Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Дъ Лаптоп на 2020-та

Отдавна се отказах да пиша ревюта за лаптопи. Дори не помня за кого писах последно. Потребители и компютри деградират синхронно, това е причината.
Ето ви пример за което. Обществена поръчка в Пловдив, за 10 лаптопа за 33 хиляди лева. Хората го приемат за нормално, защото си мечтаят за същата простотия.

Но в действителност, където и по света да отидете в държавна администрация, няма да видите лъскав нов лаптоп, а нещо старо, изпитано, изпипано, вечно, което не осигурява проблеми. На никой няма да е приятно да чака рестарта на нов геймърски лаптоп на опашката в държавна администрация. И не, не си правете илюзии, опашки пред бюрокрацията има и в САЩ, и в момента. Ако пък и да има някакво електронно самоуправление, то има нужда от качествен терминал за обработка.
Това е ThinkPad T430, вероятно последният, наистина качествен лаптоп. И то със сравнително модерни параметри, подходящ за всяка дейност, по 24 часа в денонощието. Почти съм сигурен, че това е сред последните Wistron изработки за Lenovo, същият завод, който правеше и IBM ThinkPad.
Перфектна изработка, висок клас схемотехника, истинско охлаждане, на практика вечен, ако му се поддържа охладителната система в изправност. В действително вечен, ако чекиджия не се празни на клавиатурата му и не е в средата на тютюнева екологична катастрофа. Въпреки, че и там оцелява, например в милиционерско управление.
Конструкция, клавиатура - всичко е песен при този модел. Пантите са железни, във всички смисли на желязото. По-късен модел на това ниво ThinkPad нямат, а щом те нямат, то кой?
И все пак, някой пак ще се накокошини, затова ще направя уточнение, че става въпрос за бизнес машините. Защото Thinkpad имат следващ добър Mobile Workstation като W541, Fujitsu Japan/Germany също правят добри работни станции, а HP ZBook е последният зъл мохикан, даже в наши дни.
ThinkPad е класика, институция, прелест...
Да ме прощават биороботите, но всеки разумен Човек, вече знае, че през 2002-ра, 2007-ма и 2012-та години се случиха рестарти на реалността. Което съвпада с историята на Thinkpad, проверете. До 2007-ма са ненадминатите ThinkPad T60, до 2012-та е героят на този материал, или поне е проектиран тогава. Ако въобще може да се говори за проектиране на тези машини в нашият век, от нашите льохман инженери.
Ако говорим за върхов, ThinkPad T430, то това е моделът с 1600 на 900 резолюция и NVidia Quadro NVS 5400m. Към момента на написването на статията, имаме последните перфектни бройки от тази модификация.
Мнозина не харесват толкова дебел лаптоп, въпреки че си падат по други дебели и големи неща. Един от най-сполучливите, всъщност най-сполучливият хибрид межди истински и тънък (Ultrabook) лаптоп е Slim модификацията на ThinkPad T430, означена като T430s. Подбираме и най-добрите бройки в гнилият ЕС и от нея, вижте тук.
Моделът си струва, истинска находка е за никакви пари. За всички пари на света, по-добър нов няма и не се очертава да има.
На въпроса, защо T430 го препоръчвам пред T420, има много по-модерна видеокарта, HD + 4K ускорител на апаратно ниво, USB 3.0, и толкова. Макар това "толкова" никак да не е малко.
Добре, а T400, T410? Като конструкция и изпълнение са над T420/430, защото са друг проект, във Full Magnesium Roll Cage. Но като графика са малко стари.
Имайте предвид и проекти като LibreBoot, те работят със стари машини, които нямат кодове, които да ви следят, или поне това може да бъде шунтирано. ThinkPad T430 е от тази "партия", въпреки че партия в наши дни е гнусна сбирщина на разбойници с малки...
T430 дори в най-скапаната си модификация има добър TN+Film дисплей, който с почти 100% sRGB е далеч по-добре от новите, скопени IPS. Подозирам, че най-новите лаптопи с ултра-високо честотни като PWM регулация дисплей, водят до програмиране, затъпяване, болести. Класически олд-скул висок бизнес-клас модел е по-добре от всичко ново. Пиша моите материали на античните HP 2035 и ThinkPad X200s, други машини почти не признавам. Затова аз, както и всички истински обозреватели, а не наемни проститути за мишка подарък, отдавна не пишем.
Вижте новият ми блог проект think.bg, където името не е случайно. Там, далеч от мрежовите простотии и чесане на езици, творим истински неща. Бих ви поканил в закритата ни група, но лейтенантите ми там, почти никога не приемат нови попълнения.
Бъдете здрави, мили приятели. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни