Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Изборът на употребяван лаптоп (2018)

Също както при избора на употребявани автомобили, към придобиването на втора ръка лаптопи има много противоречиви мнения, от възторжени, до пълно разочарование.
Tова е така, защото за техниката с втори собственик има само едно общо определение - употребяван или втора ръка. Което определение по никакъв начин не определя произхода и състоянието на машините. Хората са объркани и правят грешни аналогии между едни употребявани машини и други, между потребителска и професионална техника.
Ще ви изброя какви видове употребявани лаптопи се предлагат от частни лица и фирми:
  1. Най-рискови са лаптопите от потребителски клас, предлагани от частни лица по форуми,  онлайн базари или чрез заложни къщи. Това е техника, която не е проектирана да има ресурс над две години, тя е амортизирана откъм охлаждане, термални пасти, платката е деформирана без здравото магнезиево шаси на висок клас машина. Батериите на тези машини имат живот около година (500 цикъла), често ги комплектоват с алтернативни батерии от китайски сайтове, което е лоша опция. Неоригиналните адаптери към тях освен, че са некачествени, са и опасни. Разбира се, има хора, които много добре поддържат машините си, дори потребителски лаптоп при тях с години може да е в отлична кондиция. Но тези хора по правило не продават машините си по форуми, подаряват ги на роднини или продават на символична цена на познати. Потребителски лаптопи са DELL Inspiron, всички Lenovo без японските серии Thinkpad, HP Pavilion и Probook, Toshiba Satellite, разни Asus, Acer, MSI, Sony, Samsung, LG. Не казвам, че някои от тези модели са лоши, но предвид експлоатацията им в домашна, прашна, с лоша хигиена среда, сред деца, интервенции от пишман майстори или "сервизи", те са доста рискова покупка. Огромен риск са лаптопите с дискретна ("външна") видеокарта, почти винаги появата им на вторичния пазар е свързана с дефект на картата и временно (до два месеца) закрепване с горещ въздух;
  2. Следват добри лаптопи, висок корпоративен клас, но трета, пета, шеста домашна употреба. След корпоративната си употреба те, като някой германски VW Golf, попадат на вторичния пазар в България. И се почва тяхната бясна експлоатация, в немислими условия: прах, нокти, трохи, бира, сокът и млякото на децата. И никотин, който просто скапва техниката с мазния си налип! Експлоатират се на легло, а не на работна маса, без инженерна техническа поддръжка. Термопаста? По-добре да не е сменяна, защото при всяка смяна, "майсторите" правят непоправими поразии. Батериите се ползват неразумно и често са скапани, внимавайте. Неоригинална батерия и фалшив адаптер са признак на поне трета употреба машина. Има отлични домашни машини от корпоративен клас, например някой Thinkpad W-series, собствениците им ги поддържат маниакално добре. Но тези машини няма да бъдат намерени в базарите, те са за колекцията на маниака или се дават безвъзмездно на приятели и роднини;
  3. Често добър вариант са лаптопите от официален дилър на употребявани корпоративни машини. По правило обаче в България, също както и при автомобилите, се внасят най-евтините като статус машини, със забележки по корпус, екран, неоригинална комплектация, заключен BIOS, не работеща клавиатура, спукан корпус или шаси, дефектен куплунг и други проблеми.  Тези лаптопи се "реновират", "обновяват"... което ще рече, че се комбинират различни части от различни машини за да се получи нещо, което хваща окото. Пребоядисват се, сменят се клавиатури, добавят се "съвместими" адаптери и батерии. Още една лоша практика е да се търси най-евтиното с най-ниски параметри и после да се добави куче марка твърд диск и кофти памет. Интересно, че фирмите които купуват нисък статус машини или направо не тествани, дори бракувани партиди, въобще не се притесняват да обявяват, че машините им са реновирани. Трябва да отбележа, че нерядко ниския статус машина има просто счупено парче пластмаса по корпуса или пиксел, петънце или драскотина на дисплея... тоест, перфектна машина с малък козметичен проблем. Друг важен фактор за статусите е, кой ги определя. В Германия, Румъния, Унгария има големи дилъри на корпоративна техника. Но техния добър статус няма нищо общо с този в Дания, Швеция, където тези фирми не се менеджират от източно-европейци;
  4. Най-добрият избор са перфектните лаптопи от елитен дилър на корпоративна, лизингова техника. Предлагат се отлични машини, коректно описани след тест, с оригинални параметри и комплектация. След работа в корпоративна среда, по 4-5 часа на ден, добра работна хигиена, филтрация в работните помещения, истински инженер за поддръжка, тези машини са идеални. Много често са достъпни при големите дилъри на практика нови машини, които са били в резерв или не са били ползвани по някаква причина. Тези лаптопи нямат нужда от "реновиране", дори от профилактика и пудрене с козметика. Нямат прах в тях, никога не миришат на никотин, разбира се нямат следи от хлебарки като повечето домашно ползвани машини (особено в Студенстки град). Всичко е оригинално, памет, HDD или SSD, батерия (с над 80% капацитет и поне още 5 години ресурс), истински адаптер. Перфектни машини! Сред тях няма да срещнете Asus, Acer, Samsung... дори Toshiba Tecra. Само елитни машини като японските серии на Thinkpad, Made in Japan/Germany Fujitsu Lifebook/Celsius, а напоследък основно HP Elitebook/ZBook (след 2012-та година корпорациите залагат основно на HP). Длъжен съм да отбележа и друга перфектна корпоративна техника, Apple Macbook Pro, цените им обаче и на вторичния пазар да шокиращи за българския потребител. Тъй като Apple са много крехки като корпус, се внасят основно нисък статус, които се "реновират". Търговците на тази техника осигуряват 6 и повече месеца гаранция, в цената е включено ДДС.
Много важно е да обобщя, че потребителските машини нямат ресурса на корпоративните. След около 2005-та година (след оттеглянето на IBM и приватизацията на Apple) активно се развива науката за програмираното остаряване, чрез принципите на която се предпазва глобалната икономика от застой (купи-чупи-хвърли-купи... и пак, и пак). Корпоративните машини по правило са без програмирано остаряване, едно че са премиум клас с топ компоненти, друго че нямат нужда от принудително обновяване, защото фирмите ги ползват до 3 години.
Няколко факта за качеството на техниката:
  • Потребителските лаптопи по правило са с 12 месеца гаранция от производителя (останалото е от търговеца). Професионалните машини са с 36 месеца до 5 години, с различни опции за доплащане за още години;
  • Потребителска батерия има заложени цикли от китайските клетки от порядъка на 500 цикъла (от година до две експлоатация). Професионалните лаптопи са с японски или корейски клетки, които могат да изкарат 2000, дори 5000 цикъла (някои надминават живот от 10 години);
  • В потребителските лаптопи се монтират HDD и SSD от нисък клас, с живот около 2 години. В бизнес машините и работните станции има висок клас HDD (Made in Malaysia, Singapur), с SSD-тата като Samsung Pro-series имат 10 годишна гаранция от производител, в много пъти повече ресурс откъм цикли и часове.
След като ви разясних за видовете и произхода на лаптопите втора употреба, ще ви спомена за модели, качество и амортизация.
Световната икономика бе във възход до 2008-ма година. До тогава имаше и силна, неценова конкуренция, тоест битка на качеството. Най-здравите, качествени откъм материали, грамотно проектирани, реализирани в елитните тайвански, корейски и японски заводи бяха лаптопите до тези години. Индикатор за което са фантастичните модели Thinkpad W700, W701 DS, най-добрите Alienware за всички времена. DELL Precision около 2008-ма бяха връх на компанията като иновации и здравина. Точно преди 10 години се ковяха феновете на различните брендове.
Инерцията за качество продължи до около 2012-та година, след това при някои компании последва плавен спад (Thinkpad), при други (напр. Toshiba) - брутален срив. По-новите DELL Latitude/Precision станаха нещо като Ford, чудна концепция и параметри, но все нещо куца в детайлите.
Единствено HP успяха не само да запазят нивото си, но дори и да го качат през по-късните години. И все пак, техният връх за лаптоп за мен е HP Elitebook 8770w с DreamColor 10-bit IPS панел. Разбира се, приемниците HP ZBook са много добри, но без конкуренцията от други компании, логично не се напъват да качват нивото.
Не само производителите имат роля в спада на качество. Основните компоненти са на Intel,  NVidia и AMD. Intel сами признават, че напредък при техните процесори след Sandy Bridge на практика няма. Но за да да се сменят процесори и платформи, те се правят все по-евтини и ненадеждни.
Thinkpad X1 Carbon, процесор, памет, всичко е монтирано неподвижно към миниатюрна платка
Всички последни мобилни платформи са със запоени към дъното процесор и видеокарта. Това съкращава живота им в пъти спрямо платформите със сменяеми процесори, най-късни от които са Haswell (2013г.)
Intel не признават да да имат съществени промени в архитектурата, тя си е все x86... нещо безкрайно древно във времена, в които IBM демонстрират квантовите си компютри.
Въпреки това, производителността явно е в излишък, защото десетки пъти по-слаб хардуер, в смартфони и таблети, осигурява необходимата мощ за над 90% от потребителите.
"Големият" хардуерен напредък е в новите инструкции на Intel. Но публична тайна е, че те се ползват само в синтетични тестови програми, в реални игри и приложения, масово се ползва не дори AVX, а SSE. Като пример мога да дам, че един Intel Core 2 Duo T7200 (2006г.) е напълно актуален и в наши дни, това е основоположника на скандалната стратегия "тик-так".
Разликата в процесорите на Intel идва от броя на реални (не виртуални) ядра и тяхната честота. Така например над 10-годишен Core 2 Extreme процесор е по-мощен от последно поколение двуядрен Core i7 процесор. Ако търсите мощ, огледайте се за по-стар лаптоп с Core i7 QM или MQ процесор, това са премиум лаптопи с ненадминато качество.
За разлика от процесорите, при видеокартите от време на време се случват революции, но най-вече в DX (Windows OS) среда, в OpenGL (UNIX, Linux, Mac OS) промените не са толкова значими.
Препоръка, когато избирате по-стар лаптоп, нека той да бъде с вградена Intel видеокарта, защото Intel и Microsoft правят чудеса за да поддържат старите модели, нещо което нито NVidia, нито AMD правят. Една древна Intel 4500 MHD (2008г.) има чудна поддръжка дори за Windows 10, оптимизирана е за много игри, има FullHD енкодер. Вижте на какво е способна в много игри
Лаптоп с Intel GMA 4500 е много популярния модел Thinkpad T400. С тази интегрирана графика, лаптопите на практика не дефектират.
Ако вашата цел е лаптоп с огромен жизнен ресурс и възможно най-бавен темп на морално остаряване, изберете машина с процесор на слот, видеокарта на MXM, 4-ри слота памет.

Коефициент на изгодност. Най-важният показател за избор на лаптоп е съотношението между цената му като нов и цената му сега. Като, разбира се имате предвид, че 1000 долара преди 10 години са много повече от 1000 долара сега. 
  • Пример 1. Thinkpad T61p през 2008г. е струвал около 4500лв., сега го взимате на 300лв. Коефициент 15. 15 пъти по-евтино!
  • Пример 2. От базар купувате лаптоп Asus, който като нов е струвал 1200лв., сега го купувате на 400лв. Коефициентът е едва 3. Предвид, че е и без ДДС и гаранция, това е много лоша сделка.
Много важен компонент при покупка на стар лаптоп е неговата колекционерска стойност. Потребителски лаптоп няма как да има колекционерска стойност, освен може би някой култов Alienware, участвал в известен филм.
При бизнес моделите на Apple, IBM, DELL и HP е друго. Някои легенди от тях достигат цени от хиляди долари в отлично състояние. А на други, като НАСА моделите Thinkpad им предстои да качват цените си. Повярвайте ми, след 10 години един Thinkpad T60 в идеален вид и във върхова конфигурация няма да струва 100лв. като сега, а десетки пъти повече.
Колекции без Thinkpad T23, T30, T40, T41, T42, T43, T60, T61, T400, T500, W500, W510, W520... и особено без W700, W701 няма как да има. DELL D620, D630, ATG и XFR моделите, HP 6930, 8530w, 8730w, 8740w... и особено 8770w също са никакви. Много ценни са старите модели с IPS панел. Винаги голяма цена ще имат моделите с върхови параметри, като Pentium M на 2.13GHz, Core 2 Duo T7400, T9500, T9700, QX9100, Core 2 Extreme.

А сега, за мнозина най-важното в статията. Кои лаптопи са най-добрите в своите ценови категории, защо, кои са силните и слабите им места.

Около 100лв.
Тук безспорен шампион е Thinkpad T60. Вероятно най-здравият модел на Lenovo, един от последните с легендарното лого на IBM. Модел за колекционери, намерите ли го в топ състояние, пазете го!
Силните страни на модела са неговата неубиваемост, дължаща се на магнезиевият екзоскелетон и върховата изработка на всички компоненти. Стойностни модели са тези с Core 2 Duo T7200 и особено с T7400, това са 64-битови процесори, които работят отлично под Windows 7, също така и под Windows 10.
Слаби страни. Конструктивно това е спукването на лявата магнезиева пластина до пантата, просто пантите са прекалено здрави. Трябва да се има предвид, че моделът поема до 3GB оперативна памет, въпреки, че вижда 4GB. Дисковият интерфейс е SATA1, тоест е безсмислено да се поставя SSD.
В наши дни такъв лаптоп може да се ползва за офис задачи и Интернет. Няма по-добра машина за набор на текст, клавиатурата е легенда. Все пак, имайте предвид, че Flash и Youtube се подкарват със силите на процесора, а не чрез хардуерен енкодер.
Най-ценна модификация на този модел е 15-инчовата FullHD, S-IPS версия Thinkpad T60p с Core 2 Duo T7400. За 100лв., разбира се няма как да го намерите, голяма рядкост е и на пазара въобще.
Много интересна колекционерска серия са "фейслифт" T60-ките в широкоекранен корпус.
Добра алтернатива на Thinkpad T60 в клас 100 лева е DELL Latitude D620. Той няма толкова добра ергономика, но дизайнът му е истинска класика, здравината - уникална. разполага и с хардуерен COM (RS-232) порт. Избягвайте D620 с Quadro... много дефектират.

Около 150лв.
Тук безспорен шампион е Thinkpad T61. Той вече може да работи с 8GB оперативна памет, разполага с SATA2 интерфейс, SSD на него е оправдана инвестиция. Съществува в 14- и 15- инчова версии.
Мнозина споделят, че Т61 работи толкова добре, че обезличава много модели след 2015г. Ние сме на същото мнение. Това е космически модел (още се ползва от НАСА в МКС), може би има нещо особено в него, в поддръжката му, отношението на Microsoft.
Слабост на модела са хлабавите панти. Минимален, но все пак риск крият Quadro картите, които са аналог на признатите за технологична недомислица от NVidia серии 8400m/8600m.
Максимумът на модела е Mobile Workstation модификацията Thinkpad T61p с процесор Core 2 Duo T9500, 1920x1200 дисплей.
Thinkpad T61 във върховите си модификации е много перспективна колекционерска машина.
В този ценови клас бих препоръчал и DELL Latitude D630... в никакъв случай с дефектиращата Quadro видеокарта!
HP Compaq 6910p също е много добра машина за тази цена, на практика без слаби места.

Около 200лв.
Тук внимание заслужават два топ модела, Thinkpad T400 и HP Elitebook 6930p. Thinkpad T400 печели с това, че е първият бизнес лаптоп с DDR3 памет, HP 6930p има по-добър дисплей.
Двата модела нямат слаби страни, отлично работят с SSD, имат 5GHz WiFi модул, качествени японски батерии.
Видеокартите им са Intel GMA 4500MHD, за чиято перфектна поддръжка стана въпрос по-горе. Прекрасни модели без слаби страни, мощни, тихи, икономични, хладни.
Отлични бройки са модификациите с Intel Core 2 Duo T9400.
В тези модели няма нищо колекционерско, освен може би, че това е първия Elitebook на HP.

Около 250лв.
За тези пари могат да се вземат добър Thinkpad T500 или с базови параметри Thinkpad T410. Аз бих предпочел T500, комфортна голяма машина с DDR3, често и с ATI Radeon HD 3650, много добра видеокарта.
Към момента никой от двата модела няма колекционерска стойност. Такава има към елитния братовчед на T500, модела W500.

Около 300лв.  
Без съмнение тук се отличава Thinkpad X220 с мощния Core i5 Sandy Bridge процесор. за тази цена няма как да бъде с IPS панел, но това е една чудна перспектива за бъдеще.
X220 е топ класика, любим на мнозина модел. За него има и Libreboot мод, с който това става най-сигурният лаптоп на света.
За тази сума перфектна инвестиция е HP Elitebook 8440p или Thinkpad T410, и двата с първо поколение Core i5. Дискретните им карти Quadro NVS 3100 са доста добри.
В X220 и HP 8440p виждам добра колекционерска перспектива.

Около 350лв.
Тук шампионите са Thinkpad T420 и DELL Latitude E6420. Като надеждност бих гласувал с всички ръце и крака за T420.  DELL E6420 обаче може да разглези с Quadro NVS 4200m, доста прилично видео.
За тази цена може да се инвестира в супер легенди с много солидна колекционерска перспектива, Thinkpad T61p и HP Elitebook 8730w.
Най-модерното в този клас е HP Elitebook 2170p, чийто Ivy Bridge процесор има много актуална вградена графика, с 4K ускорител и много повече мощ от предходните поколения.

Около 400лв.
Тук най-доброто са Thinkpad X230 и Thinkpad T430 - чудесни модели, с отлична защита, хладни и бързи.
Thinkpad T520 също е добра опция.
В тези модели няма никакъв колекционерски дух, прекалено са масови и без история.

Около 500лв.
Най-търсеният клас лаптопи с много предложения. 
Най-бутиковото предложение тук е Thinkpad T420s... тънка машина с топ параметри, отличен дисплей, силна дискретна видеокарта. Много, много колекционерски модел, произведен в малко бройки, това е машина за топ мениджъри.
Големите машини тук са представени с чудния Thinkpad T530, безличен, но много силен модел.
За тези пари може да се намери и чуден Thinkpad X230 с IPS панел!
Тук се вмъкват и много модерни машини като HP Elitebook 820 и Fujitsu Lifebook E734 (made in Japan). И двата с 4-то поколение Intel Core i5.

Около 600лв.
Също много търсена категория. Тук най-често попадат повечето модели от клас 450-500лв., но с SSD диск. Thinkpad T430 с HD дисплей, 8GB RAM и SSD е перфектният лаптоп за тази цена.
Sandy Bridge работните станции на HP (базови параметри) са много добра оферта в този ценови диапазон.
Любим лаптоп за клиентите ни за 2017г. в този ценови клас бе Thinkpad W510 с Core i7 QM, 8GB , Quadro FX880m.
За колекция е точно W510, последния модел с пълен магнезиев екзоскелетон, първия Core лаптоп.

Около 800лв.
Стихията на работните станции, второ поколение Core i7 QM. Thinkpad W520, HP Elitebook 8560w, DELL Precision M4600. Thinkpad W520 е гранд модел, последния със старата клавиатура, без него колекция не може да има.
Аз бих предпочел HP 8560w заради MXM слота за по-нова видеокарта и дисплея с високочестотен ШИМ.
За някои цената ще е висока, но точно тук се класира ултра-луксозния Thinkpad T430s.
Интересен вариант е и първия Thinkpad X1 Carbon.
В тази категория се класират и някои бизнес модели с 5-то поколение Intel процесори. Интерес заслужават HP 820 G2, Thinkpad X250 IPS.
Работните станции и T430s имат много висока колекционерска стойност.

Около 1000лв.
Отново работни станции са най-добрата оферта тук, тези които са имали цени над 5000лв.
HP Elitebook 8570w, DELL Precision M6600, Thinkpad W530.
Звезда за колекции е W530. При късмет пък, HP 8570w може да се намери с IPS дисплей (DreamColor).

До 1300лв.
Най-голяма мощ тук предлага HP Zbook 15, те разкъсват най-новите машини като процесор, а MXM видеокартата им лесно се ъпгрейдва. Колекционерски модел, новият избор на НАСА.
Голямата звезда в този клас е да намерите отличен HP Elitebook 8770w, бингото е с 10-bit IPS панел... този модел е последния в стария три-метал дизайн, цената му само ще расте.
W-series на Thinkpad също попада тук, върхова бройка W530 или по-скромен откъм параметри W540. Аз бих избрал W530.

Над 1500лв.
Тук ви съветвам да не се хвърляте на нови модели от 5-то, 6-то и 7-мо поколение на Intel, а да инвестирате в най-върхови модели от 4-то поколение.
Thinkpad W540, DELL Precision M6800, HP ZBook 17... с MQ процесори разбира се, и върховите за модела видеокарти.
Истинска находка тук са най-върховите лаптопи с Extreme процесори като HP Elitebook 8760w, HP 8770w и DreamColor дисплеи.
Всичко тук е колекционерско, пазете го.

Над 2000лв.
Тук ми е трудно да се сетя какви би си струвало. Thinkpad вече нямат модел за тук, въпреки че ако някой предлага W701 DS, хич не го мислете... след 10 години ще струва в пъти повече.
DELL определено не са за този клас, освен ако не намерите някоя 17-ка с брутална професионална видеокарта.
Единствените оправдаващи цената си, самотници тук са 17-инчовите ZBook, ако ще и първо поколение... точно от първо е и най-ценния, с MX (Extreme) процесор, Quadro K5100 и т.н. Е такъв лаптоп е струвал над 16 хиляди лева.

В заключение, кратка галерия на някои от героите, описани по-горе:

Thinkpad T60p, 2K IPS, T7400

Thinkpad T61

HP Elitebook 6930p

DELL Latitude E6400 XFR 

Thinkpad W510

Thinkpad X230 IPS

HP ZBook 15

Thinkpad W701 с дигитайзер

HP Elitebook 8770w с 10-bit IPS дисплей (DreamColor) и MX процесор

2 коментара:

Vess каза...

A Fujitsu CELSIUS, толкова ли са зле, че ги няма в първата десятка ?

Unknown каза...

Не виждам модели на DELL Latitude след Е6420. Толкова ли им е спаднало качеството, или просто цитираните са по-добри ?

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни