Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Топ 10 на най-добрите лаптопи за всички времена

Има безчет всякакви класации от подобен род, за най-добрите автомобили, часовници, парфюми, телефони, самобръсначки, касетофони, дрони и т.н. Всички до една са субективни, както и моята. Голямата разлика между истинските класации и тези, гонещи рейтинг е в личния опит. Едно е да описваш лични впечатления, друго е да нареждаш синтетични знания.
В моята класация става въпрос само за модели, от които имам личен опит: тествал съм, разглобявал, ползвал, играл, продавал, участвал в обратна връзка с клиенти и приятели. 11 години ревюта, изпитания, продажби на хиляди лаптопи на хиляди клиенти, работа с най-големите доставчици от Европа и САЩ.

10-то място 
Alienware 

Ще започна загадъчно, кой е този модел? Машина, която някога предизвика фурор като концепция и дизайн. Може да го видите в много филми, наистина е нещо изумително. истинска вещ от времето преди DELL да погълне бутиковата компания и да последва упадък. Най-известната мобилна машина на всички времена с AMD процесор.

9-то място
DELL E6400 XFR

Икона в милитъри дизайна, първият XFR на DELL. Това разбира се е напомпан в брутален корпус E6400, който също е чудесен модел. Но как само е реализиран, материали, визия... събира погледите като никоя друга машина. Следващата бройка със сигурност ще влезе в колекцията ми.

8-мо място
ThinkPad X200s
 
 
Това е лаптопът, който ползвам и през 2018г. Последна машина с CCFL матрица, LED не понасям, сълзят ми очите. Идеален за работа в легло. Много от текстовете тук са набрани или редактирани на него. Прекрасна клавиатура, феноменално бърз с SSD. Удивително, но когато се свързвам със скапан или слаб WiFi рутер, когато дори iPhone издъхва, X200s няма никакъв проблем. И още нещо, без рестарт кара вече трети месец, това не го може дори грамадната основна машина Fujitsu Celsius с два процесора и 64GB Quad-Channel RAM. На втората снимка, от почивка във Велинград.


7-мо място
Panasonic Toughbook CF-29

Изумителна машина, която може да издържи дори на електромагнитния импулс след ядрен взрив, няма друг такъв лаптоп. Това е и от онези първи серии, които се охлаждаха през клавиатурата, без да имат никакви вентилационни отвори. Затова могат да работят дори под вода. Модел, който може да срещнете в много научно-фантастични филми и игри като Crysis.

6-то място
Thinkpad X230 IPS

 
Компактният лаптоп на всички приятели. Не само мои, но и на колеги от фирмата. Въпреки, че  симпатизирам повече на предходния X220 IPS заради класическата клавиатура, X230 IPS разполага с много по-съвременна графика с апаратен 4K енкодер, с USB 3.0 и SATA3 за mSATA SSD. Освен това, новата клавиатура с подсветка само след седмица работа става не по-малко удобна от класическата.

5-то място
HP HDX 9000 (Dragon)

Най-големият лаптоп в това измерение, колосалният 20-инчов Dragon на HP. Потресаваща машина, която търся за колекцията, дори и в не работещо състояние. Трябва да го видите, този лаптоп е истинско чудо. DELL се опитаха да направят нещо подобно, но при тях се получи не лаптоп, а All-in-One.

4-мо място
ThinkPad T42 IPS

ThinkPad T42 бе първият ми лаптоп през 2008-ма година. Уникална машина, много приятна за работа, тогава дори не знаех за легендите относно Thinkpad, за клавиатурата му, дори и лампичката не знаех как да включвам. Но ми доставяше огромно удоволствие да работя с него. Pentium M бе много, много по-пъргав от настолната ми машина с AMD Athlon 1700+. По-късно мечтаех точно за тази версия от снимката, с фантастичния IPS панел. Разбира се, има и топ вариант, T42p, но все ми се струва, че той е прекалено премиум за обикновен човек. Този модел ме вдъхнови да открия блога Retro-PC-Mania.

3-то място
HP Elitebook 8770w

Най-съвременната супер машина, върхът на старата школа, апогея на конструкторите на Compaq. Това е уникална бройка, 10-битов IPS екран, Core i7 XM (Extreme Quad)... процесор на слот, видеокарта на слот. Много красив, истински стил, не като новите. Изработен от  перфектни материали, напаснати идеално. Брилянтен модел отвсякъде, винаги завиждам на клиентите, които го купуват. 

2-ро място
ThinkPad W700 и ThinkPad W701
 
Тук поставям два модела, които са толкова близо по дизайн и конструкция, че няма как да ги разделя. Това е върховият ThinkPad за всички времена. Още мечтая за DS версията с втори дисплей! Всеки колекционер на света дава луди пари за такъв лаптоп, дори и за обикновена версия, стига да е максимално запазена.

1-во място
ThinkPad T60p IPS

Най-великият лаптоп за всички времена за мен е ThinkPad T60p, последната машина в която участва IBM. Вечен модел, обичан от всеки истински маниак на компютърната техника. Еталон за здравина, мощ и дизайн. Това е моята колекционерска бройка с Core 2 Duo T7400 и 2K IPS дисплей. Може да се модне с Libreboot и да стане най-сигурния лаптоп на планетата.

X-място
ThinkPad T61

Не можах да определя къде да поставя този култов модел, вие кажете. T61 е велик модел, последния орбитален (МКС) ThinkPad. НАСА още го ползват, заради него дори Microsoft обновиха сигурността на Windows XP през 2016-та. Модел с невероятни модове, от IPS панел, през Quad-Core процесор. За разлика от ThinkPad T60 поема 8GB RAM и съвременно SSD (има SATA2), след което просто удивлява потребителя... последно поколение лаптоп не работи толкова пъргаво.

13 коментара:

Vess каза...

A Fujitsu CELSIUS, толкова ли са зле, че ги няма в първата десятка ?
Или не са в този клас, просто ?

кен каза...

Има много още модели, които са близо до тази десетка. Но кой да махна, за да класирам Celsius? Пък и всеки Celsius отстъпва осезаемо на Elitebook заради това, че няма MXM. Едно чудно HP 8570w с MXM и модификация с IPS например, не можа да влезе тук, а е по-добро от всеки известен ми Celsius.

ivied.ivo каза...

Има/л/м и 2-та последно споменати: Т60 (2 бр.)и Т61 - на Т60 вентилаторите/охлаждането им е проблем: скърцат, трият се нещо - трябва им подложка за допълнително охлаждане. На Т61 при един транспорт за съжаление му спукаха матрицата, не беше опакован както трябва, още ме е яд...

darkrose2000 каза...

Благодаря за статията. Колко спомени събуди... :)

... каза...

Все още имам касетофона SHARP, който е сниман със ThinkPad X200s и продължава да работи.... :) Желязна японска машина!

Unknown каза...

Привет и поздравления за умелата класация. Имам един въпрос и питане. Къде бихте наредили DELL PRECISION М6600 или м6700. И по специално съпоставката му с Elitebook 8770w. Обмислям закупуване на един от тези модели но.... друдно се избира. Ясно ми е че като материали и външна визия HP може би превъзхожда Dell-a, но по всичко останало.... Лично мое мнение че клавиатурата на DELL е по-добна, и има HDMI порт който немога да си обясня защо е пропуснат при HP. Дори и в следващите няколко версии на Zbook.
Поздрави, и благодаря за статията!

Unknown каза...

Имам един HP HDX 9000 у нас, но се използва много рядко поради размерите си. Искам да го заменя за нещо по-малко и мощно (15" за 4к, много офис, малко програмиране + много прозорци на различни браузъри).

Отворени ли сте за такива опции т.е. идвам при вас, тествате HP-то (ако трябва ви го оставям) и предлагате нещо ваше?

кен каза...

Джедай Монстър (що за кухо, пубер име?), разликата между мен и теб е, че хвалиш единственият си лаптоп, а при мен ги е имало всички, включително и твоя. След обръщането на резбата от Apple към Intel хардуер, чекиджийските им лаптопи биха могли да попаднат в топ 50, но не и в топ 10. Има къде по-стойностни Mac модели за тази класация, в твоя няма абсолютно нищо особено. Учи повече граматика: тирета, главни букви, запетаи, членуване, многоточия. Ако не друго, излагаш отбора на Apple. Въпреки, че те смятам за тъпан и не виждам потенциал в теб, учуди Света, направи твоя класация, с авторски снимки.

Unknown каза...

Имам лаптоп на Gigabite от близо 10 г.скърца,хлопа милия,но не го заменям с друг.

Unknown каза...

darkrose2000 Като млада колко се вълнувах,на първата ми пишеща машина...бавно сложих очилата 3.5 диоптера,да не се превезбуда от гледката! После на терминатор т101,преди малко като видях т61,си върнах хубавите спомени darkrose2000,точно като теб се разчуствах....какви клавиши... т61 и аз отново млада на 54г,какво като съм пухкава!

Unknown каза...

Става ли i7-3920XM видях го на няколко модела..ако става ,може ли съвет кой?

Unknown каза...

T61 с кой 4-ядрен процесор върви по-точно, и трябва ли да се бута БИОС-а?

Unknown каза...

Къде бихте поставил HP EliteBook 8760w в класацията?

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни