Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Най-добрите употребявани лаптопи за 2019г.

2019-та година е време на събуждане на Човека. От тежкия сън на фалша, измамата, имитацията, псевдо-науката. Все повече хора осъзнаха, че прогрес в техниката няма, тъй както е нямало полет до Луната. Най-добрата техника е в миналото. Единственият прогрес е в това, как корпорации и правителства по-нагло да ви следят с хардуер и софтуер.
При това положение, защо да купуваш нова техника, която да навлиза в личното ти пространство повече, от отлично работещата стара? Пример за което е идващата 5G мрежа, която никой разумен човек не желае.
Всеки потребител малко или много е обиден от факта, че му пробутват техника с програмирано остаряване. Тежка обида, измама още с покупката.

Измама е и прогресът при процесорите, самите Интел смело съобщават за тази измама, наречена "тик-так". Всеки образован човек може да провери, че от десетилетия процесорите са си все x86 и нищо не се променя, дори напротив, перспективните процесорни пътища бяха закрити. Компаниите пък сами признаха, че хората не са на нивото на мощен хардуер и започнаха да пуска слаби, "икономични" процесори. Запоени към дъното, завинаги. Лишавайки по този начин човека от свободата да променя машината си.
При видеокартите се оказа, че те обслужват единствено глобалната лъжа на електронните валути, тоест лакомията и финансовата пошлост, мързела да получаваш пари, докато другите работят.
В тази обстановка на апатия, недоверие и обида, нормално е и инженерите да нямат мотивация да правят нищо ново. Нито като дизайн, нито като концепция. Най-добрите машини си остават в миналото, тъй както авторската музика живя до 90-те години на миналият век. И в музиката, и в компютрите виждаме само кавъри, реплики. И то нескопосани.
Хората нямат нужда от фалш и измислен прогрес, за сметка на по-калпав корпус, по-нескопосана батерия, по-малко мощ.
За над 12 години просветителска дейност научих хората да си купуват не измислени лаптопи за потребителския пазар, в който корпорации и инженери се подиграват с "глупавия" потребител, а употребявани топ машини за елита, за топ мениджърите (Elitebook, Thinkpad, Latitude), за топ специалистите (Celsius, ZBook, Thinkpad W-series, Precision, Macbook Pro). Всеки уважаващ себе си човек има такава машина, мнозина, по няколко. Мощта им е излишна, жизненият цикъл - безкраен. За какво им е следваща машина? По-нескопосана конструктивно, с минимален прираст на нещо си.
И все пак, добре че има конкуренция, иначе всички биха правили мръсните номера на Lenovo, умишлено да не осигуряват драйвери, софтуер, БИОС за добрите си стари машини.
Спадът на развитие се крепи и на друга причина. Глобалният проект за мобилен контрол. Мощните домашни машини се закриват като развитие, за да станем зависими от смартфони, умни часовници и може би вградени чипове в бъдеще. Сами да си носим оковите.
Могъщият домашен компютър е свобода. Извършваш бързо работа на него, у дома си и си независим, незомбиран от безкрайно по-слабият смартфон. Всъщност Microsoft и Windows умишлено спъват мощта на големите машини, което си личи, че оптимизират нещата така, че да работят по аналогичен начин на къде по-слабите ултра портативни устройства.
На хората им е писнало от банални машини, всяка от които е деградация спрямо предходния модел. И все пак, кои са по-свежите машини, които си струва да разгледате тази година?

10-то място (Последният мохикан)
Fujitsu Celsius H970

Грамада, запазила духа на легендарният Thinkpad W700/701. Същият Mobile Workstation клас, същата брутална големина. Актуално поколение, запазило традициите на миналото, за здраво шаси, здрава вентилация, перфектна японска изработка. 
Машината заслужава и първо място, но е прекалено специфична, нишова, необичайна, елитна. Цена и параметри.

9-то място (Най-доброто от империята на Злото)
Microsoft Surface

Тази машинка е необичайна, добра и дори с всяко поколение прогресира. Лично на мен ми харесва само за седмица две, но предвид предпочитанията на зрели хора, младежи и деца към пълноценни таблети, това е най-доброто. 

8-мо място (Алтеред Карбон)
Thinkpad X1 Carbon

Върховият ултрабук. Машина, с която Lenovo се връща в играта и показва мускули в иновациите. Много елегантна, елитна, красива машина. За съжаление, без възможност за ъпгрейд на паметта, което мен ме отвращава. Но от друга страна, напълно оправдава концепция. Та аз от мързел 4-ри години не слагам повече памет на любимият си Thinkpad X200s.
Този модел със сигурност ще предизвика "уау" ефект и дори кварталните джебчии, ще се опитат да обзаведат заложните къщи с такъв трофей.
Цена и параметри (имаме различни поколения, без ШИМ са след 5-то на Интел).

7-мо място (Модерната класика)

Thinkpad T430s
Този ThinkPad T430s е най-старата като хардуер, заслужаваща си, уникална машина. Какво ѝ е толкова специалното? Това е прототипа на UltraBook машините, много по-здрав от тях, по-надежден, хладен и мощен. Голяма разлика спрямо "тлъстия" T430. 
Много елитност спрямо стандартен T-series, T (s) е S-класата на Thinkpad. Подбираме го с топ параметрите, с дисплей с HD резолюция и дискретна видеокарта. Видеокартата Quadro NVS 5200m с GDDR5 си е сила и в наши дни, а по онези времена е била феномен. С фабричен MLC SSD, с над 10 пъти по-дълъг жизнен цикъл спрямо масовите, нови носители.
Никой ThinkPad фен не е пълноценен маниак, ако не е ползвал тази феноменална машина. 

6-то място (Револверът)

HP EliteBook Revolve

На пръв поглед, скромна машина, с леко банална визия (стил Apple Air). Но това е EliteBook, и то истински. IPS дисплей, без ШИМ. И то активен, Touchscreen дисплей. 
По време на различни пътувания съм избирал точно тази машина, идеална е за филми в автомобила, картината е чудна, батерията изкарва много дълго, звукът никак не е лош.
Удивително, но издържа тества и с игри, Фортнайт и Мортал Комбат. И това, за втората версия на модела (Haswell), следващите вградени графики вече имат по-сериозни възможности. От 3 до 6 часа игри на ден, по два часа филми... дни наред. Здрава машина... HP EliteBook.
Цени за различни поколения. Важно, след като Revolve серията има толкова много поколения, та се явява много удачен модел, и постоянно се надгражда. Първата версия например (Ivy Bridge) имаше проблеми с охлаждането, оттам и с живота на батерията, натам нещата стават все по-добри и по-добри, реално машинката става по-икономична и все по-мощна графично. Като мощ на процесора, и първата е предостатъчна.  

5-то място (Ябълката на раздора)
Apple Macbook Pro

За Apple се мечтае както за Mercedes, мнозина си купуват сравнително евтиният Air, както мечтателите за германски автомобил се сдобиват с някоя A-klasse или максимум C-klasse. 
Apple са си гигант при лаптопите не заради потребителския Air, а заради своята S-klasse, феноменалните Macbook Pro. Които струват и феноменална цена.
Macbook Pro e ниво "Mobile Workstation", тоест висшата класа при лаптопите. През отделните години, има феноменални модели в тази серия, но както и при другите машини, след Haswell платформата (последната с външен процесор), следва спад на качеството и на доверието.
Най-удивителното на Macbook Pro е неговият феноменален дисплей, който отговаря на почти всички наши изисквания. Много плавна, мека картина от пълноспектърни IPS панели, без ШИМ, отлично, натурално настроени. Стъкленото покритие на тази серия, осигурява контраст, какъвто нямат други лаптопи. Удивително, но дори TN+Film дисплей при Macbook Pro е класи над IPS панелите на други производители. В Apple работят маниаци на изображенията, затова и лаптопите им са предпочитани от дизайнери, архитекти и художници. 
MAC OS безспорно е чудна система, но аз ползвам моите Macbook Pro с Windows 7/10... така ми е кеф, пък и обичам Замунда.

4-то място (Мистър Пипкин)
Thinkpad W550s

Това е машината, която най-много ми харесва в цялата класация. Истински уникат!
Дисплей с огромна резолюция, 2880 x 1620 IPS Touchscreen.
Core i7 (5th Generation), Quadro K620m... нищо удивително, освен ако не видите машината наживо. Това е Mobile Workstation Ultrabook... феноменална концепция.
Последния, и най-бутиков W-series, звездният край на най-елитната серия Thinkpad. След нея идват вече P-series, но те са друга бира, пастьоризирана, безалкохолна.
Искате неповторима, фантастична машина? Е, това е!
Цена и параметри.

3-то място (Делю Хайдутин)
DELL Latitude E6440

Машина, която толкова ме впечатли, че това бе последното ми ревю за лаптоп през последните години. На фона на всичката измъчена баналност, този сравнително актуален лаптоп с ретро концепция за максимална мощ и качество, при прилична цена, ме насълзи от умиление.
Не съм фен на DELL, дори напротив, последният ми любим модел от тази марка бе DELL Latutude D620, ако не и D610. Натам ми бяха скучни, сиви, дървени.
С този модел обаче, DELL "избиват рибата", могъщ хардуер, отделна неразумно мощна видеокарта, здрав и масивен три-метал корпус, както в добрите стари времена. Модерна машина, в ретро облекло. Подходяща за възможно най-широк кръг задачи, от скучния офис, през проектиране, фотография, до тежки филми и солидни игри.
DELL винаги имат някоя издънка в моделите си след D630... е тук няма, всичко е много балансирано, премислено, чудно.
FullHD IPS, без ШИМ... прекрасна комбинация, каквато други производители в този клас, не предлагат. Въоръжен с АMD Radeon HD 8690m с 2GB GDDR5 - безценно.
Цена и параметри.

2-ро място (Йогата художник)
ThinkPad Yoga, Wacom

Една от най-креативните серии лаптопи, която е жива в момента на пазара. След провала на новите P-series в класа Mobile Workstation и обезличаването на бизнес сериите от HP Elitebook, Yoga е серията бижу в асортимента на кеч приемника на IBM... реално целият мениджмънт и проектиране на топ сериите на Lenovo, още и винаги ще са от IBM Japan.
Wacom таблет (електромагнитна писалка за рисуване и проектиране), приказен IPS дисплей, и най-добрите решения от премиум серията Thinkpad Carbon. При тази комбинация, Yoga са обречени на успех и вече имат няколко поколения. И все пак, не бъркайте тази Yoga, с другата - в магазините за перални и хладилници. Нищо общо!
Тази машина е за артисти, за индивидуалисти, за традиционалисти. Yoga удовлетворяват носталгията по старите X-series Tablet. В много по-компактен корпус, с огромна резолюция, отличен дисплей.
Слаби места? Не всички Yoga са с мощните, дискретни карти на NVidia :) Но това си е чиста лакомия.
Цени и параметри.

1-во място (Самураят от Япония)
 
Fujitsu Celsius H730

Made in Japan! Безкомпромисно добър дисплей (FHD, IPS, no PWM, Full Spectrum, Clear Glass). Единствено Apple могат да предложат аналогичен. Отличен хардуер (четири ядра, 8 потока, до 3.80GHz, топ процесор на слот). Проектиран за Германската инженерна индустрия (сглобяват се в Аугсбург повечето компоненти). Предназначен за CAD, архитектура, всички измерения на графиката и дизайна. За което помага мощната Quadro K2100 2GB GDDR5. Имайте предвид, че за разлика от GeForce аналога на видеокартата, NVidia без никакви шашми поддържат драйверно своите Quadro. 
С четири слота за RAM, двата отдолу са свободни, във вътрешните са 2x 8GB = 16GB Total.
512GB Premium SSD, нищо общо с еднодневките за малко пари, много по-висока скорост и десет пъти по-голям жизнен цикъл от стандартен носител.
И въпреки, че е мега машина от клас Mobile Workstation, тази прелест е побрана е в много елегантен, метален, тънък корпус. Като при това, охлаждане, шум, стабилност е на ниво... нива Japan-Germany. 
Може да видите еталонът за ревю на лаптоп, какъвто демонстрирах точно върху тази топ машина:

Това е от мен, приятели. Бъдете здрави, здравомислещи и щастливи. Животът е един, заслужавате най-доброто, най-интересното. Всеки човек е уникален, а на едно уникално място може да подберем за човека, най-доброто според нуждите и талантите му, тук.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни