Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Лаптопът за жени (FHD видео)


Технологиите са машини проектирани от мъже за себе си, за мъже. Не е известно жена да е участвала, да е имала водеща роля в проектирането на хардуер, ергономика, дисплей, софтуер.
Убеден съм, че ако жени участваха в дизайна, качествения контрол, параметрите за работа, лаптопите биха били много по-добри, отколкото са в момента. Да, емоционални, но с прагматичен пълнеж.
Мъжките лаптопи в момента са просто суета, лъжи и имитация на стил.
Тъй като липсва добре проектиран лаптоп за жени, в това видео се старая, че примери на налична техника и емпиричен опит в следствие на 11 години търговия и консултации да споделя някои основни изисквания към лаптопите за жени.
На първо, емоционално ниво, това са дизайнът, стилът, качествените материали. С тях са надарени качествените лаптопи като Apple Macbook, HP Elitebook, Lenovo Thinkpad, Fujitsu Lifebook, Toshiba Portege, DELL Latitude. Има и имитации на добър дизайн, но качеството куца, а пробойните в стила си личат само след месец експлоатация.
На истинско, дълбоко ниво, това е дисплеят. Жените имат по-добре зрение, по-чувствителна нервна система, по-сензитивни са. Затова дисплеят на лаптоп за жена е критичен! Пример за което е уж нерационалното влечение на жените към iPhone. Apple iPhone обаче не е продукт на суетата, колкото на пристрастяващия прагматизъм, има най-добрият дисплей: естествен, без пулсации, по-комфортен от всичко друго.
Същото е и с лаптопите. Дисплеят за жена, трябва да бъде:
  • Без ШИМ (без пулсации), никакви. Някога бяха допустими, при инертните CCFL. Но сега при LED, пулсациите просто сриват психиката, водят до мигрена, невротизъм.
  • По-широк цветови обхват. 60-70% sRGB на стандартен LED дисплей е малко. Добрите модели имат 100% sRGB, а топ моделите - достигат и AdobeRGB (Wide Gamut). Евтини лаптопи с добри дисплеи няма. Apple Macbook винаги са били с 100% sRGB.
  • Повече битове, повече цвят. Стандартните дисплеи са 6-битови, тоест 262 хиляди реални цвята. Жените, за разлика от мъжете разпознават много повече цветови нюанси. Необходими са 8 или дори повече бита, над 16.8 млн. оттенъка. За съжаление, такива лаптопи почти няма, има но те са клас работна станция, най-малките от които са 15-инчови грамади. 10-битовите работни станции са HP ZBook (Dreamcolor edition) и DELL Precision (Premiercolor edition). За работно място за жена, препоръчвам към лаптопа да има включен външен монитор, оптимален е 22- до 24- инчов, FullHD, професионален клас, с реални 8 бита.
  • Задължително дисплеят за женски лаптоп трябва да бъде IPS, PLS, IGZO - тоест с максимални ъгли на видимост, без спадане на контраст и цветопредаване.
  • Цветова температура под 6000 келвина. Това се постига или с добра фабрична калибрация, или с апаратна с уреди като Datacolor Spyder.
  • Резолюцията за жени е също важна. Колкото повече, толкова повече. Женското зрение се дразни от видимия пиксел, затова той трябва да бъде незабележим. Над FullHD - задължително. Въпреки, че женския лаптоп по правило е от 11 до13.3 инчов.
След дисплея, критични за една жена са клавиатурата, тачпада, сензорният дисплей (ако има такъв). Тоест органите за управление, взаимодействие.  Меки бутони с къс ход, с отчетливо хлътване, обратна връзка. Задължително с подсветка, но не някоя дискотечна като на Alienware, а приятна, ненатрапчива. Длъжен съм да отбележа, че много от Apple лаптопите незнайно поради какво безумие нямат ШИМ на дисплея, но имат брутални пулсации на подсветката на клавиатурата. Добри клавиатури имат бизнес лаптопите, всички - с изключение на DELL. ThinkPad, Toshiba, Fujitsu - това са най-елитните клавиатурни механизми.
Много важна е операционната система. Емоцията клони към Apple Macbook, но поради социални причини, Windows 10 е предпочитана система за жена. Затова избягвам да препоръчвам Macbook.
Хардуерът? Дреме им на жените за хардуера. Важното е да се работи бързо и стабилно. Глупавите мъже вярват на врели-некипели (тик-так), една жена честно си казва, че старият ѝ Thinkpad T61 работи много по-бързо и добре от 7-мото поколение боклук, препоръчан ѝ от мъж бастун.
8+ GB памет, 180+ GB SSD, 4-ри ядра - това ѝ трябва на жената.
Не приказки, а дела. Мъжете с приказките, остават без дом и деца.
Стига приказки, вижте видеото...

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни