Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Дългото чакане на приличен лаптоп

След толкова години работа с компютърна техника, радостта ми от новите машини отдавна е изчерпана. Всеки нов модел става все по-банален, дизайнерски неиздържан, евтин, бих казал дори калпав. Много повече страст събужда в мен някоя запазена антика, която виждам за първи път.
Вероятно читателите са забелязали, че отдавна тук не е правено ревю на машина. Няма смисъл, да се пишат оди за липсата на прогрес не го може дори най-комерсиално настроеният човек. От години нищо не ме е впечатлявало, а минаха през стенда и новите компютри с 6-то, дори 7-мо поколение на Intel. С идването на LED ми е много трудно да напиша хубави думи за някой лаптоп или монитор. Понякога се напъвам, оставам го като чернова, така си и остава недовършена.
Последният впечатлил ме лаптоп си остава HP Elitebook 8770w, като дисплей, дизайн, конструкция, мощ. Личният ми асистент, малък лаптоп след множество проби остана един Thinkpad X200s, над две години вече.
Какво е различното сега, какъв се смисълът на тази публикация?
Всичко е суета, така и в този материал. Горд съм, че времето показа, че съм бил прав. Всичко изписано през годините, в един балансиран лаптоп. Не идеален, а балансиран. Дори не е любима моя марка, но какво са брандовете, зад тях просто стоят концепции. А тази концепция, за идеален 14-инчов лаптоп съм я описал още преди 10 години.
Лаптоп с IPS дисплей. Чудни ъгли на видимост. Колко спорове и хули отнесох някога от "видни" разбирачи, като твърдях, че IPS е много по-добре от TN+Film. Времето показа, че съм прав. Всички искат сега IPS, TN+Film е за аутсайдери. Но, и да, и не... това все пак е 6-битов IPS, със спектър далеч от sRGB. TN+Film панелите в Apple Macbook Pro и някои други работни станции са далеч по-добри. И все пак, цветовете са прекрасни. При тази модификация, панелът е и Full HD (1920x1080).
Няма пулсации, ШИМ. Още едно доказателство, колко прав бях в концепциите си за правилната машина, с минимална вреда за зрението. Много производители вече рекламират машините си като PWM, Flicker Free. Хората вече знаят, до голяма степен и благодарение на мои материали как да диагностицират наличие или липса на пулсиращ дисплей.
Компактен лаптоп, с отделна (дискретна) видеокарта, с която могат да се подкарат и доста игри, когато човек е в отпускарски период. По-добре игри отколкото алкохол. Разбираема е психиката на разбирача, той е все недоволен от нещо. Да, тази видеокарта не е GTX 1080, но върши отлична работа, и за игри, и за CAD, и за каквото се сетите, в което има участие 14-инчов лаптоп. 2GB GDDR5, DX12, какво повече? Подкарва ли игри - подкарва.
Процесорът е наречен Core i7 тук, същата производителност имат и бройките с Core i5. От 2 реални ядра, една и съща мощ. И все пак, има прогрес, мощен двуядрен процесор с 4 потока и висока честота. В епохата на анемичните U-процесори, този M-процесор е истински Юсеин Болт. Би било лудост в този компактен, бизнес лаптоп да се постави Quad-Core Core i7, биха му изскочили перките на вентилаторите от зор. Дори с този икономичен хардуер, машината шуми като я напънете в тежка игра. 
Впечатлен ли съм от този лаптоп? Никак, той просто е логичен, правилен. На 70% е истински лаптоп, аналогът му Thinkpad T440 например за мен е на 55% лаптоп, затова дори и не съм помислял да пиша за него. Тези неща в магазините за перални и хладилници са от 5% до 30% лаптопи.
Корпусът е "олд скул" - истински Latitude от шеста серия, най-легендарната серия на DELL, донесла ни моделите D600, D610, D620, D630, E6400, E6420... прекрасни машини. Аналогията с по-долната серия е само визуална, там и материали, и корпус, всичко е поне един клас надолу. И все пак, DELL са си DELL, без магария няма как, гумираният борд около дисплея е доста глупаво решение. Но, това да му е кусура.
Обобщение, DELL Latitude E6440 е добра машина, защото:
  • Има дисплей без ШИМ;
  • Някои модификации са с добър IPS дисплей;
  • Отлична хардуерна производителност, съчетана с добра автономна работа;
  • Мощна, надеждна, икономична дискретна видеокарта.
Препоръчвам го, в този клас няма нищо по-добро. През следващите го три поколения лаптопи също нищо по-добро не се появило, дори има деградация на постигнатото прилично ниво тук.

Цената е много прилична. Няма никаква конкуренция за възможностите и качеството на лаптопа, дори и четворно по-скъп нов лаптоп, няма тези качества. Или поне аз не знам за такава.
Наша демонстрация в играта Fortnite:
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни