Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Истината за SSD - трагичните TLC срещу дефицитните MLC

Ще започна с нещо скандално. Новите дискове са много по-бавни и много по-скъпи, отколкото си мислите. Защото хората са прекалено глупави и лесно манипулируеми.
SSD е силициев носител, подобен на оперативната памет. Което го прави много по-бърз от класическия, магнитен твърд диск (HDD). Всяка скорост си има цена, а цената на тотална загуба на информация, спомени, документи, проекти е катастрофално висока.
Магнитните дискове може и да са отживелица, но добрите от тях са почти вечни. Дори и да започнат да стареят, правят го плавно и предсказуемо. Информация от тях почти винаги може да се спаси. При твърдотелния (SSD) носител, трагедията настъпва внезапно и непоправимо.
Има много митове за това колко надеждни или ненадеждни са SSD. Има три вида SSD, според различната памет за съхранение и четене на информация. Това са SLC (Single, един бит в клетка), MLC (Multi - два бита) и TLC (Triple - три бита в клетка). Клетките са дефицит, те се изхабяват, логично най-много при TLC, там те са тройно по-изнасилени спрямо SLC. Предвид, че насилниците са трима, скоростта е и много по-малка.
Малко повече за типовете твърдотелна памет в SSD:
  • SLC са по-скоро древна технология, много са скъпи, а хората - бедни. Реално те са най-бързи. Могат и да претендират за вечност с техните около 100 хиляди възможни цикъла на запис в клетка. Има в момента сървърни SLC SSD, струват майка си и баща си;
  • MLC имат 10-20 хиляди цикъла живот, значително по-малко. В началото хората се мръщеха на тях, като научеха цената за SLC, бързо се примиряваха. Върху MLC са изградени най-добрите потребителски носители и повечето премиум SSD. Реално това са много бързи носители;
  • TLC са Т@шак носители с тяхните едва 3-5 хиляди цикъла живот и в значително пъти по-бавни скорости на реални операции спрямо MLC. 
Промоции, черни петъци, разпродажби... масово в тях участват TLC дисковете. Които въпреки, че са ултра-евтини, след като изместиха MLC от пазара, започнаха да повишават цените си. Интерфейстът NVMe не промени това, там отново масово има TLC.
Нов, WD Green 240GB SSD. Информацията за типа памет е засекретена, но е очевидно, че е TLC

Употребяван, Samsung PM851 с ТLC памет. Интересен продукт, висок клас TLC, с висока скорост. Междинен продукт между 850 EVO и 850 PRO

Това е още един MLC носител, премиум компонент Intel SSD Pro 2500

Samsung 830, MLC модел

Какво показват тези картинки? На пръв поглед, за невежия човек, всички модели за равни като скорост. Око хваща първия показател, последователния запис, който се обявява гордо на кутията на SSD. Но такъв тип операция, във вашия компютър е голяма рядкост, под 1% от всичко, което правите. 
Зареждането на системата, работа, игри, торенти... каквото се сетите се обработва по блокове и то все по-големи. Затова се гледат показателите 4K, което не е резолюция на порно-филми, а обеми на блоковете, 4Kb. Другия 4K пък има зададена дълбочина на четене/запис. Тези операции вече са масово ползвани при работа и реално показват скоростта на носителите.
Скролирайте сега нагоре и вижте резултатите за 4K четене и запис на TLC... много пъти по-бавно от MLC носител!
Скоро заредих много SSD-та от среден до висок клас, с MLC памети. Животът на употребяван SSD? По-горе съм маркирал броячите им. Най-изхабеният носител е с 1454 цикъла. Тоест остават му около 8000 цикъла, което пък е двойно по-голям ресурс от нов TLC SSD.
Други носители пък са с едва 50-250 цикъла, на практика нови, с ресурс за 5-10 години.
Какво става в момента на пазара? Пълен хаос! Търговците масово наименоват евтините TLC дискове като MLC. Но това пък се оправдава от наглостта на производителите да прекръстят TLC на MLC 3D NAND. Истинските MLC са в професионалния клас, пример за което са EVO и PRO сериите на Samsung, първите са TLC или новите измислени имена, професионалната серия е истински MLC.
3D NAND са три бита на едно място, което си е ново име на TLC, по-скоро новото ултра-бюджетно решение. Добрите дискове са PRO серията на Samsung. Колкото до фантастичната синтетична скорост на EVO след 840, те имат функция RAPID, която ползва част от системната памет за буфер... нещо като частичен RAM диск. За да не се оплетат нещата, това е удачно решение за работна станция, задействана в четири канала.
 
Влюченият Rapid на Samsung Evo 840 
 
Личният компютър, от който пиша това, Samsung 840 PRO в Rapid Mode, при наличие на 64GB RAM в Quad-Channel
Rapid Mode на Samsung е интересна опция, но резултатите в Crystal Disk Mark и фирмения "оптимизатор" са скандално завишени, типично за синтетика. В реалност, при операции с големи файлове, разлика почти няма. При малки файлове като снимки и музика, мнозина споделят за около 50% прираст в скоростта, което е супер, но далеч не е десетки пъти, както в синтетиката.

SSD срещу NVMe
Твърди се, че новият PCIe интерфейс осигурява десетки пъти по-висока скорост от SSD. Това наистина е така, но спрямо TLC SSD. Спрямо MLC SSD на SATA3, разликата в реални операции е налична, но не и огромна. Около двойна е спрямо TLC модела Samsung PM961.

Препоръка, ако взимате дискове на старо, то никога не ползвайте ниските серии с TLC чипове, рискът е огромен. Избирайте дискове от топ клас машини, като Samsung Pro-series, Kingston HyperX... които имат рекордни показатели за отказоустойчивост. Високият клас се предлагат с 10 години гаранция! Samsung имат EVO серия, тя е с TLC (прословутата 840-та серия), докато PRO серията е с MLC, много по-бърза е и с пъти по-дълговчена. Което оправдава и огромната разлика в цената.
Още един съвет, взимайте дискове от производителите на паметите, те имат по-дълга поддръжка и по правило са значително по-евтини от дизайнерските продукти на компании, които ползват същите чипове. Samsung, SanDisk, Micron, това са преките производители.
Програмите за диагностика в материала са:
  • SSD-Z, показва типа на диска, включително и MLC, SLC, износване и др.
  • Crystal Disk Info, показва броя цикли и отработени часове, заедно с много друга информация
  • Crystal Disk Mark, тества скоростта на диска.  
Изводи. Ако търсите добър, прилично бърз, надежден SSD, забравете за TLC ширпотребата, независимо от кой производител. Само MLC, желателно от премиум класа, а не бюджетни серии. Включително употребяван, предвид големия дефицит на MLC, и много сериозните им цени. Независимо от диска, винаги архивирайте на магнитен диск (HDD), а най-добре два от различни производители, в RAID.

Цени при нас, след тест, селекция според брой отработени цикли.

6 коментара:

Stefan каза...

Винаги съм се чудел тези скорости (с включен Rapid mode) доколко са реални.....
нима става 10 пъти по бърз диска ? малко вероятно...

кен каза...

Мисля, че си прав, че няма особен смисъл. Най-бързо работи компютъра от паметта, 4-ри канала са си нещо велико. А така да взима от паметта за Rapid mode е малко странно, може би и рисково.
В синтетика, Rapid mode показва космически резултати, което не е реално. В действителност почти няма прираст при операции с големи файлове, а с малки, като снимки например се твърди, че прирастът е около 50%, но не и десетки пъти.

Анонимен каза...

Аз мога да потвърдя за всички SAS дискове по ОЕМ поръчка на Hewlett-Packard. Живо доказателство е рапортуващия инструмент на RAID-диагностиката : https://1drv.ms/f/s!AiMcf8Ny6oM_gp455oJGjhBivS2WMQ
Както съм подчертал , дискът е работил 105 месеца (това са 8 години) , и диагностиката не намира за уместно да се сменя , тъй като е в отлично здраве.

Unknown каза...

Здравейте!
Power Cycle Count-a има ли отношение към "износването" и "дълготрайността" на SSD-то?
Да кажем, че всеки ден си стартирам лаптопа сутрин и го гася вечер - това по някакъв начин вреди ли на SSD-то или е само брояч за моя информация?
Благодаря.

Unknown каза...

Power On Cycle не е ли броят на включвания и изключвания, а не колко цикъла записи са минали през една клетка. Как това влияе на здравето на диска ?

rpm каза...

Не е лошо, ако ще си купувате SSD да проверявате параметър TBW, т.е. колко терабайте се очаква да може да се запишат върху диска. МНОГО е важно да се провери за втората употреба...

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни