добрите монитори дори са 10 бита (над милиард цвята). Дефицитът на реални цветове води до мигрена, защото сензорите ни, мозъкът работят на 100% натоварване да коригират жълтеникавият цвят, че е зелен, а оранжевият, че е червен. 
  • Цветовият обхват на професионалният монитор е поне SRGB, а при премиум моделите, и AdobeRGB. Телевизорите най-често са с 40-60% от SRGB, а AdobeRGB не са и сънували. Никакви извити навътре корпуси и ненужни смарт простотии не могат да компенсират това. Като стана въпрос за смарт, никоя смарт смехория в телевизор не може да мери сили с мини компютър към монитора, като например тази. 
  • Да се се ползва монитор като телевизор е лукс, обратното е глупост. Резолюция, пиксел, качество на матрицата, по всички тези параметри мониторът смазва всеки телевизор. Само най-скъпите телевизори могат да се доближат до качествата на матрицата на среден клас монитори. За пример мога да ви дам ултра-контрастните PVA панели за монитори, опростени версии на които има в по-скъпите серии телевизори на Sony и Samsung. Но къде ти, едно EIZO с S-PVA панел, къде ти телевизор под 2000лв., германски и руски автомобил.  
  • Телевизорите имат пулсации (ШИМ), 100-120Hz, което в ерата на LED си е геноцид към любимите хора и бавно самоубийство. Мониторите са с над 300Hz, а някои са и над 20KHz, има и отлични модели без пулсации. Почти всеки монитор, на 100% яркост няма пулсации. Пулсациите за бич за психиката, престъпление срещу човека, особено срещу децата е да има такъв източник срещу тях. Пулсациите водят до зомбиране и по-лесни внушения, манипулации (справка, американска патентна библиотека).
DELL U2410f и 2408fp
  • Мониторите, особено след калибрация, осигуряват обемен, човешки цвят. Никой телевизор не може да осигури правилният оттенък на човешката кожа. Докато мониторите, най-вече на професионалните модели за Photoshop и предпечат, точно това им е работата. Да сте чували някой да обработва снимки на телевизор? Абсурдно е. 
DELL 2408fp
  • Проектирани за близка работна зона, мониторите имат несравнимо по-ниска доза вредни електромагнитни и други емисии. С особена сила това важи за професионалните модели, предназначени за над 10 часова непрекъсната работа. Застанете близо до телевизор, няма да издържите и 5 минути. 
DELL 2408fp
  • За разлика от телевизорите, добрите монитори имат всички възможни входове и изходи, за всякакъв тип изображение, за цифров и аналогов сигнал, за аналогов и цифров звук. Около добър монитор може да се изгради фантастичен мултимедиен център, около телевизор - няма как. 
 
DELL U2710f - най-големият CCFL, 10-bit, AdobeRGB красавец
  • LED подсветката е маскиран UV източник на нейонизираща радиация. CCFL подсветката е много по-човешка, реална светлина. Отдавна няма нови монитори с CCFL, но добри модели до края на 2012г. от ултра-премиум клас е реалистично да бъдат открити. 
HP LP2475w - S-IPS, AdobeRGB, 10-bit
  • Когато в стаята има върхов монитор вместо телевизор, реалността бледнее, това е прозорец към един нереално цветен свят. Яркостта на премиум монитор с 8-10 лампи е невероатна, а равномерността на подсветката, непостижима за телевизор. 
Има още доста нюанси за невероятните предимства на монитора пред телевизора, но те са прекалено неразбираеми за неспециалисти. Къде е предимството на телевизора, тогава?
Че има ТВ тунер? Е, и? Нима ползвате вградения, при положение, че кабелните оператори имат свои? И все пак, не от всяко дърво става свирка. Не са много мониторите, които могат да работят отлично с ТВ сигнал. Мои фаворити за телевизори са прекрасните, S-IPS. Wide Gamut, 8(10)-bit модели HP LP2475w и близнакът му DELL U2410f. Външните тунери, декодери, Android устройства, които работят с добър монитор осигуряват много по-качествена ТВ картина от тази във вграденият модул в телевизорите. В по-масовите телевизори. 
DELL 2007fp
Ще изброя някои от най-качествените монитори, които съм пробвал като телевизори.  
HP 2035 e истинска икона сред най-малко вредните монитори. 8-битов CCFL, S-IPS панел, без пулсации. Пиша това, от два такива монитора. От 10 години със само с такива. Най-малко вреден за деца. 
DELL 1905fp е легенда, много контрастна S-PVA матрица, аналогово управление (без ШИМ), 8-битов цвят.
DELL 2007fp е прекрасен S-IPS, 20-инчов красавец. Комбиниран с мощен саунд бар е сред най-чудните компактни телевизори, и то с голяма, детайлна резолюция, каквато няма и 28-инчов телевизор.
DELL 2408f е монитор с толкова фантастична, контрастна картина, че всеки телевизор до него ви се струва монохромен. Има защо... AdobeRGB (шокиращ червен и зелен цветове), 8+2 битов, върхов, брутално контрастен S-PVA панел, същият като на елитните EIZO модели. 
Най-добрият монитор на всички времена, HP LP2475w е перфектният телевизор. 10 години без спиране го ползваме и за видео наблюдение, и за телевизор. 8+2 бита, S-IPS, AdobeRGB, невероятен набор от входове и изходи. вечен модел. 
 
DELL U2410f е пълен аналог на HP LP2475w, родени в един завод, а напълно аналогични матрици и схемотехника. В случая ви показвам сервизното меню на DELL, с което може да направите чудеса. 
Този модел няма да го споменавам, той е мократа мечта на всеки истински ценител. 26-инча истина, от Япония.  
Ако ви трябва отлична картина за около 100лв., вашият телевизор е DELL 2014h. Без ШИМ, много симпатична IPS матрица с пълният sRGB спектър.  
За 40-70лв. (в зависимост от статуса), може да имате най-здравият телевизор, създаван някога. На основата на терминал от супермаркет. Повече за модела и цената му

2 коментара:

Vess каза...

Перфектна статия - като за ценители, написана от ценител.
Наистина, който разбира си взима голям монитор за телевизор.
Във времето, отдавна, когато гледах телевизия, и то от време на време, канали като Дискъвъри и Нешънъл Джеографик,
Беше чрез монитор Самсунг, 26 инчов и това е.
Вързан с РС и когато Youtube, стана известен това беше основното му ползване.
А най-разумното нещо е да се забрави съществуването на телевизията, като медия.

Petio Hristov каза...

Здравейте приятели от Ретро пи-си,
Дали можете да направите едно измерване на слънчевия спектър с вашия спекрометър.
Очакването , че след 15.12.2019 спектърът му е преместен-променен към бялата /вмвсто жълтата / светлина.
Предлполагам , че имате предишни измервания за сравнение.Ще разясня нещата ,ако има такава промяна.
petiomax@abv.bg
Поздрави
Петьо Христов

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни