Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Защо втора употреба от истинска държава?

Често се случва едни и същи продукти да са с различно качество. Автомобилът на годината Ford S-Max да се окаже скапана кола, кафе на Nestle да са посредствени, Lenovo Thinkpad да бъде постоянно в сервиза.
Понякога ни се струва, че нас, малките народи ни мамят с качеството. На практика се получава така, но целта на глобалната икономика е друга. А именно, разделяне на пазарите по географско разположение, създаване на работни места из целия свят.
При положение, че заводи за сглобка на един продукт има из целия свят, не е логично да очакваме японски автомобил, сглобен в далечна Япония.
Защо един нов Ford е скапан? Вероятно защото е сглобен в руски завод. А в Русия има вековни традиции за лошо производство.
Новият японски автомобил от българското представителство, вероятно ще бъде турска сглобка.
И така нататък... показвам ви няколко примера за автомобили, които могат да бъдат сглобени къде ли не. Данните ги взимам от Wikipedia, особено педантично са описани местата за сглобка в руската версия на страниците, очевидно е, че руснаците странят от "отечествената" сглобка.
Този Ford Focus се сглобява в Германия и в САЩ, но също така и в Русия. Познайте с коя версия автомобилът е спечелил многобройните си награди, преминал е през тестове за качество и безопасност?
Още един автомобил на годината от Ford. Сглобяван в Белгия, Русия и Испания. Аз лично бих предпочел белгийския вариант, който предпочитат и западно-европейските пазари.
VW Golf, автомобилът на народа. Но на кои народи? За някои народи си е оригинална германска сглобка, за други е Сараево, Алжир, Мексико, Бразилия.
 
Mazda 3 е прекрасен автомобил, най-вече когато е японска сглобка. Колумбийска сглобка едва ли ще дойде при нас. Тайван е един високо технологичен остров, там всичко е на ниво. Иран пък е истинска автомобилна държава, Peugeot 206 е съвместна тяхна разработка с Франция, още произвеждат тази най-здрава "френска" кола. Оказва се, че Mazda 3 неслучайно има толкова висок рейтинг, все на добри места се произвежда.
Великите Honda, с един легендарен модел. Ако сглобката е японска, автомобилът е приказка. Мнозина не са доволни от Британските изпълнения, но много скоро тях в ЕС няма да ги има. Китай, Тайланд, Филипини... тук вече трябва да се внимава. Канадската сглобка явно е за САЩ, чудесно място за производство.
Най-големият производител, компанията която почти няма слаб модел. Британия, Турция и Япония. Много ясно, че всички искат японеца.
Великите Mitsubishi, които произвеждат от коли до пътнически самолети, роботи, а сега разработват и втория изтребител от 5-то поколение. Хванали са тихо-океанския регион, цели два завода в Австралия, също така - Нова Зеландия и Индонезия. В САЩ също има завод. Интересно, че японската сглобка е до 2006-та година. Не, че другите също не са приключили още по-рано.
Да видим Алфа Чуплео къде се прави. Охо, Тайланд и Тайван, доста глобално го дават дори италианците.
Същото е с компютрите и лаптопите. Един модел се сглобява с различни държави, от различни заводи, с различно качество. Да, цените са еднакви, понякога и по-ниски от по-евтиния завод. Не сте ли се замисляли, защо модел на HP в Германия е значително по-скъп, отколкото у нас? А защо на никой в Швеция и през ум не му е минавало да определи HP Elitebook като трошлива техника?
Често сменяте iPhonе си гаранционно? Явно не е от главния за САЩ и Западна Европа завод на Foxconn.
Освен топ гигантът Foxconn, ковачница за топ електроника са заводите на Wistron (по-старите Thinkpad X-, T-, W-series) и Pegatron (HP Elitebook). Някои машини като Panasonic Tougbook и Fujitsu Lifebook/Celsius разчитат на японска сглобка, а Fujitsu имат завод и в Германия.
Може би не съм прав, но даже при компонентите разчитам на чужд дилър. Нови видеокарти от Германия. Скоро и с SSD така, че от нашия пазар, вече 10% са фира... а не знам още колко са дефектирали след гаранционния си срок. Употребяваните SSD, които предлагаме са от много по-висок клас и с поне 5 пъти повече ресурс. Аз също разчитам на употребяван SSD, един прекрасен Samsung 840 Pro, 512GB.
Мисля, че картинката с глобалното производство поне малко ви се изясни.
А сега се замислете, дали почти нов или малко употребяван автомобил от страни с ултра-висок стандарт като Швейцария, Белгия, Германия, Швеция, Новегия, Австрия, Холандия, Дания... с възможно най-добрата глобална сглобка не е много по-добър вариант, отколкото нов автомобил, сглобен някъде си за България.
Същото е с телефони, таблети, компютри, монитори, лаптопи. Пишем колко яки и вечни са истинските машини, и някой човек току ревне що за боклук е чисто новият му Thinkpad от България. 
По локализация и клавиатури ще познаете нашите машини. 80% са скандинавски машини (Швеция, Норвегия, Дания), останалите са германски (QWERZ) или белгийски (AZERTY). По-рядко идват британски или американски бройки. Британските и германските са най-мърляви и с най-малко екстри, по-ниски параметри. Скандинавците са просто идеални.
А това е нещо близко до темата. Любим чай, който поръчвам години наред от САЩ (iHerb). Пуснаха го и в България, на същата цена. Нищо общо, пълен отврат е този тук. "Трета цедка" от американеца е много по-плътен, ароматен и отпускат от това, което се предлага у нас.
Не бъдете народ второ качество, купете си нова техника от развитата чужбина или употребявана от елитен дилър като нас. 
Гаранцията? Тя има значение в България, в развития свят никой даже не си пази гаранционните карти, защото до тях не се стига. Знам го лично, пазарувам почти всичко от Amazon. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни