Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Компютърът като развъдник на болести и зарази

Компютрите са известни с вредните си периферни влияния върху човешкото здраве, физиология и психика, сред които са светлинни пулсации, високо-честотни облъчвания, шум, деформация на възприятието на реалността, на емпатията, под влияние на виртуална комуникация, реалистични игри с насилие, мултимедия, филми, порно и т.н.
Тези проблеми бледнеят пред преките въздействия върху човешкото здраве.
Особен риск крият употребяваните, частично употребяваните, върнатите по някаква причина компютри, най-вече лаптопи, таблети и смартфони.
Нерядко ползваните от частни лица лаптопи са в този вид. Често този вид, чрез компресор, четка, препарати се коригира, маскира. Понякога дори се почиства до голяма степен.
Повърхностите козметични процедури и дори продухването с компресор няма как да решат това сложно хигиенно състояние.
Подобно вътрешно състояние е възможно не само за лаптопи, но и за охладителите, захранващите блокове, пасивните радиатори, филтрите, вътрешността на компютри, монитори, видеокарти, проектори, смартфони, таблети... пълната гама компютърна и комуникационна техника.
Компютърната техника е опасен потенциален развъдник на болестотворни организми, дори да няма чак толкова явни визуални индикатори.
От компютърна техника човек може да се зарази или негативно да реагира на:
  • Инфекциозни заболявания;
  • Бактерии и вируси;
  • Гъбички и лишеи (чрез кожни образувания, пърхот, нокти, косми и др. телесни остатъци);
  • Алергични реакции към косми на животни, към чужди прах (акари), полени, тютюневи наслагвания, остатъчни от битови и химически замърсители;
  • Пренос на живи или ларви на като хлебарки, дървеници, бълхи и др.
Особено силно е замърсяването с прахови частици в България, което е констатация дори на Европейската комисия. Тези прахови частици се засмукват от вентилационните системи, каквито има всяка компютърна техника и стават развъдник на болестотворни организми.
Чрез компютърна техника или чужд смартфон, стационарен телефон могат да се пренесат хиляди болести и зарази. възможен е и рецидив на болест при успешно лекуващ се човек.

В това отношение употребяваните компютри далеч не са най-опасните. Много от тях идват от корпорации с перфектни хигиенни норми и филтриращи системи в помещенията от най-висок клас. Основната опасност идва от потребителската техника, продавана по форуми.

А също така и от новата техника! Която напълно в разрез с нормативи и правила идва при клиента. Защото например Комисия за защита на потребителя притиска фирмите в 14-дневен срок да подменят стока, връщат пари... независимо от каквито и да било причини. И то в разрез със собствените си правила

Чл. 57. Разпоредбите на чл. 50 - 56 за правото на отказ на потребителя от договора от разстояние или от договора извън търговския обект не се прилагат за договори:

5. за доставка на запечатани стоки, които са разпечатани след доставката им и не могат да бъдат върнати поради съображения, свързани с хигиената или защита на здравето;

Правило, което се прилага към гащи и чорапи, но учудващо защо не се прилага към компютърна техника. Едни гащи могат да се изперат на 60 градуса, да се дезинфекцират с парочистачка или ютия. Но лаптоп няма как. Или поне не всеки има техническата компетентност за дезинфекция и профилактика на компютърната техника.

Много по-лесно се дезинфекцира четка за зъби, отколкото лаптоп.

Един от най-скандалните случаи, за който съм чувал, е споделен от най-добрият ми конкурент и приятел в България. Той ме предупреди за клиент, който системно взима лаптопи за "проба" и ги връща с остатъци от семенна течност и следи от скандални порно-сайтове в браузъра и свалените материали.
(Законът за Защита на потребителя му бил позволявал това)

Темата може и да е табу за някой, но компютърната техника най-често се ползва не за работа, както е редно да се твърди, а за мастурбиране. Особено това се отнася за домашния компютър, на работа е друго. Неслучайно около 80% от световния мрежов трафик е порно съдържание.

Кои хора връщат компютрите, лаптопите, смартфоните? Най-честно нечистоплътните морално. А нечистоплътните морално са нечистоплътни във всички измерения.

Често явление е да поръчате от български сайт техника и тя да ви дойде явно разпечатвана, със следи от минимална употреба, понякога дори мостра, пипана от стотици хора. Това е нормално явление за КЗП и българското абсурдно законодателство. Ненормално е да се откаже връщане на стока.

Профилактиката и дезинфекцията на компютърната и комуникационна техника е желателна за всеки потребител. Ние дори сме обвързали гаранционните си правила с такава профилактика на 3 (лаптоп) или на 6 (компютър) месеца. И то не поради търговски каприз, както си мислят немалко хора, а поради хигиенни съображения, свързани не само с експлоатацията на техниката, но и за здравето на клиента, семейството, децата му.

За извършване на профилактика и дезинфекция базови инструменти и препарати са:
  • компресор с обезводнител и регулиране на налягането
  • груба и фина четки (премахват останали прах и косми)
  • ултразвукова вана (почиства клавиатура)
  • ултравиолетова лампа (унищожава гъбички и лишеи)
  • кислородна пяна (повърхност на машината, клавиатура)
  • обезмаслител (разтравя и премахва всички мастни образувания, които са среда за развитие на заразни заболявания)
  • препарат за дисплеи на спиртна и на неутрална основи от висок клас (разтваря и премахва всички остатъци по дисплеите, без да ги увреждат)
Вероятно забелязвате, че за разлика от "колегите" по форуми и препродаващите от полу-легални фирми при нас, съвестните търговци отговорността е значително по-голяма.
При нас връщане на стока няма, което "скандално" състояние честно и коректно е описано в условията ни, включително и защо (индивидуална опаковка, демонстрация, хигиенни съображения).
Всеки има пълното право да избере "коректен" търговец на връщани вещи.

Снимковият материал е от дейността на моя сервиз, който до преди две години обслужваше подобни чужди лаптопи. Една от основните причини да го закрия с удоволствие е точно този внос на мизерия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни