Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Регулация на яркостта - софтуер срещу хардуер

Покрай много мои материали, демонстрации в YouTube и дори телевизионни участия, проблемът с пулсациите на дисплеите, домашното осветление, стана глобално достояние (14 милиона читатели и зрители). Въведох и някои методики за анализ, които се ползват вече от най-реномираните ресурси за анализ на монитори, prad.de, например.
Някога си позволих да дам съвети за софтуерно редуциране на вредите от монитора. Около 5 години по-късно, къде фенове, къде тарикати започнаха да правят бизнес от това, предлагайки всякакви варианти на софтуер за "корекция" на проблемите. С някои от тях дори се срещнах лично, но нивото им е толкова ниско, че... просто няма смисъл. Крадат изоставени любителски проекти като Intel PWM Control и други за "настройка" на цветовата температура, и толкова.
Имам много идеи, проектирани приложения за смартфон, възможност за USB калибрация, софтуерен ШИМ-метър с евтин фотодатчик... Бих ги споделил със сериозни хора, в условия на партньорство.
Да се върна на тази тема. Какво направиха "последователите" ми? Лъжат хората, за моя сметка! Това не ме устройва и ще ви разкрия някои истини, които спестявам само за редовни клиенти и приятели.
Взимам един типичен софтуер за намаляване на яркостта чрез затъмняване на течните кристали. Някога тази опция я имаше във всички драйвери на NVidia и ATI, сега някъде я затриха, но способните от вас пак могат да я открият.
Идеята е да увеличите яркостта на дисплея до 100%, където няма пулсации (ШИМ) и после софтуерно да затъмните дисплея.  Това тотално деформира цветопредаване и температура, а деформирания цвят води до мигрена... мозъкът започва да компенсира дефектите автоматично. И не е ясно дали смотаното цветопредаване не е по-вредно от регулацията с ШИМ.
Тези щуротии станаха толкова популярни, че дори има налична измислена опция в Windows 10 за някаква "редукция" на синия цвят. Все едно пък ще променят спектъра на светодиодите.
Върнете се на първата снимка, там софтуерът за регулация на яркостта е изключен. Виждате стойностите.
А това са стойностите след софтуерно намаляване на яркостта. Яркостта наистина пада, но цветовата температура е тотална щета, нищо общо със завените 5360 келвина. Ако обработвате снимки на такъв дисплей, те ще бъдат пълен провал.
Това е минималната за софтуера яркост. Цветовата температура отново е нереална. От друга страна това е тройно намаляване на яркостта, едно прилично постижение.
А сега "клоквам" монитора до 120% яркост (според софтуера). Постигам същата стойност като при изключен софтуер. Още една измама. Удивителното е, че отново има 1000 келвина по-долу от стойността без софтуер.
Тук ви показвам колко е глупаво чрез софтуер да регулирате нещо, което апаратно, през монитора, или поне сред добрите представители на дисплеите се постига чрез менюто за управление. Просто избирате стойности на RGB каналите и така променяте яркостта, при която няма ШИМ. Независимо от софтуер, операционна система.
Специално при този монитор се вижда от експеримента се установява амортизация. При зададени 6500 келвина, той изкарва 5300. Още нещо, което софтуерът няма как да отчете и регулира незнайно какво.
Засилвам синия канал и постигам 6000 келвина. Това със софтуер явно няма как да стане, неговите стойности все са около 4000 келвина. Моят съвет е да оставите келвините на 5000 лятото и 5500 зимата. Чрез апаратна настройка, разбира се. Софтуерите са една лъжа с красива обвивка.
Когато монитора е нов, той свети в студен спектър. Тогава засилете червения и леко зеления канали. На втората до четвъртата година, всичко е равно. След петата година се налага компенсация със синия канал.
След така регулация, може да закрепите максимално ниво, подходящо за калибрация с колориметър, на Spyder например. Тогава имате правилен цвят, минимално главоболие, правилни откъм цветове снимки.
Ако се чудите колко ли струва този чуден спектрометър на SEKONIC... малко над 2000лв. Професионален уред, Made in Japan. 
Софтуерите? Пълна безсмислица. Без измервателен, калибриращ датчик са повече вредни, отколкото полезни.
Поне да имаха настройки за:
  • Тип подстветка (LED, RGBLED, CCFL, Wide Gamut)
  • Тип матрица (TN+Film, IPS, PVA)
  • Битност на матрицата
  • Апаратна стойност на келвините на панела
  • Отработени часове, дори и без стойност на работата при определена яркост.
Мониторът от демонстрацията е HP LP2065, той както и всички професионални монитори има регулация на цветовите канали. Ако пък искате да "регулирате" монитор без такава настройка, просто го изхвърлете, или подарете на някой, който не обичате.
Това е от мен*. Не бъдете балъци.

* След анализ с колориметър и осцилоскоп, всичко е не толкова посредствено, а направо трагично. За което ще оставя писта за изява на "авторите" на измамен софтуер да се аргументират с показания, таблици и анализи. Въпреки, че много се съмнявам преди да пишат лъжи, те да са проверили твърденията си с измервателни уреди (осцилоскоп, спектрометър и колориметър).

2 коментара:

Unknown каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
Николай каза...

Да си вземеш калпав монитор и да очакваш да го оправиш със софтуер, е все едно да иззидаш крива стена и да очакваш да я изправиш с боя...

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни