Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

LED в светлината на теориите на конспирациите

Вредните LED лампи се налагат удивително активно. При положение, че хората, свикнали на по-реалната светлина от лампи с нажежаема жичка (или халогенни) се чувстват крайно некомфортно от тях.
Налагането на LED осветлението става чрез:
  • Агресивно ниски цени, граничещи с нереалност на LED осветителните тела.
  • Спекулативно по-високи цени за по-полезната им халогенна алтернатива (нажежаема жичка), реалната им цена дори с 50% марж на печалбата е 40-80 стотинки.
  • Световни директиви, най-вече европейски с много съмнителни екологични ползи и никаква аргументация относно влиянието на различните източници върху здравето на човек.
  • Отскоро и с това, всички осветителни тела и фасунги вече са проектирани за ниско-ватови лампи, изготвяйки се от топяща се като восък долнопробна пластмаса, вместо от устойчиви на големи натоварвания керамични корпуси без петролни емисии.
Кому е нужно това изнасилване на здравето ни?

Ще започна с теория на конспирациите. От по-далеч... от великия роман на братя Стругацки, "Обитаемият остров", 1969г. Там хората се управляват чрез електромагнитни вълни, които влияят на психиката им. Това е руския вариант на "1984" от Оруел. Оруел, ако бе писал за отвъд 1984-та, вероятно също би стигнал до технологичния контрол над съзнанието.

Странно е, но изкуствената светлина се предлага на хората в пулсиращ вид от над два века, на едни континенти пулсациите са на 120Hz (120 пъти в секунда). на други - 100Hz. В природата няма пулсиращи източници, нито Слънцето, нито огъня, свещите, газовите лампи.

Инертните халогенни лампи до голяма степен гасят тези пулсации, а и самият човек се адаптира, става резистентен към това влияние.

През последните години се налагат LED лампите. Те атакуват човешката психика и физиология едновременно в три направления:
  1. Свръх-агресивни светлинни пулсации от 100-120Hz. LED източниците нямат инертността на халогенните и дори на флуоресцентните лампи, на изменение на напрежението реагират почти мигновено. 
  2. Неестествен спектър в синята област, точно обратния в жълтата до червената област, който човек възприема за уютен, успокояващ. Боядисайте си стаите в студено синьо, ще се побъркате за месец. А после в праскова... 
  3. Дефектен индекс на цветопредаване, който тотално обърква психиката ни за реалните цветове. Което се ползва в супермаркетите например за да ви излъжат, че гадните, бледи домати са червени и зрели.
Особено чувствителни на тези въздействия са децата, те стават свръх-активни от LED светлините на таблети, смартфони, LED телевизори... и  от домашното осветление. Помните ли, че някога децата си лягаха след "Лека нощ, деца" в 20:00? Сега не е така, те не спят от тези въздействия, не спят пълноценно, дълбоко. При това състояние децата губят основно качество на човека, развитие на интелекта. Израстват глупави, консуматори. 


Не спят и възрастните хора. Депресия, апатия, агресия... без почивка, човек деградира, озверява, губи възможност за емпатия. Съчетано с 2.4GHz-ото масово облъчване от Wi-Fi, GSM, GPS, Bluetooth, цифрова ефирна телевизия (която никой не гледа, но по европейска директива трябва да има източници на такива лъчения за всички страни)... положението за човешката психика става страшно.

Ярки реклами с пулсираща светлина, подбрани синтетични цветове, звуково въздействие... отглеждат ни за потребители от деца?

Средни потребители (така са определени хората в закона за защита на потребителя, в който за човек и дума не става въпрос, нито за здравето му). Защо средни?

Светът е пълен с насилие, зверства, катастрофи... очевидно деградира интелектуално, това е Факт! Какво се е променило от някога? Технологиите, пулсациите, светлината, радиофона.

Теориите на конспирациите стигат до по-далеч, HAARP и производните му аналози из целия свят за контрол на климат и съзнание е върха на айсберга на тези теории.

Кой е поръчителят на този контрол? Една от най-безумните теории е за рептилоидите. Според мен тя само отклонява вниманието от истинските кукловоди. Някои ги наричат масони, илюминати и така нататък. Много е вероятно наистина кралските династии от време оно управляващи света да си имат продължители, затворен кръг от хора, които искат власт и контрол. А демокрацията и алчните политици са просто шоу.

Митологията, дракони, синята кръв на елита, изображения на хора по скални рисунки... не правят теорията за рептилоидите чак толкова безумна.

Удивително е, но в тези теории за конспирациите вярват основно най-умните хора на Света, професори, доктори с Нобелови награди, хора с много образования, инженери, архитекти, бизнесмени. Простия човек вярва на телевизията.

Друга "безумна" теория от тази година е Реалност, Квантовият компютър с чудовищна мощ вече се предлага серийно от IBM. Много от водещите учени по света споделиха, че това е предпоставка за края на Човечеството. Илън Мъск и Стивън Хокинг са защитници на тази теория, последният и с научни аргументи.

Да се върна от Квантовия компютър на най-обикновена лампа от супермаркет. Някога имаше светлинен картел, който продаваше лампи със стандартен, изчислен живот от 2000 часа. За да има печалба, иначе едисоновите лампи, без инженерни магарии (програмирано остаряване) са на практика вечни. И сега въпросът е, какво печели светлинния картел от на практика вечните LED лампи?

Всяка теория на конспирациите издиша откъм факти, доказателства, наука, измерими показатели.   
LED лампа от IKEA

Преди две години надъхан младеж, по корпоративна поръчка, с костюмче, вратовръзка, проектор водеше безплатни семинари в магазина за светлината. За това, колко по-добри са LED лампите от класическите (халогенните). Изчаках го търпеливо за "въпроси към публиката" и обясних за светлината, спектъра, непрекъснатите и нетрептящите източници на светлина. Неговият аргумент бе една цифра на кутията на лампата. CRI, та CRI... бил рекорден, цели 90 единици. Действително това е така, като измерих лампата в лабораторията си. Но е лъжа, че дори по този показател LED е по-добра от класическата лампа. 
Класическа лампа с нажежаема жичка за 60 стотинки

Класическата лампа има 99.5 единици, колкото има и слънчевата светлина в идеален ден около обед. Тоест дезинформационната лъжа се оборва с наука, измервания, инструменти. Уредът е Made in Japan мобилен спектрометър на SEKONIC, цената му за интересуващите се около 2200-2500лв. с ДДС.

Осцилоскопът показва, че и двете лампи имат мрежови пулсации от 100 трептения в секунда (Hz). Но при LED, те са поне 10 пъти по-агресивни, с по-голяма амплитуда.

 
Спектър и CRI (Ra) на свещ

Най-добро опознаване на света се постига чрез сравнение. Това е спектърът на огън, свещ, светлината, която човечеството ползва от стотици хиляди години. LED лампата няма нищо, ама абсолютно нищо общо с тези характеристики. Лампата с нажежаема жичка на практика повтаря тази характеристика, дори я надминава като покритие на спектъра и CRI, защото е по-нагорещено тяло.
Южна стая, ранния следобед, осветена от Слънцето

Това е слънчевия спектър, отново по-близо до класическата лампа, отколкото до LED. Много по-близък до лампата с нажежаема жичка. В тази стая човек се чувства уютно. Топла светлина, спектър, с преобладаващо червено.

Слънчева светлина привечер, малко след залеза

Учените отдавна са открили, че човек изпада в депресия в облачни дни, зимата, привечер. Причина за това е студената, синя светлина. Виждате на снимката как привечер, синият спектър преобладава.

LED лампите в началото бяха естествени, синеещи. Но това дразнеше хората. Новата тенденция виждате в лампата на IKEA, тя има топла цветова температура, около, че дори и под (за по-"уютно") 3000 келвина. Но това е измама, светодиодите са UV, по природа могат да предават що годе коректно само синия цвят. Но облечени в оцветен луминофор, те започват да зеленеят, жълтеят, дори оранжевеят. Червено не могат да изкарат, защото това е другия край на спектъра. 

На халогенните лампи не им липсва червения цвят, те дори, също както свещта и огъня излъчват IR, инфрачервена светлина, топлина. IR е ефектът от нагорещеното тяло, нещо което оказва благотворно влияние на човешкия организъм. За разлика от вредните UV лъчи, които при LED са маскирани с луминофор. Луминофор, който както и при луминесцентните лампи след време изгаря и те стават UV източник на трептящи лъчения. 

LED лампата е нещо като травестит, тя се маскира като халогенна лампа, но всъщност не е. В своята същност тя е фалшива, друго тяло. 

LED лампите са икономични, това е факт. Но тази икономия е за сметка на липси. Липса на инфра-червената благотворна светлина. Неслучайно на LED лампи не виреят растения, аквариумната среда... Удивително е, но за рептилиите в терариум се предлагат инфрачервени керамични лампи (много неикономични), а не LED. И това, ако не е заговор на рептилоидите?

Всички ползи на синтетичната LED светлина са съшити с бели конци. За здравните въздействия все още се мълчи, защото би следвало да се признае, че Слънцето е вредно, слънчевата светлина въобще, свещите, камината. 

Все още, защото хората още не са станали толкова глупави. Макар... LED свещи, LED камини, LED прозорци.   

Диагностика

Не всеки има уреди за хиляди левове от тях, нито знае как да борави с тях. Ще ви покажа няколко метода за диагностика на пулсации с подръчни средства.
Проектор със светлинна модулация

Диагностика с размахване на издължен предмет, най-често химикалка върши отлична работа. Ако виждате насечени линии, има пулсации. Колкото по-агресивни са пулсациите, толкова по-отчетливи са линиите. Слънцето, свеща, огъня, тела, захранвани с постоянен ток (халогени ан автомобил) нямат насечени линии.

 
Камера на смартфон срещу LED лампа

С техните камъни по тяхната глава. Спрете филтъра за пулсации (60Hz, 50Hz) на камерата, сложете най-високо ISO. 

Заснех на забавен кадър пулсациите на LED лампа. Между другото точно този тип LED лампи, псевдо-АРТ (с псевдо-нажежаема жичка) в момента се предлагат активно в IKEA и в други големи вериги, на никакви пари... много по-евтино от оригинала им. А оригиналът им е това, лампа която ползвам като допълващо осветление около компютъра ми и като нощна лампа.
Реална арт-лампа с нажежаема жичка

В още едно мое видео само с камера показвам пулсациите на светлинните източници у дома

А това са светлинни източници, измерени с осцилоскоп и фотодатчик

Класическите лампи са забранени по изброените по-горе странни причини в интерес на други интереси, но ето какви лампи се продават в нашите супермаркети понякога за 50-60 стотинки. Класическите, но преименувани за "специално предназначение". Ползвам такива
  
Мислете, четете книги, спрете телевизията, излизайте на слънце, не забравяйте че сте хора, а не консуматори. И отглеждате деца, за да станат Човеци, а не средни потребители.

3 коментара:

venkos blog каза...

Все пак авторът е пропуснал да признае ,че има LED осветления ,които никак не трептят .....при тях през светодиодите тече постоянен ток.
Също така има модерни "бели " LED лампи при които не се ползва гадният луминофор а светлината е генерирана от RGB светодиоди и цветната температура може да е каквато си искаш.....

кен каза...

Venkos, момко, хайде да не се излагаш точно тук. Имам много публикации и за "нетрептящите" лампи, но ако си мислиш, че в една лампа има качествен токоизправител, или пък в китайския трансформатор към ЛЕД лентите, значи е време да препрочетеш учебниците си от 6-ти клас по физика. А по-натам и да включиш за първи път в живота си осцилоскоп. Това за RGB, по добре да не го коментирам, дори магазинерка от Техномаркет е по-компетентна по тази тема. Физика от по-горни класове ще ти даде обяснения защо едно маломощно тяло няма как да изкара пълен реален спектър.

gan каза...

Всички измервания са верни. Няма да коментирам изводите. Пулсациите са бич, който ни мори от първите дроселни луминисцентни лампи.
Но прави впечатление, че сте мерили и свещ, но не сте показали спектъра, на така наречените енергоспестяващи CFL лампи. А факт е, че те са 80% от лампите в домовете ни.
Ще е интересно да видим какво заменяме с "жестокия" LED спектър.

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни