Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Made in Japan!

2065 година... 
- Тате, холопроектора, който ми купи се развали след един месец! 
- Ех сине, какво искаш от тези боклуци, които се правят на Луната. Едно време нещата се правеха в Китай и изкарваха цяла година.
Интересна шега, която обаче е истина.
До вечния Thinkpad X200s, от който пиша повечето материали, дори през 2018-та година виждате машина на 40 години. Легендарния SHARP GF-700 работи и днес, над 40 години по-късно.
Защото на него пише Made in Japan. Thinkpad X200s също има нещо общо с Япония, проектиран е от IBM Japan, драйверната му поддръжка продължава да е от там.
Япония - родината на вечната електроника. Има ли в наши дни техника от там? Нещо актуално, мощно, истинско, вечно?
Скоро открих това великолепие,  японската машина, Fujitsu E734. Fujitsu Lifebook и Celsius са премиум клас машини, повечето от тях са Made in Germany. Но Германия не е Япония, може и да прави супер механика, химия и какво ли не, но дори и близко не е до японската електроника. Всъщност завода на Fujitsu в Аугсбург, Германия сглобява машини с японски части, по японски проекти.
E734 ме изуми, за първи път виждам японец след модели от 2000-та година. С изключение на Panasonic Toughbook, но те не са лаптопи, а брутални, ултра-машини.
Дори батерията е с японски клетки, а това е почти вечност. В нашия музей имаме Pentium II мини таблет на Fujitsu, машина от сервизите на Mercedes Benz... още ѝ работи батерията.
Традициите продължават, това е капачето за почистване на вентилационната система. Самата вентилация е настрани, точно от Fujitsu, IBM Japan заимства това и проектира Thinkpad.
Машината е стилна, много, че дори на квадрат. Прекрасна симбиоза между германски прагматизъм и японско чудачество. Червеният кант на бутоните и външната част на дисплея, вкарват една пленяваща, едва доловима порно нотка.
Ненатрапчиво красив корпус, с клавиатура, която надминава всичко налично. И все пак, има и издънка, това е модата за обединения панел на тачпада, без разделни ляв и десен бутони. Липсата не е толкова трагична като при Thinkpad, но е дразнеща за класици като мен и читателите на блога.
Форматът на машината е 13-инча, най-универсалния и удобен формат, наложен от Apple. Баланс между размер за работа и огромна автономия.
Хардуерът на тази японска прелест не блести с мощ, ядра, отделна видеокарта. като някой натопорчен DELL Latitude... който издъхва на третия месец от безсмислените си екстри, реализирани от трето-разряден тайвански производител.
Тук проектът цели ефективност, стил и вечност.
Няма по-добра реклама за японците от вечната машина. Ако тя не е вечна, честта е засегната!
Вечност? Вижте логото на Fujitsu!
Пиша този материал от тази брутална машина, Fujitsu Celsius R930. В кабинета ми в RMania пък  имам прекрасно Core 2 Quad Fujitsu с Windows XP. Нямате представа какво удоволствие ми доставят тези японски машини. фен съм на тази компания!
На всичко Made in Japan. Имам над дузина чифта маратонки Mizuno.
Звездата на японската ми ретро-колекция...
Демонстрираният лаптоп не е скъп. Далеч под истерията с Macbook, Thinkpad и Elitebook е. Японска традиция е да се предлага безумно качество на разумни пари. Никаква спекула, никакъв скъп маркетинг.
Прекрасна машина на едва толкова пари.

2 коментара:

Vess каза...

Да коментарът е по темата.
Работя с Celsius K366 V200, made in Japan, взет от вас и потвърждавам, че японската техника е "желязна".

Правя проекти с Auto CAD, и други "тежки"програми, с отворени десетки програми и десетки файлове едновременно, но работата на РС-то е безапелационна. Само ви помолих да вдигнете двойно RAM-паметта и това е.

Навремето имах СУЗУКИ Суифт автоматик, 1991 г , made in Japan.
(После ги дадоха на Унгария и пуснаха новия модел, кола на годината в Япония за 2006 г. - Истинска кола на годината, а не избрана от корумпирани журналисти, но това е друга тема )
Японското СУЗУКИ 27 години е "пушка" само консумативи му се сменят и е като "летящо килимче" като го сравнявам с Голф 2 автоматик - пълно "дърво" " танк " и "змей" за горивото.
Завършвам с една случка показателна и за "дурако-устойчивостта" на японската техника.
Състезавам

Vess каза...

Състезавам се случайно с друго СУЗУКИ по софийски булевард (на младини, сега съм примерен шофьор 😊)
И за по голямо ускорение сменям автоматичните предавки ръчно и след стигане на 100 км на 3-та улисан в надпреварата ВКЛЮЧИХ НА ЗАДНА !!!.

Нещо изпищя отпред. Мотора загасна и гумите блокираха и колата се спря за секунди.

СтудеНа пот ме обля, Как може да съм такъв глупак - да си счупя колата от простотия.

НО,
Плахо запалих, включих на скорост D,
Усетих, че зацепи, пуснах спирачката, леко газ

И колата тръгна сякаш нищо не е било !!!

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни